Branko Tamše in njegovi varovanci so pripravljeni na obrambo naslova. Foto: Urban Urbanc
Branko Tamše in njegovi varovanci so pripravljeni na obrambo naslova. Foto: Urban Urbanc
Gorenje
Velenjčani so lani zlahka opravili s konkurenco. Letos jih bržkone čaka težje delo. Foto: Urban Urbanc
Jure Dolenec
Jure Dolenec bo tudi v novi sezoni eden izmed največjih adutov velenjske ekipe. Foto: Urban Urbanc

A kljub temu se 34-letni Velenjčan zaveda, da "ena lastovka še ne prinese pomladi" in da "ose" čaka veliko dela, če želijo ubraniti naslov. Sploh ker bodo v primerjavi z lansko sezono letos nastopali tudi v Ligi prvakov. "Zavedamo se, da smo mi tisti strelovod, v katerega bodo udarjale druge ekipe. Ta izziv sprejemamo in upamo na najboljše," pred začetkom sezone pravi Tamše.


Sezono ste začeli na najboljši mogoči način - s suvereno zmago v superpokalu nad Celjani. Ste bili nad igro presenečeni tudi sami, sploh ob tem, da ni igral eden izmed nosilcev Jure Dolenec?
Zagotovo je lepo začeti z zmago nad velikim konkurentom za naslov prvaka. Res je, da ni bilo Jureta Dolenca, da je motor naše ekipe Marko Bezjak že v 26. minuti prejel rdeči karton, da je Klemen Cehte igral le 15 minut, da smo imeli še veliko rezerve. Po drugi strani me veseli, da vsi ti igralci z izjemo Darka Cingesarja, ki je še poškodovan, upravičujejo vloge, ki jih jaz želim, torej da pridobivamo v širini, da zapolnimo vrzel po odhodu dveh igralcev. Verjamem, da če ne bo poškodb, bomo lahko krojili usodo na vseh tekmah.

Kot ste že omenili, sta klub zapustila Nikola Manojlović in Rok Šimić, prišli so pa so Jure Dobelšek, Mitja Nosan in Darko Cingesar. Jedro ekipe je ostalo nespremenjeno. Kako bi jo po moči primerjali z lansko?
Moram reči, da sem zelo vesel, da je pravzaprav 90 odstotkov ekipe ali še več ostalo enake. To je določena prednost, fantje so leto starejši, izkušenejši. Mislim, da smo dobili tudi ustrezne menjave za igralca, ki sta odšla. Mogoče ne ena na ena, ampak kot kolektiv smo še močnejši in upam, da bo to pokazal tudi čas. Vsekakor se veselim nove sezone.

Resda smo šele na začetku sezone, a zdi se, da ste glede na zasedbo prvi favoriti. Imate vse, višino, težo, moč, hitrost in navsezadnje tudi izkušnje z osvajanjem lovorik.
Zagotovo, da imamo določene karakteristike, ki ste jih našteli, ampak to velja tudi za nekatere druge ekipe, kot so Celje, Koper in Maribor. Kot sem dejal že prej, mi potrebujemo vse to za boj na treh frontah. Sezona bo naporna, po prvi tekmi je težko soditi. Pred nami je še 10 mesecev in dogajalo se bo še marsikaj. Jaz si želim čim manj poškodb. To je glavni cilj. Poznamo pot, po kateri moramo hoditi. Vem, da bodo igralci storili vse, da obdržimo ta naslov, zagotovo pa smo mi tisti strelovod, v katerega bodo udarjale druge ekipe. Tega se zavedamo, ta izziv sprejemamo in upamo na najboljše.

Na čem bo temeljila vaša igra?
Želimo si hitre igre. Najpomembnejša je obramba, od uspešnosti katere so odvisni protinapadi. Obramba je že kar na solidni ravni. Največ rezerv imamo pa v napadu na postavljeno obrambo. Če to dvignemo na višjo raven, bomo že kar konkurenčni, vsaj tako kot lani, a želimo si še dvigniti to raven.

Kaj bi vas zadovoljilo na domačem prizorišču?
Uvrstitev v Ligo prvakov, želja pa je zagotovo ubraniti naslov. To si želijo tudi navijači in sponzorji. Moramo verjeti v to. Liga se začenja, vsi imajo še nič točk. Tekem bo, upam, 32 in po 32 krogih se bo videlo, kako in kaj.

V Ligi prvakov je skupina s Silkeborgom, Chamberyjem, Kielcami in St. Petersburgom na prvi pogled kar ugodna. Se lahko morda borite celo za prvo mesto?
Na prvi pogled je ugodna, mogoče ni tako atraktivna kot celjska, ima pa veliko pasti. Vse je mogoče, lahko si prvi, lahko pa ostaneš zunaj četverice. Naša želja je pokazati dober rokomet in se uvrstiti naprej.