Fredi Radojković je s Koprčani v sezoni 2010/11 osvojil dvojno domačo krono, kar bo težko ponoviti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fredi Radojković je s Koprčani v sezoni 2010/11 osvojil dvojno domačo krono, kar bo težko ponoviti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milorad Krivokapić
Topovska levica Milorada Krivokapića bo tudi v novi sezoni močno orožje Koprčanov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Vori
Če bodo Koprčani v prvi tekmi v soboto premagali Saint Raphael, jih v nedeljskem finalu bržkone čaka Hamburg, za katerega med drugim igra tudi hrvaški reprezentant Igor Vori. Foto: EPA

Trener Koprčanov Fredi Radojković ne skriva, da je njegovo moštvo še daleč od vrhunske forme, pa ne samo zaradi začetka sezone, ampak tudi zaradi nekaterih poškodb nosilcev igre. Kljub temu 45-letni strateg, ki je Cimos Koper popeljal do največjih uspehov v zgodovini kluba, napoveduje, da gredo Koprčani v Saint Raphael po vozovnico za Ligo prvakov, čeprav bo to v konkurenci domačega kluba, Wisle Plock in Hamburga, vse prej kot lahka naloga.


Za vami je mesec dni priprav. Kako potekajo, kakšno je stanje v ekipi?
Priprave potekajo v glavnem po načrtu. Imeli smo oziroma imamo še nekoliko težav z uigranostjo zunanje linije, ker smo iz zdravstvenih razlogov čakali na Krivokapića in Manojlovića. Krivokapić je tako začel trenirati prejšni teden, medtem ko se nam je Manojlović pridružil šele v ponedeljek, saj je bil vmes še na turnirju v Katarju. Sem pa zato dobil boljši vpogled v igro tistih, ki so lani igrali nekoliko manj in od katerih se letos pričakuje, da bodo dali več.

Če omenimo le najbolj zveneča imena, so klub zapustili Skube, Skoko, Mlakar in Džono, prišli pa so Nejc Poklar, Manojlović ter nekoliko manj znana Bošković in Gavranović. Resda je šele začetek sezone, a kljub temu, kako bi primerjali moč letošnje in lanske ekipe?
Lanska je bila kanček bolj izkušena, na položaju krožnega napadalca zagotovo, saj sta bila Mlakar in Skoko izkušena tako v napadu kot obrambi. Potem je bil tu še Skube, nekakšen džoker, netipičen igralec, ki je povzročal težave vsaki ekipi, poleg tega je imel kljub mladosti dosti izkušenj. A dobili smo Manojlovića, o čigar kakovosti ne gre izgubljati besed, drugi novinci so mlajši igralci, ki pa imajo velik potencial. Včasih je treba tvegati in verjeti v njih, tu mislim predvsem na krožna napadalca (Bundalo in Gavranović, op. a.), saj je želja velika pri obeh igralcih. Domov se je vrnil Nejc Poklar, ki bo razbremenil Bombača. Če potegnem črto, tista prva zunanja linija (Manojlović-Bombač-Krivokapić, op. a.) je močnejša kot lani, krožni napadalci so manj izkušeni, a imamo na splošno večjo širino kot lani.

Bo v sistemu igre kaj sprememb?
Zagotovo imamo zdaj z Manojlovićem enega 'šuterja' več, s Poklarjem pa smo dobili prodornega in agilnega igralca, kar nam omogoča, da se prilagodimo vsakršni obrambi svojih nasprotnikov.

Nekoliko nepričakovano se vam je ponudila priložnost, da zaigrate v Ligi prvakov, za kar bo konec tedna po domačinu St. Raphaelu verjetno treba premagati še Hamburg, s katerim ste v lanski sezoni tesno izgubili in remizirali. Kakšne so vaše možnosti na francoski obali?
Vemo, da bo izjemno težko. Prvič zaradi močnih ekip in drugič, ker v tem trenutku uigranost ni na vrhunskem nivoju. Vsekakor pa bomo naredili vse, da pridemo vsaj do finalne tekme. Ne bo pa nič tragičnega, če nam ne bo uspelo. Vsekakor se želimo izogniti zadnjemu mestu, s čimer bi se izognili tudi drugemu krogu v novoustanovljeni Ligi EHF. Tako bi se lahko septembra, oktobra in novembra posvetili domačemu prvenstvu.

Ste se na nasprotnike kaj posebej pripravljali ali potujete v Francijo samo odigrat po najboljših močeh ?
Mi se pripravljamo tako kot na vsako tekmo, s posnetki in analizami. St. Raphael je tretjeuvrščena ekipa zadnje sezone francoskega prvenstva, zaostali so samo za Montpellierjem in Chamberyjem. Gojijo tipičen francoski rokomet, agilen, s hitrim prenosom žoge in hitrim izvajanjem sredine. Ekipo vodi tunizijski organizator igre Heykel Megannem, vsako mesto imajo dobro pokrito.

Nedavno ste dejali, da Cimos začenja novo triletko, katere cilj je znova vrniti domači lovoriki v Bonifiko. Če ne boste igrali v Ligi prvakov, ki jemlje veliko moči, bo to verjetno lažje, kajne? Boste tudi s tem 'v glavi' igrali v Franciji?
Ne smemo imeti v glavi to, da greš igrat za to, da izgubiš. V vsakem primeru je za nas prioriteta zmaga. Liga prvakov bi bila velik uspeh, a želim še enkrat poudariti, da ne bi bilo tragično, če nam ne bi uspelo. Imamo tudi druge cilje. Neuspeh nas ne sme oddaljiti od tistega, kar smo si začrtali v tem trenutku.

Tako kot zadnja leta bosta na domači sceni vaša največja tekmeca Celje in Gorenje. Vas je presenetilo, da so Velenjčani tako suvereno zmagali v superpokalu?
Mogoče so me malo presenetili, več sem pričakoval od Celjanov, a težko je soditi po eni tekmi. Bi pa letos v boju za vrh dodal še Maribor, ki je sestavil vrhunsko ekipo, zato bi bilo boljše govoriti o štirih in ne samo o treh. Moramo pa predvsem mi, Celjani in Mariborčani narediti vse, da bi bilo prvenstvo napeto in izenačeno do konca, ne pa tako kot lani, ko so se Velenjčani hitro odlepili. Verjamem, da si to želi tudi vsak rokometni navdušenec.