Navijači v Vuhanu že dva tedna pripravljajo vsakodnevne proteste, a to še ni omajalo vodilnih v kitajski nogometni zvezi. Foto: EPA
Navijači v Vuhanu že dva tedna pripravljajo vsakodnevne proteste, a to še ni omajalo vodilnih v kitajski nogometni zvezi. Foto: EPA

Zaradi suspenza kapetana Vejfeng Lija, kitajskega rekorderja po številu nastopov za izbrano vrsto (105), je Vuhan Guangu protestno zapustil Super ligo, najvišje kitajsko ligaško tekmovanja. Li je bil na tekmi proti Peking Guo'anu izključen, nato pa je bil zaradi grobosti kaznovan z osmimi tekmami nenastopanja. Ogrorčeni navijači so šli na ulice in podprli vodstvo kluba pri umiku iz elitne lige, ki jo že več let pretresajo podkupovalni škandali in korupcija. Vuhan naj bi tako drugo leto nastopal v mestni ligi.

Zamenjal stadion za Šaolin
Nabolj drastično potezo pa je naredil znani privrženec kluba iz 6-milijonskega mesta ob reki Jangce, ki ga vsa pokrajina Hubej pozna pod vzdevkom "železna trobenta". Mej je zapustil dom in se odpravil v bližnji tempelj Šaolin, znameniti budistični tempelj, kjer se je rodil kung-fu.

V samostan po mir
"Umrla sta oba moja "sinova", torej veste kako težko mi je," je odločitev obrazložil "trobenta", ki je pri tem mislil na kitajsko reprezentanco, ki je že spomladi zapravila vse možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu 2010 in ljubljeni klub, ki se je poslovil od kitajske "prve lige". "V Šaolin se odpravljam, da bom tam živel mirno življenje," je odločen Nanšeng Mej. Mogoče pa se bo z novo pridobljenim znanjem borilnih veščin znova vrnil na prizorišče, ko bo Vuhan znova med elito.

T. G.