Luka Dončić zna v napadu izkoristiti slabosti nasprotne obrambe, na drugi tekmi pa je to dobro počel Chris Paul ... prav proti Ljubljančanu. Foto: Reuters
Luka Dončić zna v napadu izkoristiti slabosti nasprotne obrambe, na drugi tekmi pa je to dobro počel Chris Paul ... prav proti Ljubljančanu. Foto: Reuters

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po drugi tekmi konferenčnega polfinala Lige NBA serije med Dallasom in Phoenixom gostila rednega komentatorja, analitika Iztoka Franka.

Vabljeni k poslušanju

64 zmag? Dobra napoved za naslov
Redni del je v NBA-ju praviloma zelo dober kazalnik, kar je poudaril tudi Franko: "V serijah na štiri dobljene tekme se zelo težko zgodijo velika presenečenja. Phoenix je bil daleč najboljša ekipa rednega dela. Odkar je sezona dolga po 82 tekem, je le 24 ekip v rednem delu dobilo vsaj 64 tekem, kar je letos uspelo Phoenixu. Od teh jih je kar 15 na koncu osvojilo naslov prvaka, samo dve ekipi nista šli dlje od konferenčnega polfinala."

Sorodna novica Paul v zadnji četrtini zagospodaril na parketu in vodil Sonca do druge zmage

Težko se je pobrati po slabem začetku
Sonca v uvodnem krogu končnice proti New Orleansu še niso blestela, zdaj pa je slika obrnjena. "Phoenix je letos najdominantnejša ekipa rednega dela. V teh dveh tekmah se je pokazala razlika v kakovosti, ta je bila kar velika. Dallas je bil sicer na trenutke konkurenčen, na trenutke se mu je uspelo priključiti, ampak težko parira celo tekmo. Obe tekmi je slabo začel. Če proti taki ekipi začneš z zaostankom desetih točk, potem je težko računati na zmago v gosteh," je realen analitik.

Paul in druščina
Phoenix je izredno kompletna ekipa, v besedah Iztoka Franka: "Imajo Chrisa Paula, ki je kljub 37 letom še vedno fantastičen igralec. Je eden od treh najboljših organizatorjev igre vseh časov. V karieri je videl in spoznal ogromno različnih obramb, zato zna vse premagati. Ko takega igralca obkrožiš še z elitnim strelcem, ki lahko doseže koš iz vsakega položaja (Devin Booker), elitnim centrom (Deandre Ayton) in obrambnimi igralci (Mikal Bridges in Jae Crowder) ... Ta ekipa nima lukenj, to velja za obrambo in napad. Zelo težko je premagati tako ekipo."

Dončić v tej seriji nima prave pomoči soigralcev. Foto: Reuters
Dončić v tej seriji nima prave pomoči soigralcev. Foto: Reuters

Resna ekipa si ne sme privoščiti 40-40-40
Na drugi strani je zgodba Dallasa drugačna, saj se vse začne in konča pri enem samem igralcu, to je seveda Luka Dončić. "V tej seriji ima neverjetno statistiko 40-40-40, se pravi v povprečju v 40 minutah dosega po 40 točk, njegov 'usage' pa znaša prav tako 40 odstotkov. To je za eno resno ekipo preprosto preveč, težko sloni vse na enem igralcu. Tudi zato je zgodba enaka kot lani proti Clippersom – v drugem polčasu sledi padec. Na drugi tekmi so ga izredno napadali v obrambi, težko je držati ta ritem. Dallas je že proti Utahu resno rotiral le sedem igralcev, Davis Bertans in Josh Green dobita le nekaj minut. V tej seriji pa je Dallas ves čas pod pritiskom osebnih napak. Na obeh tekmah se je to zgodilo Jalnu Brunsonu, na prvi še Reggieju Bullocku, na drugi pa Dorianu Finneyju Smithu. Ko ekipi odvzameš dva ključna igralca v rotaciji, potem jim razpade igra v obrambi. Dallas ne more igrati obrambe proti Phoenixu. Ne moreš dobiti tekem, ko prejmeš več kot 120 točk," je pojasnil Franko.

Trije (preveč?) podobni igralci
V tej seriji sta manj od pričakovanj dala Brunson in Spencer Dinwiddie. Gost meni: "Nekateri poudarjajo, da je Dallasova prednost, da ima zdaj tri igralce, ki znajo kaj narediti z žogo. V prejšnji seriji se je to pokazalo kot nekaj pozitivnega, ko ni bilo Luke zaradi poškodbe. V tej seriji pa se kaže kot nekaj negativnega. Dallas ima tri košarkarje, ki so podoben tip igralcev. Vsi potrebujejo čas, žogo in izolacijo, da si pripravijo met. Vsi to znajo, a igrajo zelo podoben slog igre. Tudi ko Luke ni v igri, Dallas igra na enak način, le da ga zamenjata Brunson ali Dinwinddie. V tej seriji se vidi, da bi Dallas od drugega ali tretjega igralca potreboval nekoga, ki ne potrebuje veliko 'driblinga', igrati pick and rolla, ampak lahko sam 'napade' luknje, sploh v trenutkih, ko je obramba osredotočena na Dončića."

Statistika po prvih dveh tekmah je izjemno zanimiva. Phoenix je bil namreč boljši tako rekoč v vseh statistikah igre.

EkipaMet za 2 %Met za 3 %SkokiPodaje
Dallas51,241,330,517,5
Phoenix62,345,342,527,5

Največja razlika pa se kaže v distribuciji meta iz igre. Obe ekipi sta sprožili skoraj enako število metov, Phoenix le tri več (167:164), a pri tem bode v oči podatek, da je Dallas skoraj polovico svojih poskusov namenil trojki (49 %), Phoenix pa le 32.

Sorodna novica Iztok Franko: Dončićeva poškodba je vse obrnila na glavo

Dallas ima luknje
Iztok Franko to komentira: "Pričakoval sem, da bo imel Dallas več težav v napadu, ampak da bo bolj kompetenten v obrambi. To tem sem sklepal na podlagi zadnjih dveh sezon, na teh tekmah je Dallas težko dosegal koše. Tokrat pa imajo težave v obrambi, zelo me spominjajo na lansko serijo proti Clippersom. Luka ima napadalno spet fantastično serijo, dosega po 40 točk, trojke meče 43-odstotno, kar je noro dobro. Večja težava je, da ima Phoenix posebno obrambo, ki sicer Luke ne podvaja na žogi, ampak ga malce bolj pustijo samega, hkrati pa hitro rotirajo. Ko se pojavi podvajanje, so imeli igralci v rednem delu dve ali tri sekunde za met za tri točke, tu pa vidimo, da je Bridges kot hobotnica, ki je takoj na žogi. V nekaj sekundah pokrije pol igrišča. Pri Dallasu je težava, ker so navajeni, da imajo več časa za met."

Dončić je z odličnima tekmama spet skočil na vrh lestvice najboljših strelcev v zgodovini Lige NBA, saj dosega 33,5 točke na tekmo, v isti ligi je le še Michal Jordan (33,4).

SezonaFazaTekmecPodajeSkokiTočke
20201. krogLAC8,79,831,0
20211. krogLAC10,37,935,7
20221. krogUtah5,710,729,0
20222. krogPhoenix7,58,540,0
Skupaj

8,79,133,5

Potrebna sta čas in potrpežljivost
Jordan je naslov osvojil šele v svoji sedmi sezoni, zato marsikdo opozarja na potreben čas za najvišje cilje, tudi naš gost: "Liga NBA je zelo zahtevna, redkokateri nosilec v Lukovih letih osvoji naslov. Obstajajo trnova pot, učenje, prilagajanje, fizične priprave in sama igra. Resne ekipe se postopoma gradijo, ko se vidi, kaj jim manjka, se to tudi doda. Ta serija je za Dallas dober test realnosti, da vidi in prepozna svoje luknje. Phoenix jih je plastično in jasno razkril."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode (kliknite na spodnjo sliko), v kateri je govor še o naslednjih temah:
− Večja napovedna vrednost rednega dela Lige NBA na končnico v primerjavi z Ligama NHL in NFL.
− Navijači Dallasa so bili pod vtisom serije proti Utahu.
− Ali ima Luka Dončić še kaj rezerv v nadaljevanju serije.
− Provokaciji navijača v Phoenixu, ki je izzval Dončića.
− Vpliv in pomen Chrisa Paula.
− Začetek končnice Lige NHL.
− Ne ravno idealno navijaško vzdušje na SP-ju v hokeju, ki poteka v Sloveniji.
− Zanimivost o številki 78.

SOS-odmev, 78. del