Pogačar in Roglič si po 17. etapi lastita kar tri od štirih prestižnih majic. Foto: Reuters
Pogačar in Roglič si po 17. etapi lastita kar tri od štirih prestižnih majic. Foto: Reuters

Na Dirki po Franciji je bila na sporedu kraljevska etapa, v kateri je zmago slavil Miguel Lopez, kapetan Jumbo Visme Primož Roglič pa je še bliže končni zmagi. Nekaj ur po etapi sta novinarja MMC-ja Slavko Jerič in Toni Gruden posnela novo epizodo podkasta SOS-odmev, Gruden se zadnje dni oglaša neposredno iz Francije.

Vabljeni k poslušanju

Roglič opozarja na zbranost
Primož Roglič
je naredil novo kljukico, saj je majico vodilnega kolesarja na Dirki po Franciji podaljšal še za en dan, proti prvemu zasledovalcu Tadeju Pogačarju pa je še povečal prednost. Gruden opozarja: "Roglič na tej dirki še ni padel. Prav na vsakem grand touru do zdaj se je potolkel na asfaltu. Zato je tudi na drugem dnevu počitka poudaril pomen ohranjanja zbranosti. Spomnimo se le lanske Vuelte, na kateri je bila zmaga že skoraj potrjena, pa se je zgodila etapa do Guadalajare, kjer je navidezno za nekaj časa skupno vodstvo že prevzel Quintana. Takrat je Rogliču pomagal prav Lopez z Astano!"

Sorodna novica Roglič po brutalni etapi ostaja v rumeni, Pogačarju pikčasta majica!

Mohorič brez dne za svoje načrte
Kraljevska etapa se je začela po pričakovanjih, na začetku se je ustvarila ubežna skupina, nekoliko presenetljivo pa v glavnini dolgo časa vlekla ekipa Bahrain McLarna. "Mikel
Landa je bil najbolj konkurenčen v Pirenejih, v Centralnem masivu je bil še blizu, ni veliko izgubljal. Po letih čakanja je vendarle dočakal status kapetana. Celotna ekipa, četudi zdesetkana pri gorskih pomočnikih, je podrejena omenjenemu Basku. Matej Mohorič ni dobil niti enega dneva vloge prostega strelca. Vozili so podjetno, a s tem močno olajšali delo Jumbo Vismi, ki je varčevala moči. Nizozemci vseeno niso dobili etapne zmage, kar je bil njihov cilj. To so tudi sami priznali."

Sorodna novica Razlike so še vedno majhne, a Slovenca delujeta nepremagljivo

Carapaz bežal dva zaporedna dneva
Ko je Jumbo Visma vendarle stopila v ospredje, je bil zadnji ubežnik Richard Carapaz hitro ujet. Gruden je obnovil zadnje kilometre: "Ko je Landa prišel na vrsto, je odpovedal, to je bilo ogromno razočaranje za vse baskovske navijače. Ko se vsa ekipe žrtvuje zate in te pripelje v napad, ti pa tega ne znaš nadgraditi, je gotovo razočaranje. Carapaz je lani na Giru premagal Rogliča, škoda, ker so ga pri Ineosu prikrajšali za obrambo rožnate majice, potem ko so vse prejšnje načrte obrnili na glavo. Dva dneva zapored v Alpah je bil v begu, a obakrat je bil prekratek."

Kussu je akcija na Vuelti uspela
Nekaj trenutkov je kazalo, da bi etapo lahko dobil Rogličev pomočnik Sepp Kuss. "Po pogovoru s Primožem je tri kilometre pred ciljem dobil zeleno luč za napad. Ne pozabimo, tudi lani je bil v podobnem položaju v 15. etapi Vuelte, ko je dobil proste roke in je etapno zmago tudi osvojil. To razumem kot nagrado za najmočnejšega pomočnika v gorah. Jumbo Visma je res super ekipa in mora zadovoljevati ambicije vseh najboljših. Tudi Woutu van Aertu so dovolili tri šprinte, kar dvakrat mu je uspelo zmagati. Na drugi strani pa Američani že razpredajo, da ima Kuss potencial, da postane zmagovalec tritedenskih dirk ali pa vsaj kapetan kakšne ekipe. Ne pozabimo v svetovni seriji sta dve ekipi ameriški," je prepričan Gruden.

Sorodna novica Bernal odstopil, moči bo usmeril v nadaljevanje sezone

Lopez je zadnji teden zelo dober
V trenutkih, ko je Kuss skušal zgrabiti svojo priložnost, je iz protinapada uspešno udaril Miguel Lopez. "Občutek sem imel, da so bili pri Jumbo Vismi popolnoma okupirani s Pogačarjem. Lopez je prvič na Touru res pretegnil noge že en dan prej ob koncu 16. etape, tam je Pogačar zapolnil toliko luknje, da ni dobil dveh ali treh sekund. Lopez za Pogačarjem zdaj zaostaja le za 29 sekund. Morda Astana že danes dirko naredi bolj zanimivo. Zaveda se, da je slabši kronometrist, vseeno pa je zanj glavni motiv zmagovalni oder in status najboljšega Kolumbijca," pravi novinar.

Roglič v nekaj metrih ušel
Beseda dneva je bila najbrž brutalni, tako je marsikdo opisal vzpon na Col de la Loze. Gruden je stal približno 200 metrov od cilja: "Imel sem prekrasen pregled nad dogajanjem. Ocenjujem, da je Roglič v tistem trenutku videl, da ne more ujeti Lopeza, čutil pa je Pogačarja. Ko ga je ta že skoraj imel, je Roglič še enkrat pritisnil popolnoma do konca in naredil to (za njune dvoboje) zajetno razliko."

Sorodna novica Roglič in Pogačar na poti do redko videne dvojne zmage

Klanec za prihodnost in turizem
Več kot 2300 metrov visoki cilj je bil prvič del Dirke po Franciji, Gruden pa je prepričan, da ne zadnjič: "Vzpon je nenavaden, ni enakomeren, nima ponavljajočih se delov, kot stopnišče, kjer so stopnice različno globoke in hkrati nagnjene v vse smeri. Prejšnje generacije so imele Galibier in Tourmalet, za novo generacijo je prišel prelaz Loze. Vsi kapetani so prišli posamezno, a vseeno ni bilo astronomskih razlik. Sam sem prekolesaril izključno kolesarjem namenjenih zadnjih šest kilometrov, sicer iz druge strani. Res je čuden klanec, brez ritma, vmes so tudi ravnine in spusti. Zakaj se bo ta klanec ponavljal? Francozi se dolgo niso ukvarjali s poletno sezono smučišč, ta prelaz, ki povezuje dve svetovno znani smučarski središči, pa to popravlja. V načrtu je še povezava do Val Thorensa."

Spomin na lanski Giro
Organizatorji so na progo dovolili 5000 gledalcem, a Gruden ni prepričan, da so jih res šteli: "Gor so prihajali tako iz Meribela kot Courchevela, poti so bile dostopne za pohodnike in kolesarje. Skoraj se je zgodil incident, videlo se je v prenosu, da je Pogačar odganjal navijača, sklepam, da ga je ta želel potisniti. Vsi se spomnimo zgodbe iz Gira, ko je bil Roglič kaznovan zaradi potiskanja slovenskih navijačev."

Sorodna novica Valjavec poziva: V avtomobilih izobesite rumene zastave!

Še dve težji etapi
Do konca dirke so še štiri etape, a le dve, ki lahko premešata sam vrh. "Primož je jasno povedal, da verjame, da bo Slovenec dobil dirko, seveda upa, da bo to on. Današnja etapa ima celo za okoli 750 višinskih metrov več vzponov kot kraljevska etapa. Ima pet vrhov, dva prve kategorije, vsebuje makadamski odsek na planoto. Tu se zna narediti zelo zanimiva etapa. Morda bodo poskušale druge ekipe, ki imajo svoje načrte. Morda Pogačar premore še kaj moči za kak podvig. Sobotni gorski kronometer je neznanka. Prevladuje mnenje, da se zaradi utrujenosti ne bodo naredile take razlike, kot če bi bil kronometer na sporedu pred alpskimi etapami," je Gruden končal pogovor.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je Toni Gruden prinesel še druge zanimivosti iz Francije.