Uroš Zorman je s Kielcami v letošnji sezoni že osvojil poljsko prvenstvo in pokal, zdaj bi rad postavil še piko na i z osvojitvijo Lige prvakov. Foto: EPA
Uroš Zorman je s Kielcami v letošnji sezoni že osvojil poljsko prvenstvo in pokal, zdaj bi rad postavil še piko na i z osvojitvijo Lige prvakov. Foto: EPA
Sergej Rutenka
Zormanov prijatelj in nekdanji slovenski reprezentant Sergej Rutenka je z Barcelono papirnati favorit zaključnega turnirja. Foto: EPA
Veselin Vujović
Če ne bo kakšnega zasuka v zadnjem trenutku, bo 54-letni Črnogorec Veselin Vujović v sredo imenovan za selektorja slovenske reprezentance. Vujović je v letošnji sezoni uspešno vodil Zagreb, ki ga je popeljal v četrtfinale Lige prvakov. Kot igralec je z nekdanjo Jugoslavijo postal olimpijski (1984) in svetovni prvak (1986). Bil je razglašen tudi za najboljšega rokometaša na svetu (1988). Foto: EPA

Sam menim, da bi bilo vseeno najbolj smiselno počakati do konca ciklusa, pa potem potegniti črto. Kakor koli, zdaj je, kar je. Denić je za to menjavo najmanj kriv, krivi smo mi. Za naprej si želim, da bi šli po začrtani poti, več pa ne bi komentiral, dokler selektor ne bo potrjen.

Zorman o menjavi selektorja
Uroš Zorman
Zorman si želi, da bi reprezentančno kariero končal poleti 2016 z igranjem na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: www.alesfevzer.com

Danes 35-letni Zorman je namreč evropski klubski prestol osvojil s Celjem Pivovarno Laško (2004) in Ciudad Realom (2008, 2009), za četrto zvezdico pa bo treba na zaključnem turnirju v Kölnu najprej opraviti z Barcelono, nato pa še z zmagovalcem dvoboja med Veszpremom, za katerega igra Gašper Marguč, in Kielom.

Čeprav je Barcelona papirnati favorit, pa Zorman meni, da je finalni turnir zgodba zase. "Pred polfinalom ima vsak 25 odstotkov možnosti, pred finalom pa vsak 50 odstotkov. Gre za dve tekmi v dveh dneh. Ni več popravnega izpita. In ko je tako, se lahko vsakemu roke zatresejo. Navsezadnje, zadnji dve sezoni favorit ni nikoli zmagal, ampak ekipi (Hamburg, Flensburg, op. a.), ki sta imeli najmanj možnost," pravi Zorman, ki se je v intervjuju za MMC dotaknil tudi zamenjave na čelu repreprezentance.


Najprej, kakšno je vaše zdravstveno stanje? Na spletni strani kluba je mogoče prebrati, da ste si poškodovali aduktor, zaradi česar ste tudi izpustili zadnjo tekmo z Wislo?
Za zdaj je v redu. Bomo videli. Treniram že počasi. Mislim pa, da ne bi smelo biti težav. Upam, da bo mišica vzdržala.

Kako potekajo priprave na zaključni turnir?
Bolj ali manj po ustaljenem ritmu. Finale prvenstva, v katerem smo premagali Wislo, smo končali že po treh tekmah, tako da smo se lahko že v soboto posvetili zaključnemu turnirju.

Trener Barcelone Xavi Pascual je dejal, da je favorit zaključnega turnirja Kiel, trener Kiela Alfred Gislason pa meni, da je to Barcelona. Vaše mnenje o možnosti vseh štirih ekip?
Kar naj si onadva podajata vlogo favorita. Kiel igra na domačem terenu, Barcelona pa je do zdaj pokazala največ od vseh. Pokazala je, lahko rečemo, ubijalski rokomet. S tisto zmago nad Zagrebom (43:21, op. a.) v četrtfinalu je nagnala strah v kosti. Kljub temu pa menim, da ima pred polfinalom vsak 25 odstotkov možnosti. Pred finalom pa vsak 50 odstotkov. Gre namreč za dve tekmi v dveh dneh. Ni več popravnega izpita. In ko je tako, se lahko vsakemu roke zatresejo. Izrazitega favorita ni. To je dobro in to je čar Final foura. Ne nazadnje, zadni dve leti favorit ni nikoli zmagal, ampak sta slavili ekipi (Hamburg, Flenspurg, op. a.), ki sta imeli najmanj možnosti. Zato favorita ni oziroma favoriti so vsi in tako bo tudi letos.

Kaj so vaši aduti?
Zelo težko je poudariti prednost. Odločale bodo malenkosti. Gotovo je prednost naša kolektivna igra. Imamo hitrost, moč, kakovost, izkušnje, skratka vse. Če igramo kolektivno, smo res močni. Če nam bo uspelo zaigrati tako, imamo možnosti za vse.

Eden ključnih mož Barcelone je tudi vaš prijatelj Sergej Rutenka. Sta se že kaj slišala?
Slišala sva se zaradi osebnih stvari. Nisva veliko debitirala o rokometu. Vemo, da je Rutenka eden glavnih adutov Barcelone. Vemo, da je lovec na trofeje in tu nimam kaj filozofirati. Je velik prijatelj in igralec.

Leta 2013 vas je Barcelona izločila v polfinalu. Je mogoče potegniti kakšne nauke iz tiste tekme?
Ne samo iz tiste tekme, ampak iz celega turnirja. Takrat pred sezono nismo pričakovali, da se bomo uvrstili na zaključni turnir. Zato smo bili zadovoljni že s tem in nekako "nasičeni". Letos je drugače. Cilj je bil priti na Final four in nato tudi osvojiti lovoriko. Zato v Köln ne gremo kot turisti, ampak gremo tja osvojit lovoriko.

Četudi vam ne uspe, pa verjetno lahko sezono ocenite kot uspešno, saj ste osvojili obe domači lovoriki.
Res je, do danes smo v celi sezoni izgubili samo enkrat, in sicer doma proti Montpellieru. Lahko rečem, da je za menoj zelo uspešna sezona, kljub temu pa menim, da lahko postavimo še piko na i in napišemo zgodovinsko sezono.

Reprezentanca bo jutri dobila novega selektorja. Če ne bo preobrata v zadnjem trenutku, bo to Veselin Vujović. Kakšen je vaš pogled na zamenjavo selektorja?
Kot sem že povedal, sam menim, da bi bilo vseeno najbolj smiselno počakati do konca ciklusa, pa potem potegniti črto. Kakor koli, zdaj je, kar je. Denić je za to menjavo najmanj kriv, krivi smo mi. Za naprej si želim, da bi šli po začrtani poti, več pa ne bi komentiral, dokler selektor ne bo potrjen.

Vsekakor pa računate, da kdor koli že bo selektor, boste ostali kapetan reprezentance?
To ni vprašanje zame. Nikoli nisem igranja v reprezentanci pogojeval z vlogo kapetana. To enostavno pride, in to tako je. Kako bo z novim selektorjem, ne vem. A dokler bom zraven, bom najbrž imel to funkcijo. Mislim, da bi bilo najbolj pošteno, da če smo garali vsi skupaj za olimpijske kvalifikacije, in za zdaj smo na dobri poti, je tudi prav, da tudi končamo ta ciklus. Seveda ob predpostavki, da smo zdravi in v formi. Po tem pa naj pridejo mladi in si izborijo svoje sanje.

Junija sta Sloveniji preostali še kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Latvijo, kjer morate potrditi uvrstitev na evropsko prvenstvo na Poljskem. Glede na prikazane igre to ne bi smela biti pretežka naloga? Iz dveh tekem potrebujemo eno zmago, in če nam to ne uspe, bi bilo naravnost sramotno. Uvrstitev na Poljsko ni vprašanje.

Na Poljskem ostajata še dve sezoni. Očitno se dobro počutite?
Kar se tiče telesne pripravljenosti, še nikoli bolje. Pa ne samo jaz, ampak cela družina. Ti dve sezoni bom še oddelal, potem pa bom tukaj končal kariero. To je najbolj realno.

Aleš Vozel, @vozela1

Sam menim, da bi bilo vseeno najbolj smiselno počakati do konca ciklusa, pa potem potegniti črto. Kakor koli, zdaj je, kar je. Denić je za to menjavo najmanj kriv, krivi smo mi. Za naprej si želim, da bi šli po začrtani poti, več pa ne bi komentiral, dokler selektor ne bo potrjen.

Zorman o menjavi selektorja