Slovenke so drugi polčas izgubile s 23:8. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so drugi polčas izgubile s 23:8. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so na krilih navdahnjene Ane Gros (8 od 9 golov v prvem polčasu) vodile večino prvega polčasa, največ za tri gole. V zaključku so jih Norvežanke ujele, nakar so tekmo prelomile v začetnih desetih minutah drugega dela, ko so pobegnile na šest golov prednosti. V zaključku so varovanke Uroša Bregarja povsem padle in razlika je ob koncu narasla tudi na 17 golov.

Norvežanke so tekmo odprle z dvema bliskovitima protinapadoma in vodstvom z 2:0, kar pa Slovenkam ni odvzelo poguma. Po izenačenju na tri so po zaslugi izjemne Grosove nanizale še tri gole in povedle s tremi zadetki razlike. Norveški selektor je bil prisiljen vzeti minuto odmora, vendar so varovanke Uroša Bregarja ostale v prednosti večino prvega polčsa.

Slovenke so uspešno krotile norveške protinapade, svoje je dodala tudi vratarka Amra Pandžić, v napadu pa je bila nezaustavljiva Grosova. V prvem polčasu zabila kar osem golov in prvi met zgrešila v samem zaključku. Tri gole je dosegla Tjaša Stanko, edinega preostalega Polona Barić. Norvežanke so do izenačenja prišle v 26. minuti in na odmor odšle z golom prednosti.

Norveška je na uvodu drugega dela prvič povedla s tremi goli in Bregar je bil že po dveh minutah prisiljen vzeti minuto odmora. Nalet Skandinvak je začasno ustavila Grosova, toda norveški stroj je ob precej bolj agresivni obrambi začel mleti tudi v napadu. Trikratne svetovne prvakinje so si do 40. minute priigrale šest golov naskoka (20:14). Slovenke so v prvih trinajstih minutah drugega dela dosegle le dva gola. Razlika je kmalu narasla na osem golov in srečanje je bilo odločeno.

Bregar je v končnici tekme odpočil svoje prvokategornice, ki so hranile moči za veliko usodnejše zadnje tri obračune v skupinskem delu v Kumamotu, in v ogenj potisnil "slovensko rokometno pomlad", ki si je največji primanjkljaj priigrala v 59. minuti, ko so Slovenke zaostale za 17 golov (19:36).

"Razlika je na koncu previsoka, a lahko rečem, da smo po dolgem, dolgem času z Norveško 40 minut igrali enakovredno. Ko sem uvidel, da bomo proti tekmicam težko dosegli kakšno točko, sem se s težavo odločil, da iz polja pokličem vse glavne igralke. Priložnost sem dal mlajših dekletom, ki pa so jo zelo slabo izkoristila. V napadu smo napravili veliko tehničnih napak, po katerih so Norvežanke na lahek način dosegale zadetke iz nasprotnih napadov. Sedaj smo v naših mislih že na preizkusu z Angolo. S to tekmo se za nas prvenstvo nekako šele začenja. Čaka nas zahteven obračun z neugodnimi tekmicami, ki jih dobro poznamo. Če želimo napredovati v drugi krog svetovnega prvenstva, si spodrsljaja ne smemo privoščiti," je povedal Bregar.

Norvežanke v drugem polčasu napolnile mrežo Slovenk

SKUPINA A, Kumamoto, 2. krog:

SLOVENIJA - NORVEŠKA 20:36 (12:13)

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Gros 9 (2), Žabjek, Stanko 3, Abina 1, Barič 1, Ferfolja, Ljepoja, Zulić 3 (1), Pišek, Vučko, Svetik 3, Beganović.

Norveška: Si. Solberg, Pedersen, Arntzen 2 (1), Loke 4, Skogrand, Waade 2, Oftedal 3, Aune 1, Brattset 1, Fauske, Hogdahl 1, Jacobsen 8, Bakkerud 6, Herrem 6, Sa. Solberg 1, Tomac 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Norveška 1 (1).

Izključitve: Slovenija 6, Norveška 6 minut.

KUBA - SRBIJA 27:46 (11:25)

ANGOLA - NIZOZEMSKA 28:35 (12:17)

Vrstni red: Norveška in Srbija po 4, Slovenija in Nizozemska po 2, Angola, Kuba 0 točk


Torek ob 10.00:
SLOVENIJA - ANGOLA
Ob 7.00:
NIZOZEMSKA - KUBA
Ob 12.30:
NORVEŠKA - SRBIJA

Četrtek ob 7.00:
KUBA - SLOVENIJA
Ob 10.00:
SRBIJA - NIZOZEMSKA
Ob 12.30:
NORVEŠKA - ANGOLA

Petek ob 7.00:
SRBIJA - SLOVENIJA
Ob 10.00:
ANGOLA - KUBA
Ob 12.30:
NIZOZEMSKA - NORVEŠKA