Film s športnimi junaki, ki je izjemno priljubljen med otroki in mladimi, je Space Jam, kjer Michael Jordan igra košarko z 'nenavadnimi liki'. Foto: EPA
Film s športnimi junaki, ki je izjemno priljubljen med otroki in mladimi, je Space Jam, kjer Michael Jordan igra košarko z 'nenavadnimi liki'. Foto: EPA

Filmska industrija vsako leto prinese ogromno in nepregledno število filmskih izdelkov. Med temi prevladujejo predvsem tisti, ki so tržno zanimivi in zagotavljajo veliko število obiskovalcev. Zato ni čudno, da številni akcijski spektakli in romantične komedije bolj služijo širini kot pa globini.

Na MMC-ju smo se zato odločili, da vam predstavimo nekaj najbolj zanimivih filmov s športno tematiko. Njen razpon je zelo velik, od komedij, biografij pa do izmišljenih zgodb.

Spodaj predlagamo le nekaj zanimivih športnih filmov. Vabljeni, da pod novico pišete o svojih najboljših filmih s športno tematiko.

Raging Bull (Razjarjeni bik, 1980)
Boks - šport, ki združuje ponos, čast, agresijo, srce in še kaj ... zato ni čudno, da je ta borilni šport tisti, ki najpogosteje najde pot na filmska platna. Razjarjeni bik je film, posnet po resničnih dogodkih in na platna prinaša življenje Jaka LaMotte, svetovnega prvaka v srednjetežki kategoriji. Športnik je imel nemalo težav s svojim temperamentom, zato ni čudno, da se ga je oprijel vzdevek Razjarjeni bik. Martin Scorsese je leta 1980 posnel istoimenski film, vlogo športnika pa je odlično upodobil Robert De Niro in prejel svojega drugega oskarja.

Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar baby, 2004)
Izmišljena zgodba o boksarki Maggie (Hillary Swank), ki ima že več kot 30 let, dela kot natakarica, a še vedno sanjari o karieri poklicne športnice. Ko sreča ostarelega trenerja Frankieja (Clint Eastwood), ki je izgubil stik z realnostjo in izgublja svoje najboljše borce, je takoj jasno, da sta se našla trener in športnica, ki bosta skupaj premikala meje. Film, ki je pobral štiri oskarje, krasi odlična igra (poleg omenjene dvojice še pripovedovalec Morgan Freeman) ter sama zgodba, ki poseže v vse temeljne razsežnosti človeka.

Rocky (1976)
Zadnji film, ki ga omenjamo, je najbrž najbolj znan izmišljen boksar na svetu - Rocky Balboa. O filmu Sylvestra Stallona ni treba izgubljati besed - pet nadaljevanj, vključno s sila solidnim zadnjim delom, ki je sago junaka razvlekel čez trideset let, ter seveda prepoznavna glasba Billa Contija in Stallonov tek po stopnicah v Philadelphii.

The Hustler (1961)
Nedvomno eden najboljših filmov, ki je bil posnet o biljardu. Film prikazuje mladega Eddieja (Paul Newman), ki skuša z igranjem biljarda zaslužiti nekaj denarja. Pri tem je nepozaben njegov maratonski dvoboj z Minnesoto Fatsom (Jackie Gleason). Gre za enega prvih športnih filmov, ki daje velik poudarek pomena psihologije v svetu športa. Na tem mestu omenimo še nadaljevanje filma Barve denarja (1986), kjer je Eddie že ostarel in svoje znanje prenaša na Vincenta (Tom Cruise).

Za vsako ceno (Any Given Sunday, 1999)
V ZDA, kjer je filmska industrija najbolj razvita, za edini preostali gladiatorski šport velja ameriški nogomet, seveda ni čudno, da je relativno veliko število filmov posneto ravno na to tematiko. Filmski spektakel Oliverja Stona v ospredje prinaša trenerja Tonyja (Al Pacino), ki se mora bojevati s svojimi nasprotniki, igralci, vodstvom lige, mediji in še čem ... Zelo prepričljiva vloga Pacina.

Jerry Maguire (1996)
Film v ospredje ne postavlja športnikov, temveč njihove menedžerje. Jerry Maguire (Tom Cruise) je sila uspešen športni menedžer, ki v trenutku ostane brez dela. Kanček upanja za preživetje v krutem poslu, pa vidi v sodelovanju s perspektivnim igralcem ameriškega nogometa Rodom (Cuba Gooding Jr.).

Ne pozabite velikanov (Remember The Titans, 2000)
Sprehod po filmih, povezanih z ameriškim nogometom, bomo končali s filmom, ki prinaša zgodbo o študentskih igralcih. V ospredju so odnosi med belopoltimi in temnopoltimi igralci v Virginii v 70-ih letih. Film temelji na resničnih dogodkih in spremlja vlogo trenerja Boona (Denzel Washington), ki je moral skupaj spraviti na videz dve nezdružljivi polovici.

Caddyshack (1980)
V filmih redko srečamo dobro športno komedijo, še redkeje pa ta govori o golfu. Skoraj trideset let star film, v katerem blestita Chevy Chase in Bill Murray, se na zabaven način poigra s številnimi stereotipi te igre.

Polje sanj (Field of Dreams, 1989)
Kevin Costner živi za baseball, saj je posnel nekaj zelo dobrih filmov (Bull Durham, Jezne in zaljubljene ...), v katerih igra dejavnega ali pa nekdanjega igralca baseballa. V tem filmu igra ljubitelja te igre, ki sliši nenavaden glas, da naj na svojem vrtu zgradi igrišče za baseball. Polje sanj prinaša lepo pravljično, skoraj poetično pripoved.

Hoosier (1986)
Za konec omenimo še film s košarkarsko tematiko. Mnogi poznate zabavno komedijo White man can't jump, mi pa vam predlagamo film, ki temelji po resničnih dogodkih in prinaša zgodbo o srednješolski košarkarski ekipi iz majhnega mesta v Indiani. Ekipo odlično vodi trener Gene Hackman.


Slavko Jerič