David Špiler je tako kot Luka Žvižej dosegel pet zadetkov, največ v slovenski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
David Špiler je tako kot Luka Žvižej dosegel pet zadetkov, največ v slovenski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
Gorazd Škof
Gorazd Škof je bil v domači dvorani (je član Cimosa Koper) med glavnimi junaki slovenske zmage. Foto: EPA
Dragan Gajić
Dragan Gajić je trikrat zatresel romunsko mrežo. Foto: Aleš Fevžer
Boris Denič
Januarja je Slovenija pod vodstvom Borisa Deniča na evropskem prvenstvu v Srbiji zasedla šesto mesto. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Odmevi po rokometni tekmi Slovenija - Romunija
Slovenci gladko odpravili Romune v Bonfiki

.
Slovenci so pred približno 2.000 gledalci dobro začeli tekmo. V napadu so igrali enostavno in hitro, v obrambi pa zbrano in v 8. minuti so že vodili s 6:1. Z razpoloženim vratarjem Gorazdom Škofom (v 13 minutah je ubranil sedem od desetih strelov) je bila prednost Slovencev tudi nekoliko pozneje še vedno pet zadetkov (8:3).

Vseh 16 igralcev v slovenski reprezentanci je dobilo priložnost za igro, 11 se jih je vpisalo med strelce. Denič je na tribuni pustil Deana Bombača, Klemna Cehteta in Blaža Blagotinška.

V nadaljevanju gostitelji niso več prevladovali, imeli so težave s prebijanjem postavljene agresivne obrambe Romunov in naredili preveč napak v napadu. Posledica tega je bilo znižanje gostov na 10:8. Gašper Marguč je v 21. minuti slovensko reprezentanco, v kateri je selektor Boris Denič veliko menjal, znova popeljal na varno razdaljo (12:8), vendar se je Romunija na začetku 24. minute približala celo samo na zadetek zaostanka (12:11) in imela tudi napad za izenačenje. Ni ga izkoristila, po dveh protinapadih pa je Slovenija znova ušla na +4. Najprej na 15:11, nato pa s petim golom najboljšega strelca Luke Žvižeja še na 16:12. V slovenskem taboru so se med odmorom zavedali, da bo treba izboljšati obrambo in jo bolj agresivno odigrati.
Na začetku drugega polčasa so Deničevi varovanci vodstvo povišali na 18:13. V 39. minuti je bilo po zadetku Jureta Dolenca z dvema igralcema več 21:15, David Špiler pa je dvakrat zadržal visoko prednost (22:16, 23:17). V 47. minuti je naskok prvič znašal devet golov, ko je Dragan Gajić zadel za 27:18, dobre tri minute pred koncem pa so se Slovenci veselili tudi vodstva s +10. Na semaforju je pisalo 32:22.

Izjava Borisa Deniča: "Štiri mesece in pol nismo bili skupaj, kar gotovo pusti neke posledice. Romuni so v Koper prišli s sedmimi novimi igralci, ki jih prej ni bilo, zato je bilo nekaj glavobola, a ostali smo osredotočeni. Normalno, da so imeli tudi Romuni svoje minute, nekaj obramb je zbral tudi njihov vratar. Ob tako hitri igri, kot jo igramo, je bilo po mojem mnenju tehničnih napak minimalno število. Morali bi le malo bolj paziti pri podajah na desno stran, kjer so nas prebrali. V drugem polčasu smo dobili nov zagon in fantom lahko le iskreno čestitam."

Romunija bo imela v skupini 6, kjer sta še Islandija in Belorusija, po napovedih najmanj možnosti za preboj na EP na Danskem, pa čeprav je nedavno romunski prvak Constanta v Ligi prvakov gladko premagal Celje Pivovarno Laško. V nedeljo bo Slovenija gostovala v Belorusiji, aprila pa se bo dvakrat pomerila z Islandijo.
Na sklepni turnir, ki bo med 14. in 26. januarjem leta 2014, se bosta uvrstili prvo- in drugouvrščena reprezentanca. Že januarja prihodnje leto pa čaka slovenske rokometaše nastop na SP-ju v Španiji.
Kvalifikacije za EP 2014, skupina 6:
SLOVENIJA
- ROMUNIJA 34:26 (16:13)
2.000 gledalcev

Slovenija:
L. Žvižej in Špiler po 5, Dolenec in Marguč po 4 (1), Bezjak, M. Žvižej in Gajić (1) po 3, Miklavčič, Bilbija in Gaber po 2, Zorman 1.

Romunija: Ghionea 5 (2), Dospinescu 4, Criciotoui in Novanc po 3, Talas, Ghita in Ramba po 2, Sadoveac, Sabou in Rotaru po 1.

7-metrovke: 3/3; 2/3
Izključitve: 6 min; 6 min

ISLANDIJA - BELORUSIJA 26:18 (17:13)
Palmarsson in Sigurdsson po 11; S. Rutenka 10.


Nedelja ob 12.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA
Ob 16.00:
ROMUNIJA - ISLANDIJA

Odmevi po rokometni tekmi Slovenija - Romunija
Slovenci gladko odpravili Romune v Bonfiki