Slovenski kadeti se domov vračajo s srebrno medaljo. Foto: RZS
Slovenski kadeti se domov vračajo s srebrno medaljo. Foto: RZS
Blaž Janc je bil z 69 goli najboljši strelec prvenstva, Urh Kastelic pa je zbral največ obramb - 114. Foto: BoBo

Francozi so po izenačenem začetku v deseti minuti prevzeli pobudo in polčas dobili s 16:13. Tudi v drugem delu so nadaljevali v podobnem ritmu in kmalu so si priigrali neulovljivo prednost osmih zadetkov. Slovenija je sicer v polfinalu proti Islandiji še 15 minut pred koncem zaostajala s štirimi goli razlike, a na koncu izvlekla zmago, Francija pa je bila tokrat enostavno premočna in je vmes povedla tudi za devet ter v zaključku srečanja brez težav zadržala vodstvo.

Najboljša slovenska strelca finalne tekme sta bila Blaž Janc in Jaka Malus, oba sta zadela po petkrat. Vnovič se je izkazal tudi Urh Kastelic, ki je zbral kar 20 obramb. Prvi strelec tekme je bil s šestimi goli Dika Mem. V tekmi za tretje mesto se je zmage veselila Islandija, ki je s 26:22 premagala Španijo.

Ob velikem uspehu kadetske reprezentance bo Rokometna zveza Slovenije v petek ob 17.00 pred Hišo športa v Ljubljani pripravila sprejem za svetovne podprvake.

Mladi rokometni upi so igrali v tretjem finalu v treh letih po vrsti, poleg srebra iz Rusije imajo še dve zlati medalji. Najboljši so bili leta 2013 na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu, leto pozneje pa na olimpijskih igrah mladih v Nandžingu.

Varovanci Janeza Klemenčiča so na poti do finala premagali Tunizijo, Japonsko, Brazilijo, Argentino, Hrvaško in Norveško, v polfinalu Islandijo, s Francijo pa so se pomerili drugič - v predtekmovalni skupini so z njo igrali neodločeno. Slovenija je imela v idealni postavi dva predstavnika. Za najboljše levo krilo so izbrali Tilna Sokoliča, za desnega zunanjega pa Blaža Janca.

Reprezentanca, ki je osvojila sploh prvo medaljo na turnirjih do 19 let:
Urh Kastelic (Maribor Branik), Žiga Urbič (Trimo Trebnje), Matic Kotar (Trimo Trebnje), Tilen Sokolič (Koper 2013), Jaka Malus (Celje Pivovarna Laško), Aleks Kavčič (Urbanscape Loka), Jure Kocbek (Jeruzalem Ormož), Aleks Vlah (Koper 2013), Blaž Janc (Celje Pivovarna Laško), Jan Prevolnik (Slovan), Grega Krečič (Koper 2013), Gal Marguč (Celje Pivovarna Laško), Nejc Planinc (Slovan), Rok Cvetko (Celje Pivovarna Laško), Darko Stojnič (Slovan) in Jaka Moljk (Koper 2013). Strokovni štab: Jani Klemenčič (trener), Benjamin Teraš (pomočnik trenerja), Tjaž Brezovar (fizioterapevt), Borut Korošec (tehnični vodja), Slavko Ivezič (vodja reprezentance).

SP do 19 let, Rusija, finale:
SLOVENIJA - FRANCIJA 26:33 (13:16)
Janc in Malus po 5, Stojnić, Kavčič in Vlah po 3, Krečič in Sokolič po 2, Prevolnik, Kotar in Cvetko po 1; Mem 6, Richardson in Kounkoud po 5, Fabregas in Minne po 4.