Cristiano Ronaldo in Ricardo Quaresma sta uspešno izvedla strel z bele točke. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in Ricardo Quaresma sta uspešno izvedla strel z bele točke. Foto: Reuters
Poljaki
Poljaki v rednem delu EP-ja niso prejeli niti enega gola. Foto: Reuters

Slovani so na ta način najprej izločili Švico, nato pa sami izgubili proti Portugalski. Med prvenstvom v Franciji na portalu Športni SOS v rubriki Zadnja minuta odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja, krajši prispevek je vsak večer objavljen tudi na TV Slovenija 2 ob 20.50 v okviru studijskega programa.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


785. Ali je kdaj kakšna reprezentanca na EP-ju ali SP-ju dobila dvakrat enajstmetrovke?
Tilen Jamnik

V zgodovini evropskih in svetovnih prvenstev je bilo samo sedem reprezentanc, ki so na enem turnirju po dvakrat izvajale enajstmetrovke - skoraj vse so prvič zmagale, drugič izgubile.

#KdoZmagaPoraz
EP 96AnglijaŠpanijaNemčija
EP 96FrancijaNizozemskaČeška
SP 02ŠpanijaIrskaJ. Koreja
SP 14KostarikaGrčijaNizozemska
SP 14NizozemskaKostarikaArgentina
EP 16PoljskaŠvicaPortugalska

Opomba: V prvem stolpcu je turnir, v drugem reprezetanca, ki je dvakrat izvajala enajsmetrovke, v tretjem reprezetanca proti kateri je zmagala, na koncu pa še tista proti, kateri je izgubila.

Edina izjema je Argentina. Ta je leta 1990 na svetovnem prvenstvu po strelih z bele točke zmagala dvakrat: v četrtfinalu proti Jugoslaviji, v polfinalu pa proti gostiteljici Italiji. A tudi za gavče je bila na koncu usodna prav enajstmetrovka. V finalu so namreč z 1:0 izgubili proti Nemčiji, edini gol pa je z bele točke v 85. minuti dosegel Andreas Brehme.