Igralci Sacramenta so dobro pokrivali Dončića, ki je izgubil šest žog in zgrešil šest metov za tri točke. Foto: AP
Igralci Sacramenta so dobro pokrivali Dončića, ki je izgubil šest žog in zgrešil šest metov za tri točke. Foto: AP

22-letni Ljubljančan je prejel že 15 tehničnih napak. Če bo v rednem delu dobil še eno, bo moral eno tekmo počivati. To bi bil velik udarec za Maverickse, ki se borijo za peto ali šesto mesto na Zahodu in nikakor ne želijo igrati dodatnih kvalifikacij.

Pred dvema tednoma so bili Kralji boljši s 121:107. De'Aaron Fox je dosegel 30 točk, Harrison Barnes jih je dodal 24. Oba sta bila tokrat poškodovana. V tretji četrtini si je današnje tekme koleno poškodoval še Tyrese Haliburton, ki je odšepal v garderobo in se ni več vrnil. Tokrat je blestel Buddy Hield, ki je zadel šest trojk in zbral 27 točk. Marvin Bagley jih je dodal 23, center Richaun Holmes pa 17.

Walton zelo zadovoljen z obrambo
Odpisani Sacramento še naprej preseneča. V petek zvečer je šokiral LA Lakerse v Staples Centru, ko se je vrnil LeBron James.

"Vse tri tekme proti Dallasu smo odigrali v zadnjih dveh tednih, ko smo stopili skupaj in začeli igrati zelo dobro v obrambi. Samo s takim pristopom lahko premagaš tako kakovostnega tekmeca, " je bil zadovoljen trener Kraljev Luke Walton.

Kralji že 15 let neuspešno lovijo končnico
To je bila šele 27. zmaga sezone za Sacramento, ki nima več realnih možnosti za preboj v dodatne kvalifikacije. Kralji vse od aprila 2006 čakajo na uvrstitev v končnico. To je najdaljše obdobje med vsemi ekipami Lige NBA.

Porzingis in Hardaway počivala
Tokrat sta manjkala Kristaps Porzingis in Tim Hardaway, ki si je zvil desni gleženj v soboto proti Washingtonu. Trener Rick Carlisle je že v četrtek v Detroitu poudaril, da si zasluži kakšno tekmo odmora, saj je v celotni sezoni izpustil šele drugo srečanje.

Dončić in trener Rick Carlisle sta bila izključena pol minute pred koncem tekme. Oba sta prejela po dve tehnični napaki zaradi ugovarjanja sodnikom. Foto: AP
Dončić in trener Rick Carlisle sta bila izključena pol minute pred koncem tekme. Oba sta prejela po dve tehnični napaki zaradi ugovarjanja sodnikom. Foto: AP

Dallas v težavah že po minuti in pol
Tekma pred 4270 gledalci v American Airlines Centru se je začela zelo slabo za gostitelje. Bagley je zadel trojko iz desnega kota, Haliburton pa iz levega kota. Po minuti in pol je Dallas zaostajal z 0:8. Mavericksi so takoj morali loviti razigrane goste in po 12 minutah so zaostajali s 26:36.

Na začetku druge četrtine je Dončić s šestimi točkami zrežiral delni izid 15:5 za izenačenje na 41:41. Prvo tehnično napako je prejel po osebni napaki v napadu. Razjezil se je na sodnike, tudi Carlisle je ugovarjal in doletela ga je enaka usoda. Dallasu nikakor ni uspelo prevzeti vodstva, tik pred odmorom pa sta Bagley in Hield poskrbela za prednost Kraljev ob odmoru (54:61).

Strelska suša Mavericksov v tretji četrtini
Ko si je Haliburton poškodoval kolena sredi tretje četrtine, so bili na klopi Sacramenta zelo zaskrbljeni. Krik je bil zares glasen in takoj je moral v garderobo. Mavericksi so bili razglašeni v napadu, štiri minute in 15 sekund niso dosegli niti točke in prednost Kraljev je po 36 minutah močno narasla (72:87).

Hield je vedno našel pravi odgovor
Trey Burke je štiri minute pred koncem s trojko znižal na 94:99, a je Delon Wright naslednji dve akciji zaključil s polaganjem. Minuto in pol pred koncem je Hield zadel še šesto trojko in razblinil zadnje upe gostiteljev (97:106).

Carlisle: Nisem bil ravno vzor igralcem
Razočaranje je bilo veliko, pol minute pred koncem pa sta Carlisle in Dončić prejela še drugi tehnični napaki in oba sta predčasno odšla v garderobo.

"Nisem bil ravno vzor igralcem. Prevzemam odgovornost. Opravičil sem se svojim varovancem za obe tehnični napaki. Zdaj ni čas za pogled nazaj, pred nami so namreč novi izzivi do konca rednega dela," je povedal Carlisle, ki od 9. maja 2008 sedi na klopi Dallasa.

Dončić ne ve, zakaj je dobil drugo tehnično napako
Dončić je po tekmi na vprašanje, zakaj je prejel drugo tehnično napako, le skomignil z rameni. "Ne vem ... Morda zato, ker je bil ravno 'timeout' in sem vrgel žogo na koš? Najbrž je bilo zato. Ampak res ne vem, ali lahko zato sploh dobiš tehnično napako," se je spraševal Dončić, pri teličkih pa so že napovedali, da se bodo na drugo tehnično napako pritožili. Enkrat to sezono jim je že uspelo s pritožbo.

"Ne skrbite, ne bom dobil še ene," je po tekmi za Dallas Morning News še dejal Dončić. In dodal: "Tudi mojo prvo tehnično napako danes bi morali izbrisati. Samo to bom rekel."

Goran Dragić in soigralci so prvič v tej sezoni premagali Charlotte. Foto: AP
Goran Dragić in soigralci so prvič v tej sezoni premagali Charlotte. Foto: AP

Miami v odlični formi pričakuje Dallas
Charlotte je izgubil proti Miamiju s 111:121 v izjemno pomembnem obračunu v boju za neposredno uvrstitev v končnico. Vročica je dobila štiri od zadnjih petih tekem in se prebila na šesto mesto, ki neposredno vodi v končnico.

Pred 4100 gledalci v Spectrum Centru je bila odločilna tretja četrtina, ki jo je Miami dobil s 35:22. Po 36 minutah si je priigral 20 točk naskoka (80:100) in Sršenom ni uspelo še tretjič v tej sezoni popikati lanskih podprvakov.

Bam Adebayo je zbral 20 točk in 10 skokov. Goran Dragić je bil na parketu pol ure, dosegel je 18 točk. Prav toliko jih je dodal tudi lanski junak končnice v mehurčku v Orlandu Jimmy Butler. Zvezdnik je prepričan, da bodo v ključnem delu sezone ulovili najboljšo formo.

"Seveda si želimo biti med prvimi šestimi ekipami, da nam ne bo treba igrati dodatnih tekem. Zato se moramo trdo boriti na vsaki preostali tekmi, saj je to pomembno. Gre za končnico. Priprave na tovrstne tekme so preprosto drugačne," je dejal Dragić.

Miami do konca rednega dela čaka niz težkih tekem – dve proti Bostonu ter po ena proti Dallasu, Philadelphii in Milwaukeeju. Že v torek zvečer bo Vročica gostila Dallas.

Antetokounmpo nasul Netsom 49 točk
Zelo napet je bil obračun ekip z vrha Vzhodne konference. Milwaukee je premagal Brooklyn s 117:114. Giannis Antetokounmpo je dosegel kar 49 točk, zadel je 21 od 36 metov iz igre. Pri Netsih je blestel Kevin Durant z 42 točkami. Zadel je sedem trojk, a zgrešil poskus z desetih metrov ob pisku sirene za podaljšek.

Kyrie Irving ni imel strelskega večera (8/21 iz igre), James Harden pa je izpustil že 14. zaporedno tekmo. Trener Steve Nash ostaja miren, saj je prepričan, da bo ekipa najmočnejša prav v končnici.

Bucksi imajo zdaj le še dva poraza več od Netsov. Ekipi se bosta v Fiserv Forumu pomerili tudi v torek.

Zmaga Portlanda v Bostonu
CJ McCollum je 10 od 33 točk dosegel v zadnji četrtini, Damian Lillard pa jih je dodal 26 za zmago Portlanda v TD Gardnu. Boston je doživel grenek poraz (119:129), a to ni bila glavna skrb trenerja Brada Stevensa.

40 sekund pred koncem, ko je bila tekma že izgubljena, sta v boju za žogo ob stranski črti trčila Jaylen Brown in Jayson Tatum. Precej slabše jo je odnesel Brown, ki je na eni nogi odskakal v garderobo. Tatum, ki je bil najboljši strelec Celticsov s 33 točkami, je po tekmi dejal, da bo lahko zaigral že na naslednji tekmi.

Portland je s štirimi zaporednimi zmagami ujel Dallas in La Lakerse. Vse tri ekipe imajo 36 zmag in 28 porazov. Zadnjih osem tekem bo ključnih, saj bo eno moštvo končalo zunaj šesterice in bo moralo v neugodne dodatne kvalifikacije na Zahodu.

Kyle Lowry je uprizoril šov v Staples Centru. Foto: Reuters
Kyle Lowry je uprizoril šov v Staples Centru. Foto: Reuters

Lakersi v veliki krizi
V veliki krizi so Lakersi, ki so izgubili proti Torontu s 114:121. To je bil že šesti poraz aktualnih prvakov na zadnjih sedmih tekmah.

Začetek tekme v Staples Centru ni nakazoval novega razočaranja za 2000 navijačev. Jezerniki so povedli s 27:15. V drugi četrtini sta se razigrala Kyle Lowry in Pascal Siakam. Raptorsi so jo dobili kar s 40:21. Obramba Lakersov je bila zelo slaba tudi v drugem polčasu. Vedno ko se jim je uspelo nevarno približati, je imel Lowry pravi odgovor. Spomnil je na finalno serijo pred dvema letoma, ko je Toronto postal prvak.

Siakam je prispeval 39 točk in 13 skokov, Lowry pa je zadel osem trojk. Nekajkrat je bil natančen tudi z osmih ali celo devetih metrov. S 37 točkami in 11 podajami je bil neustavljiv.

James predčasno v garderobo, tudi Davis še išče formo
Pri Lakersih je bil Kyle Kuzma šestkrat natančen izza črte. LeBron James je odigral drugo tekmo po šesttedenskem odmoru zaradi zvina desnega gležnja. Sredi zadnje četrtine je znova začutil bolečine in odšel v garderobo, potem ko je zbral 19 točk, sedem skokov in šest podaj. Anthony Davis, ki je izpustil kar 30 tekem zaradi poškodbe ahilove tetive, je daleč od prave forme. Zgrešil je enajst metov (5/16). Ko sta oba zvezdnika manjkala, je bil motor igre Dennis Schröder. Nemec je manjkal zaradi pozitivnega testa na koronavirus. Trener Frank Vogel ima ogromno težav in prvaki se bodo zelo težko izognili dodatnim tekmam za preboj v končnico.


Tekme 2. maja:
CHARLOTTE - MIAMI
111:121 (32:35, 26:30, 22:35, 31:21)
Washington 21 (9/13 iz igre), Bridges 15, Ball in Rozier po 14, McDaniels 12, Monk 11, Graham 9, Biyombo 7, Cary 4, Zeller in Wanamaker po 2; Adebayo 20 (9/13 iz igre) in 10 podaj, Nunn 19, Dragić 18 (7/18 iz igre, 1/6 za tri, prosti meti 3/3), 2 skoka in 2 podaji v 30 minutah, Butler 18, Dedmon 14, Robinson 10, Ariza 9, Strus 7, Iguodala in Vincent po 3.

DALLAS - SACRAMENTO
99:111 (26:36, 28:25, 18:26, 27:24)
Dončić 30 (11/22 iz igre, 1/7 za tri, prosti meti 7/8), 6 skokov in 6 podaj v 36 minutah, Brunson 17, Powell 13, Richardson 11, Marjanović 8, Burke 7, Kleber 5, Melli 4, Finney Smith 3, Cauley Stein 1; Hield 27 (6/10 za tri), Bagley 23 (10/16 iz igre), Holmes 17, Wright 14, Haliburton 11, Jones 9, Davis 8, J. James 2.

MILWAUKEE - BROOKLYN 117:114
G. Antetokounmpo 49 (21/36 iz igre, 4/8 za tri) in 8 skokov, Middleton 26 in 11 skokov, Holiday 18, Forbes 12; Durant 42 (16/33 iz igre, 7/13 za tri) in 10 skokov, Irving 20 (8/21 iz igre), Shamet 17 (4/7 za tri), Griffin 11, Jordan 10 in 11 skokov, Harden ni igral.

BOSTON - PORTLAND 119:129
Tatum 33 (11/19 iz igre, 4/5 za tri), Fournier 21 (5/7 za tri), Brown (11 skokov) in Nesmith (4/4 za tri) po 16; McCollum 33 (12/20 iz igre), Lillard 26 in 13 podaj, Powell 23 (4/6 za tri), Nurkić 14 in 11 skokov, Anthony 13 (3/5 za tri).

HOUSTON - NEW YORK 97:122
Wood 19, Olynyk 17 in 10 skokov, Porter 14; Randle 31 (13/22 iz igre), Rose 24 (4/5 za tri), Barrett 21, Quickley 13, Bullock 11.

OKLAHOMA CITY - PHOENIX 120:123
Bazley 19 (8/13 iz igre), Maledon 18, Jerome in Williams po 15; Booker 32 (11/22 iz igre), Paul (11 podaj) in Craig (10 skokov) po 18, Bridges 17.

SAN ANTONIO - PHILADELPHIA * 111:113
Walker 23, K. Johnson 19, Gay 18 in 10 skokov, Dieng 17 (3/4 za tri); Embiid 34 (13/23 iz igre) in 12 skokov, Se. Curry 22 (6/6 za tri), Howard 14 in 11 skokov, Green 11.
* - po podaljšku

LA LAKERS - TORONTO 114:121
Kuzma 24 (6/11 za tri), James (6/11 iz igre) in Drummond (11 skokov) po 19, Horton Tucker 14, Davis 12 (5/16 iz igre) in 9 skokov, Schröder in M. Gasol nista igrala; Siakam 39 (15/26 iz igre, 4/8 za tri) in 13 skokov, Lowry 37 (12/20 iz igre, 8/13 za tri) in 11 podaj, Bembry 14, VanVleet in Anunoby nista igrala.


Tekme 3. maja:
DETROIT - ORLANDO
WASHINGTON - INDIANA
NEW ORLEANS - GOLDEN STATE
ATLANTA - PORTLAND
CHICAGO - PHILADELPHIA
MEMPHIS - NEW YORK
UTAH - SAN ANTONIO
LA LAKERS - DENVER


  VZHODNA KONFERENCA                   
                                       
PHILADELPHIA 76ERS       64 43 21  67,2
BROOKLYN NETS            65 43 22  66,2
MILWAUKEE BUCKS          64 40 24  62,5
NEW YORK KNICKS          64 36 28  56,3
ATLANTA HAWKS            65 35 30  53,8
MIAMI HEAT               65 35 30  53,8
---------------------------------------
BOSTON CELTICS           65 34 31  52,3
CHARLOTTE HORNETS        64 31 33  48,4
INDIANA PACERS           63 30 33  47,6
WASHINGTON WIZARDS       64 29 35  45,3
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS          65 27 38  41,5
CHICAGO BULLS            64 26 38  40,6
CLEVELAND CAVALIERS      64 21 43  32,8
ORLANDO MAGIC            64 20 44  31,3
DETROIT PISTONS          64 19 45  29,7
  ZAHODNA KONFERENCA                   
                                       
PHOENIX SUNS             64 46 18  71,9
UTAH JAZZ                64 46 18  71,9
DENVER NUGGETS           64 43 21  67,2
LOS ANGELES CLIPPERS     65 43 22  66,2
DALLAS MAVERICKS         64 36 28  56,3
LOS ANGELES LAKERS       64 36 28  56,3
---------------------------------------
PORTLAND TRAIL BLAZERS   64 36 28  56,3
MEMPHIS GRIZZLIES        63 32 31  50,8
GOLDEN STATE WARRIORS    64 32 32  50,0
SAN ANTONIO SPURS        63 31 32  49,2
---------------------------------------
NEW ORLEANS PELICANS     64 29 35  45,3
SACRAMENTO KINGS         64 27 37  42,2
OKLAHOMA CITY THUNDER    65 21 44  32,3
MINNESOTA TIMBERWOLVES   65 20 45  30,8
HOUSTON ROCKETS          65 16 49  24,6