Diego Maradona se ni izneveril svojemu slovesu in tudi na dobrodelni tekmi ni mogel pozabiti na stare zamere do Sebastiana Verona. Foto: EPA
Diego Maradona se ni izneveril svojemu slovesu in tudi na dobrodelni tekmi ni mogel pozabiti na stare zamere do Sebastiana Verona. Foto: EPA
Diego Maradona in Francesco Totti
Diego Maradona je sicer na igrišču tudi zablestel s podajo za gol Francesca Tottija, ki je imel v otroštvu za vzornika ravno D10S. Foto: EPA

"Tu smo, da igramo za mir, mir povsod na svetu," je dejal Diego Maradona pred začetkom prijateljske tekme, a med polčasom je zakuhal incident, ko je na vsak način rinil v rojaka Sebastiana Verona in mu v jezi nekaj dopovedoval. Ob robu igrišča mu je nogometni argentinski bog zabrusil: "Čarovnica (vzdevek Verona), tudi sam sem velik mož. Ne zafrkavam se s teboj, vse ti povem v obraz ***!"

Krive stare zamere?
Maradono so morali zadržati varnostniki, da se ni zapletel z Veronom, ki je na vsak način želel čim dlje od rojaka, ki tudi pri 55 letih vzdržuje podobo svojeglavega vročekrvneža, ki je bil nekoč najboljši nogometaš sveta, a je zaradi lastnih napak tudi močno uničil in omadeževal svojo dediščino zunaj zelenic. Vrhunec je Maradona dosegel na SP-ju 1986, ko je Argentino tudi s pomočjo božje roke popeljal do naslova svetovnih prvakov, v Italiji pa ostaja nogometno božanstvo Napolija, s katerim je pokoril Serio A.

Po sporu z Veronom, s katerim že dolgo nista več v dobrih odnosih, Maradona sicer ni odigral celotne tekme do konca, tako je njegovo moštvo izgubilo proti Ronaldhinovi druščini s 4:3. Gole so za modre dosegli Antonio Di Natale, Frederic Kanoute in Totti po podaji Maradone, za bele pa Veron, Edgard Davids, Bojan Krkić in Eric Abidal.

"Še naprej bomo igrali za mir"
Opoldne je vse udeležence tekme, med katerimi so bili seveda Francesco Totti, Hernan Crespo, Juan Sebastian Veron, Cafu, Rui Costain Vincent Candela, papež Frančišek sprejel v Vatikanu. "Hvala papežu Frančišku, hvala vsem, ki so prišli na tekmo, ter hvala Italiji. Še naprej bomo igrali za mir," je dejal Maradona ob koncu tekme.

Pomoč otrokom in prizadetim v potresu
Tekmo z imenom Združeni za mir je na prvem programu prenašala tudi italijanska državna televizija Rai, na Olimpicu pa se je zbralo 60 tisoč ljudi. Zbrani prihodki so namenjeni izobraževanju in integraciji otrok, ki bežijo pred vojno, letos pa tudi v pomoč žrtvam avgustovskega potresa v središču Italije.

"Igral sem z Maradono. Zdaj se lahko upokojim srečen," je po koncu povedal 40-letni Francesco Totti, fenomen sodobnega nogometa, saj celotno kariero igra za AS Romo, pri kateri se bo enkrat tudi upokojil.

Maradona spomnil na stare dobre in razvpite čase
Papeževa nogometna tekma za mir
Maradona spomnil na stare dobre in razvpite čase
Papeževa nogometna tekma za mir