Zoja Trobec je skupaj s sestro Ireno na čelu ene najuspešnejših plesnih skupin na svetu. Kaj drugega o sedemkratnih slovenskih, trikratnih evropskih in z reprezentanco dvakratnih svetovnih prvakinjah niti ne bi mogli trditi. Foto: MMC RTV SLO
Zoja Trobec je skupaj s sestro Ireno na čelu ene najuspešnejših plesnih skupin na svetu. Kaj drugega o sedemkratnih slovenskih, trikratnih evropskih in z reprezentanco dvakratnih svetovnih prvakinjah niti ne bi mogli trditi. Foto: MMC RTV SLO
Mini-mini zmajčice
Pri Zmajčicah se tudi najmlajše, petletnice, že soočijo s tremo in nastopi. Foto: MMC RTV SLO
Janez Rajgelj
Nekdanji direktor Janez Rajgelj na prvi pogled deluje robat, nepopustljiv mož. A Zmajčicam je Union Olimpija po njegovem prihodu izpolnila več dolgoletnih, za Gregorja Frica in Matjaža Tavčarja očitno neuresničljivih želja: obleke v barvi klubskih dresov, klubske zastave in mesto ob košarkarjih na tradicionalnem novoletnem koledarju. Foto: MMC RTV SLO
Zmajčice plesale za MMC in Marka

Zmajčice, ki bodo ena glavnih atrakcij na prihajajočem zaključnem turnirju Lige NLB v Tivoliju, so brez kančka dvoma najuspešnejša plesna skupina pri nas, z več kot desetletno tradicijo. Njihovo nastopanje se je v tem času širilo sorazmerno z njihovim stasom: od ekskluzivnega plesanja na tekmah tivolskega kluba do različnih prireditev in površin. Na tekmi vseh zvezd, v Ljubljani v zadnjih mesecih tako priljubljene hokejske Lige Ebel so stopile tudi na led.

Vse se je začelo leta 1997
Plesno zgodbo o uspehu je leta 1997 začela pisati Irena Trobec, ko se je po izobraževanju v Severni Ameriki v domovini odločila ustanoviti podobno skupino. Vzornic niso imele, a nekje je bilo treba začeti: "Irena je takrat prinesla videoposnetke deklet z univerze v Louisvillu. Spomnim se, da sva bili povsem obsedeni z njimi. Tisti posnetek sva gledali po desetkrat," se spominja Irenina sestra Zoja. Skupaj vodita dekleta, ki so od začetkov postale neločljive prijateljice in "prava velika družina", ki jo le stežka zapustiš.

Prilagodile so se evropskemu prostoru
Tudi zato, za razliko od plesalk v Ligi NBA, nimajo podpisanih pogodb, a se, predvsem zaradi izredno dovršenega nastopa, primerjave z njimi porajajo kar same od sebe: "Ko smo nastajale, smo blazno spremljale te skupine. Izviramo iz klasičnega pom-pona, evropski prostor oz. publika je drugačna, čemur smo se prilagodile. Vedno je treba nekaj novega pokazati," še dodaja Zoja.

Najmlajše se kalijo že od petih let
Ker se punce, ki so individualno plačane na nastop, kljub dolgoletnemu udejstvovanju še vedno veselijo treningov in druženj, o upokojitvi ne razmišljajo pretirano. Ko se bodo poslovile, se bodo verjetno skupaj. A Zmajčice bodo ostale. Za to so dekleta več kot odlično poskrbela s širokim zaledjem. Poleg njih trenirajo še mini-mini (5-7 let), mini (7-10 let), junior (11-17 let) in srednje (19-23 let) Zmajčice.

Mlajših zmajčic ne želijo razbijati
Se lahko kakšna od njih pridruži članicam? "Članice smo vseskozi v enaki zasedbi. Srednje Zmajčice so formirana skupina in jih nočemo razdirati, ker ni potrebe. Hoteli bi, da skupaj rastejo naprej," odgovarja Zoja. Kako si razlaga tolikšno zanimanje že pri pet-, šestletnicah? "Ena od prijateljic, ki sodeluje z nami in ima hčerko, je prišla z željo, da bi kaj naredile tudi na podmladku. To je bila tudi Irenina želja že od prej. Razpisale smo avdicijo in prišlo je toliko deklet, kolikor jih je."

Vedno vaje vsaj trikrat na teden
Že četrto leto zapored so, tako kot zmaji, ostale brez drugega dela Evrolige, a je pred njimi nov velik izziv: Final 4 Lige NLB. So v vmesnem času še naprej zavzeto trenirale? "Poleg Olimpijinih tekem so tu še drugi nastopi, pa tudi državno prvenstvo. Za ostale nastope zvemo teden ali dva prej. Ne glede na vse imamo trikrat na teden redne vaje."

Osvojili so jih tudi Hukić, Ožbolt, Bečirovič, Handanovič ...
In te, odkar je pred nekaj več kot petimi meseci prijokal na svet, vse bolj "moti" Mark, sin Irene in Olimpijinega košarkarja Jasmina Hukića. Za marsikoga so govorice o zvezah zmajčic z znanimi športniki vedno zanimive. Poleg Hukića jih je uspelo omrežiti še dva košarkarja, Sanija Bečiroviča in Saša Ožbolta, ter nogometna vratarja Miloša Popivodo in Samirja Handanoviča.

Očitno dober glas res seže še dlje kot v deveto vas
Čeprav bi lahko sklepali drugače, kakšnih nenavadnih zgodb o oboževalcih nimajo. Še največkrat dobivajo elektronska sporočila s pohvalami, tudi iz Španije in celo z Nove Zelandije. Ne sprašujte, še same se čudijo "od kod?".

Ž. K.

Zmajčice plesale za MMC in Marka