Goran Ivanišević je svoj največji uspeh dosegel leta 2001 v Wimbledonu. Foto: epa
Goran Ivanišević je svoj največji uspeh dosegel leta 2001 v Wimbledonu. Foto: epa
Goran Ivanišević
Goran Ivanišević je tik pred bankrotom. Morda bo sedaj za denar podpisoval teniške žogice. Foto: epa

Vse njegove investicije na Hrvaškem so propadle. V zadnjih sedmih letih je Ivanišević svoj denar vložil v gradbeniška podjetja, a je očitno večino denarja izgubil. Goran zdaj prodaja hiši v Splitu in šele nato bo ugotovil, v kakšnem minusu je. "Ne maram se vračati v Split, kjer nisem bil že več kot pol leta. To je narobe svet," pravi razočarani nekdanji šampion in dodaja: "Vse življenje sem sanjal in delal, da bi nekoč mirno živel v svoji hiši v Splitu. Zdaj menim, da to ni več mogoče. Tudi s stanovanjem v Zagrebu sem imel težave, v bistvu je povsod na Hrvaškem enako."

"Nisem član nobene politične stranke, lobija ali vplivne skupine. Nikogar nisem podkupil, na Hrvaškem pa v gradbeništvu očitno velja le to. Tudi moji prijatelji imajo podobne izkušnje, saj niti pasje hiške ne moreš postaviti, ne da bi koga podkupil. V gradbeništvu so 'playerji', ki sem se jim pridružil čez noč, kot da bi se iz vrtca takoj vpisal na fakulteto. Požrli so me kot morski psi,'' je svoje težave opisal 34-letni nekdanji teniški as.

V karieri je Ivanišević na turnirjih zaslužil skoraj 20 milijonov ameriških dolarjev. Zmagal je na 22 turnirjih med posamezniki in na devetih turnirjih v dvojicah. Na ATP-touru je dobil 599 dvobojev, izgubil pa jih je 333. Vsem je v spominu najbolj ostala njegova neverjetna zmaga v Wimbledonu, ko je v ponedeljek, 9. julija 2001, premagal Avstralca Patricka Rafterja z 9:7 v petem nizu. Kariero je končal lani v Wimbledonu, ko je v 3. krogu klonil proti Avstralcu Lleytonu Hewittu.

Sedaj bo nastopal na turnirjih Senior toura, že naslednji teden v Novem Vinodolskem. Igral bo z Borisom Beckerjem, Johnom McEnroejem in Thomasom Musterjem.