Slovenske rokometašice so že na prvi tekmi na Kodeljevem naredile odločilen korak proti SP-ju. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice so že na prvi tekmi na Kodeljevem naredile odločilen korak proti SP-ju. Foto: www.alesfevzer.com

Izbranke Dragana Adžića so levji delež na poti do zaključnega turnirja na Pirenejskem polotoku opravile že pred petimi dnevi, ko so na Kodeljevem tekmice iz dežele gejzirjev premagale z desetimi goli razlike. Na današnji povratni tekmi Islandk niso še drugič spravile na kolena, kljub temu pa so si zasluženo izborile sedmi nastop na svetovnih prvenstvih po Nemčiji 1997 in 2017 ter Italiji 2001, Hrvaški 2003, Rusiji 2005 in Japonski 2019.

Novi selektor Dragan Adžić je izpolnil prvi cilj. Foto: www.alesfevzer.com
Novi selektor Dragan Adžić je izpolnil prvi cilj. Foto: www.alesfevzer.com

Ogromno napak v prvem polčasu
Povratno srečanje je bilo v primerjavi s prvo tekmo v Ljubljani veliko manj kakovostno. Predvsem to velja za prvi polčas. Obe izbrani vrsti sta v tem delu igre naredili številne napake, končal pa se je s tesnim vodstvom oslabljenih Slovenk (8:9). Zelo se je poznalo, da je manjkala ostrostrelka Ana Gros.

Juliusdottir izenačila s sedmih metrov
V drugem polčasu so Slovenke zaigrale preudarneje in vseskozi nadzorovale Islandke. Adžićeve izbranke resda niso blestele, predvsem nerazpoložena pa je bila na prvi tekmi neustavljiva Elizabeth Omoregie (njen odstotek strelov je znašal 1-8).

Slovenke so bile kljub temu na pragu nove zmage proti Islandkam, zmago pa jim je izmaknila Ragnheidur Juliusdottir, ki je po koncu izteka igralnega časa z natančnim izvajanjem sedemmetrovke zadela za končnih 21:21.

Slovenke na sever Evrope odhajajo s +10

Stankova dosegla osem zadetkov
V slovenski izbrani vrsti je bila najučinkovitejša Tjaša Stanko z osmimi goli, Tija Gomilar-Zickero je prispevala štiri, Aneja Beganović pa tri zadetke.

Na SP so se poleg Španije, Nizozemske, Norveške, Francije, Danske in Hrvaške prek kvalifikacij prebile tudi Črna gora, Nemčija, Avstrija, Rusija, Češka, Romunija, Srbija in Švedska.

Svetovno prvenstvo bo med 2. in 19. decembrom v Barceloni, Granollersu, Tarragoni, Lleidi, Castellonu de la Plani in Badaloni.

Slovenske rokometašice bodo že šestič zapored igrale na velikem tekmovanju

Adžić: To je bila velika izkušnja, ki bi jo lahko primerjal z letom skupnega dela
"Pozen termin tekme in dolga pot sta zahtevala, da pri dekletih dosežemo popolno osredotočenost, da tekmo odigrajo ter da predvsem vse ostanejo zdrave. Ponosen sem na to, da nam je to uspelo. Na obeh tekmah je bilo precej izzivov. Zlasti veliko jih je bilo na obračunu na Islandiji, kjer so bile po pričakovanjih tekmice razigrane. Za celotno ekipo je bila ta tekma velika izkušnja, ki bi jo lahko primerjal z letom skupnega dela. Verjamem, da se bo plod te pokazal že na svetovnem prvenstvu v Španiji. V juniju nas čaka nov zbor, na katerem bomo opravili določena motorična, psihološka in sociološka testiranja igralk. Tedaj želim zbrati vsa dekleta, na katera računamo, ne glede na njihovo stanje. Nato nas čakajo tudi nastopi v posebnem pokalu, v katerem se bomo merile reprezentance, ki ne bomo sodelovale v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo. Dvoboji s Črno goro, Severno Makedonijo in Norveško nam bodo veliko pomenili. Do decembra želimo ustvariti kompaktno ekipo, ki bo konkurentna največjim ekipam," je pojasnil selektor Adžić.

Tjaša Stanko je dodala: "Ponosna in vesela sem, da smo se uvrstili na svetovno prvenstvo v Španijo. Čestitke celotni ekipi. Islandija je dobra ekipa, to je pokazala tudi na povratni tekmi. Na njenem terenu je težko igrati, to smo že večkrat doživele. Še enkrat čestitke celotni naši izbrani vrsti, Španija, prihajamo!"

Rokomet (Ž): kvalifikacije za SP 2021 - Islandija : Slovenija, posnetek

Povratna tekma:
Islandija – SLOVENIJA
21:21 (8:9)

Islandija: Thorsteinsdottir, Gisladottir, Jacobsen, Jonsdottir 2, Knutsdottir, Haraldsdottir 1, Örvarsdottir 1, Juliusdottir 5, Davidsdottir, An. Gudmundsdottir 3, Sturludottir 1, Thompson 4, Gylfadottir, Hauksdottir 4, As. Gudmundsdottir, Magnusdottir.

Slovenija: Pandžić, Vojnović, Jurič, Novak, Omoregie 1, E. Abina 1, Stanko 8, A. Abina 1, Ljepoja 1, Fegic, Lazović 1, Svetik 1, Čopi, Beganović 3, Gomilar-Zickero 4.

Sedemmetrovke: 2/3; 2/3.

Izključitve: 4; 6 minut.