064 Španci skoraj posvojili trikratnega prvaka Rogliča

Od štarta do cilja 76. kolesarske Dirke po Španiji je Primož Roglič vodil v klubu kapetanov. Skupno je bil prvi ali tretji, en dan je bil tudi drugi. Predvsem pa je bil 31-letni Slovenec nenehno v prednosti pred Masom, Bernalom, Lopezom, na začetku še Lando, nato Haigom, Yatesom ...

Ob sklepu zadnjega Grand Toura sezone sta voditelja MMC-jevega športnega podkasta Slavko Jerič in Toni Gruden v 64. oddaji SOS odmev zaokrožila dogajanje v Španiji, kjer je tretjič zapored rdečo majico skupnega zmagovalca odnesel zasavski orel.

Covadonga najbolj impresivna zmaga kariere

Sorodna novica Tri Vuelte in tri Primoževe nadgradnje

Tekmovalni vrhunec La Vuelte 21 je bila 17. etapa s ciljem pri jezerih Covadonge. "Bernal ni imel česa izgubiti in je napadel 61 km pred ciljem. Roglič se mu je nagonsko pridružil ... Če smo na prejšnjem Touru in predlanski Vuelti strokovnjaki slavili podobne poteze Pogačarja, je zdaj to uprizoril Roglič. Ali je to ena izmed njegovih največjih zmag?" se je vprašal Slavko Jerič.

"Zagotovo. Ni bilo veliko razmišljanja. Na zadnjem vzponu na Covadongo Roglič sploh ni napadel Bernala, temveč se je na tempo samo odlepil. Po videnem glede na okoliščine in izhodišče se vsi spremljevalci tako na terenu kot po kolesarskem svetu strinjajo, da je bila to najbolj impresivna Rogličeva zmaga," odgovarja Toni Gruden.

Od 58 zmag kariere je Rogla na etapnih dirkah dobil 24 navadnih etap, a Covadonga ima zdaj posebno mesto med njimi, česar se bodo kolesarski navdušenci še dolgo spominjali.

Vabljeni k poslušanju

Vidna vloga ne samo Kussa, temveč Kruijswijka in direktorja Engelsa

Sorodna novica Romar Roglič: "Res sem užival vsak trenutek Vuelte."

"Baskija je bila izvrstna vaja, tako taktična kot fizična. Dvomesečni tekmovalni predah po Liege‒Bastogne‒Liege je bila prava poteza. Vidi se, kako izvrstno je bil pripravljen in vedno bo ta ČE. Kaj če ne bi bilo padca, kako bi se razvijal letošnji Tour in dvoboj s Pogačarjem. Upajmo, da ga dočakamo na naslednji Dirki po Franciji," je Gruden podčrtal izjemno formo kapetana Jumbo Visme, ki je po padcu in hitrem okrevanju pobral olimpijsko zlato v kronometru in nato še prišel do svoje najbolj prepričljive zmage v Španiji.

Roglič je s tretjo Vuelto tudi potrdil status prvega kapetana Jumbo Visme za tritedenske dirke. Nizozemska ekipa je s Slovencem prehodila pot od dna svetovne serije do njenega vrha. Foto: ASO
Roglič je s tretjo Vuelto tudi potrdil status prvega kapetana Jumbo Visme za tritedenske dirke. Nizozemska ekipa je s Slovencem prehodila pot od dna svetovne serije do njenega vrha. Foto: ASO

"Jumbo Visma je deloval kot dobro naoljen stroj, ki je poskrbel za kapetana. Res so sprva na prvi etapi s ciljnim vzponom na Picon Blanco malo razočarali, ker zraven ni bilo Seppa Kussa, a nato so delovali super. Upajmo, da so slovenski navdušenci spoznali, kako koristen, bistven in prizadeven pomočnik je Steven Kruijswijk. Posebno zadovoljstvo ta zmaga prinaša tudi športnemu direktorju Addyju Engelsu, ki je bil ob Giru 2019 tarča ostrih komentarjev pod MMC-jevimi novicami," je Gruden poudaril dobri predstavi dveh Nizozemcev, v katera je močno dvomila slovenska spletna javnost.

Nizozemska ekipa raste in zdaj gre vedno na zmago na dirkah z Rogličem ali z Woutom van Aertom ter so na vrhu med elitnimi kolesarskimi ekipami.

Etapna dirka brez vsaj enega slovenskega asa kot neslana juha

Sorodna novica Roglič s četrto etapno zmago potrdil tretje zaporedno slavje na Vuelti

Potem ko so se lani vse tri tritedenske dirke prvič v zgodovini končale z manj kot minuto razlike med najboljšimi dvojci na Giru, Touru in Vuelti, pa so letos razlike eksplodirale po zaslugi obeh slovenskih šampionov.

"Etapne dirke brez vsaj enega izmed slovenskih šampionov na štartu so kot neslana juha. Vse dirke s Pogačarjem in Rogličem na štartu, tudi enodnevne, zlasti pa seveda etapne, pa so obvezne poslastice za vse ljubitelje kolesarstva," ugotavlja SOS odmev, katerega voditelja bosta pozimi z nestrpnostjo spremljala zimske priprave in napovedi ekip Jumbo Visma in UAE Emirates, na kateri dirki, zlasti etapni, se bosta še pred naslednjo Dirko po Franciji soočila Roglič in Pogačar.

Po neverjetnih petih zmagah Slovencev na zadnjih devetih Grand Tourih se ponuja vprašanje: kdaj bo osvojena Dirka po Italiji? "Ena bogokletna misel: Tadej Pogačar res raste iz leta v leto. Naravni trend, da gre enkrat tako na Giro kot Tour, kar bi bil neki naravni hendikep, ki bi omogočal bolj izenačen Tour," Jerič navija, da bi se dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji prej ali slej podal na bližnji Giro.


Zlata olimpijska medalja, tretja Vuelta, a ve se, kaj je največja želja in cilj - Dirka po Franciji. Foto: ASO
Zlata olimpijska medalja, tretja Vuelta, a ve se, kaj je največja želja in cilj - Dirka po Franciji. Foto: ASO

Vabljeni k poslušanju celotne epizode (kliknite na zgornjo sliko), v kateri je govor tudi o naslednjih temah:

  • Obnova epske 17. etape na Covadongo
  • Koliko je "rdeča macija" Eiking zaostal na koncu v skupnem seštevku?
  • Strmi, drzni novi vzponi, ki jih organizatorjem priporočajo navdušenci
  • Kateri visokogorski izziv prinaša naslednji Tour?
  • Visokogorske etape nad 2000 m priložnost, da omajajo Slovenca
  • Primer Superman Lopez, ki pa ga najbrž ne bo v Netflixovi seriji
  • Dvojček Bahrain Victoriousa ‒ ekipni zmagi na Touru in Vuelti v režiji Štanglja
  • Ineos Grenadiers in manjko njihovega uspeha v družbi Slovencev
  • Hvaležnost Eganu Bernalu, da je popestril zadnji teden
  • Dirka po Beneluksu in nenavadni dvoboj Mohorič ‒ Colbrelli
  • EP in SP v septembru ‒ dve priložnosti za ekipo Slovenije
  • Si bo Pogačar drznil poskusiti z dvojčkom Giro-Tour?
  • O lakomnosti in uživanju v zlati dobi slovenskega kolesarstva
  • Zanimivost o številki 64 in kakšen mejnik je bila 64. Dirka po Španiji za slovensko kolesarstvo.