Sebastjan Cimirotić je dosegel prvi gol za Slovenijo na svetovnih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Sebastjan Cimirotić je dosegel prvi gol za Slovenijo na svetovnih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Bojan Jokić in Landon Donovan
Bojan Jokić je v Južnoafriški republiki prejel rumena kartona na tekmi proti Alžiriji in ZDA. Foto: EPA
Valentin Ivanov in Giovanni van Bronckhorst
Valentin Ivanov je leta 2006 med drugim izključil Giovannija van Bronckhorsta ... Foto: EPA
Valentin Ivanov in Costinha
... in Costinho. Foto: EPA
Katera reprezentanca je na SP-jih prejela največ kartonov?

S tem so na samem vrhu lestvice reprezentanc v povprečnem številu rumenih kartonov na eno tekmo. V Športnem SOS-u tokrat odgovarjamo na vprašanje Sebastjana Cimirotića, ki je leta 2002 dosegel sploh prvi slovenski zadetek na svetovnih prvenstvih.

Vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


310. Katera reprezentanca je na svetovnih prvenstvih prejela največ rumenih kartonov? Je to res Slovenija?
Sebastjan Cimirotić

Rumene kartone na svetovnih prvenstvih podeljujejo od leta 1970. V tem času so jih največ prejeli Nemci (skupaj s kartoni reprezentance Zahodne Nemčije) - pred začetkom turnirja v Braziliji so imeli v svoji statistiki 104, kolikor so jih pridelali na 71 tekmah. Stotico so prebili le še Argentinci (103 kartoni na 54 tekmah).

Če pa upoštevamo še število tekem, je na vrhu res reprezentanca Slovenije. Ta je nastopila na dveh SP-jih, njeni nogometaši so skupaj zbrali kar 19 rumenih kartonov oziroma v povprečju 3,17 na tekmo.

ReprezentancaKartoni na tekmo
Slovenija3,17
Angola3,00
Gana3,00
Senegal2,80
Slovaška2,75
Irak2,67
Togo2,67
Trinidad in Tobago2,67
Čile2,57
Ekvador2,57
......
DR Kongo0,67
Kanada0,67
Madžarska0,67
Severna Koreja0,67

Do zdaj je na svetovnih prvenstvih rumeni karton prejelo 15 Slovencev, med temi je tudi Cimirotić, ki je bil kaznovan na prvi slovenski tekmi na svetovnih prvenstvih - 2. junija 2002, ko je Slovenija izgubila proti Španiji s 3:1. Na tej tekmi je Cimirotić dosegel prvi slovenski gol na svetovnih prvenstvih.

Po dva rumena kartona so prejeli Amir Karić, Željko Milinović, Miran Pavlin (vsi leta 2002) in Bojan Jokić (2010).

311. Na kateri tekmi je bilo na svetovnih prvenstvih podeljenih največ rumenih kartonov?
Aljaž Vogrin

Rekord pri številu rumenih kartonov je kar 16, to se je do zdaj zgodilo na dveh tekmah. Najprej sta se leta 2002 v predtekmovanju pomerila Nemčija in Kamerun (2:0). Razmerje pri rumenih kartonih pa je bilo izenačeno (8:8). Po dva rumena kartona sta prejela Patrick Suffo in Carsten Ramelow. Španski sodnik Antonio Lopez Nieto jima je tako pokazal še rdeča kartona, skupaj je torej podelil kar 18 kartonov.

Drugi tovrstni primer se je zgodil v Nemčiji 2006, ko sta se v osmini finala pomerili Portugalska in Nizozemska (1:0). Zmagovalci so dobili malenkost več rumenih opozoril (9:7), sodnik Valentin Ivanov pa je izključil kar štiri igralce - Costinho, Deca, Khalida Boulahrouza in Giovannija van Bronckhorsta. Rus je tako skupaj podelil kar 20 kartonov, kar je rekord.

Katera reprezentanca je na SP-jih prejela največ kartonov?