Grški nogometaši so spisali eno največjih športnih pravljic. Foto: EPA
Grški nogometaši so spisali eno največjih športnih pravljic. Foto: EPA
Španski nogometaši
Španski nogometaši so na zadnjih dveh evropskih prvenstvih osvojili naslov prvaka. Foto: EPA

Čez nekaj dni se bo začelo evropsko prvenstvo v nogometu. Temu dogodku posebno težo namenjamo na MMC-ju, kjer smo pripravili poseben portal. Mimo nogometnega plesa ne bomo šli niti na Športnem SOS-u, zato ste vabljeni, da pošiljate vprašanja, ki so povezana z evropskimi prvenstvi v nogometu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


753. Katera je bila do zdaj najnižje rangirana ekipa, ki je zmagala na evropskem prvenstvu v nogometu? Danska? Katere ekipe so zmagale kot številka 1 na Fifini lestvici?

Igor R.

Prva Fifina lestvica je bila sestavljena decembra 1992, Danci pa so evropsko prvenstvo dobili pol leta pred tem, zato ne morejo priti v poštev.

Najnižje rangirana ekipa je bila Grčija, ki je junija 2004 na lestvici Fife zasedala 35. mesto (Slovenija je bila takrat 41.).

Kot prvouvrščena ekipa na Fifini lestvici je evropski prvak postala le Španija leta 2012. To je bil pravzaprav tudi edini mogoči primer, saj sta prej v času evropskih prvenstev prvo mesto vedno zasedala južnoameriška velikana (Brazilija 1996-2004 in Argentina 2008).

Če pa se osredotočimo le na najboljšo evropsko ekipo na Fifini lestvici, ima ta statistično gledano dobre obete za končni naslov.

Turnir: Euro 1996
Najboljši Evropejec: Nemčija (2. mesto)
Uvrstitev na Euro: zmaga

Turnir: Euro 2000
Najboljši Evropejec: Francija (2. mesto)
Uvrstitev na Euro: zmaga
Turnir: Euro 2004

Najboljši Evropejec: Francija (2. mesto)
Uvrstitev na Euro: četrtfinale
Prvak: Grčija (35. na lestvici)

Turnir: Euro 2008
Najboljši Evropejec: Italija (3. mesto)
Uvrstitev na Euro: četrtfinale
Prvak: Španija (4. na lestvici)

Turnir: Euro 2012
Najboljši Evropejec: Španija (1. mesto)
Uvrstitev na Euro: zmaga

Pred začetkom evropskega prvenstva 2016 je na vrhu Fifine lestvice Argentina, najboljša evropska reprezentanca pa je Belgija, ki je druga.

754. Kateri klubi igrajo v petih najmočnejših nogometnih ligah v Evropi vse od njihove ustanovitve?
Viki Vertačnik

Takih klubov je le pet, kar trije prihajajo iz Španije (Athletic Bilbao, Barcelona, Real Madrid). Vse sezone v nemški Bundesligi igra Hamburger SV, večni član Serie A pa je Inter. Takega kluba ni več v Angliji (največ sezon med elito ima Everton) in v Franciji (prvo mesto si delita Sochaux in Marseille).