097 Smučarski skoki - gost Boštjan Reberšak

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po slabi polovici sezone smučarskih skokov vanj povabila Boštjana Reberšaka, urednika športnega programa na Valu 202 in podrobnega spremljevalca tega športa, ki je prejšnji konec tedna tekme spremljal iz Zakopan.

Vabljeni k poslušanju

Slovenski skakalci so imeli lani po Zakopanah na računu 2424 točk, letos 1977. Razlika je šla predvsem na račun več ekipnih tekem (lani so bile do tega dela sezone kar tri), Slovenija je letos v pokalu narodov trenutno četrta, kar je za mesto bolje v primerjavi s sredino januarja 2022.

Sorodna novica Granerud razžalostil Poljake v Zakopanah, Lanišek četrti

Laniškova sezona je nekaj posebnega
"V slovenski reprezentanci so si želeli več, pri tem nimam v mislih točk ali mestih, ampak bolj visoko raven skokov večjega števila posameznikov. Sezona Anžeta Laniška je nekaj posebnega, morda bomo čez mesec dni govorili še o čem več, in ne le o njegovem boju za rumeno majico. Lani so Slovenci v zaključku sezone blesteli. Vsak začetek sezone je za marsikoga zahteven, ni šlo vse po načrtih. Sezona pa je vseeno lepa, saj so v enakovrednem boju z večino reprezentanc, odstopa le Avstrija, ki pa nima izstopajočega najboljšega posameznika. Selektor Robert Hrgota si je najbrž želel prej to kot pa enega posameznika, ki bi tako izstopal," je prvo oceno sklenil Reberšak.

Sorodna novica Lanišek počaščen, da je v "klubu" s Prevcem, Peterko in Žonto

Marsičesa se je moral naučiti 'zgrda'
Izstopa seveda Anže Lanišek, ki je kar devetkrat skočil na oder za zmagovalce in tako prispeval dobro polovico posameznih točk, lani je bil, denimo, prav tako najboljši Slovenec in je osvojil tretjino točk. Lani je potem prišel Peking, kjer mu ni šlo nič po željah, letos pa blesti na visoki in konstantni ravni. "Lanišek ima neverjetno zahtevno kariero. V mladinski konkurenci je 'obetal' več kot Peter Prevc v najstniških letih. Marsičesa se je moral naučiti precej bolj 'zgrda'. Olimpijska izkušnja je bila ena od teh, omenjal jo je tudi pred to sezono, to je bilo zelo boleče, a sam pravi, da ga je ogromno naučila. Ves čas poudarja podporo družine in domačega okolja. Žena Nastja je tudi delovala v okolju smučarskih skokov, pozna mentaliteto in mu je v veliko oporo. Na ta način se je sestavil mozaik. Anže ni nikoli dvomil o sebi, še vedno pa je razlika, ali skakalec izkoristi dano priložnost ali ne. Trenutno je v taki formi, da lahko 'etapno' nadzoruje svoja čustva. Zna se zbrati iz serije v serijo. Pred novoletno turnejo so se okviri malo razširili, v fokusu ni bila več samo prva serija, ampak se je razmišljalo 'kaj pa če'. Ob vseh če-jih se je prikradla želja, ki je v tistem trenutku odnesla popolno koncentracijo."

Sorodna novica Slovenski skakalci vedno v napetih trobojih za veliki kristalni globus

Prevladuje trojica
V tej sezoni so Dawid Kubacki, Halvor Egner Granerud in Lanišek razred zase, saj so osvojili kar 69 odstotkov mest na zmagovalnem odru. Reberšak razlaga: "Začelo se je z dvojico, Granerud še ni bil zraven, priključil se je šele na novoletni turneji, od takrat je izvrsten. Morda je celo najboljši med temi tremi. Pri vsakem je nekaj drugega. Kubacki je tako kot Lanišek absolutno zmagovalec spremembe pravil, obema ustreza povečava dresa. To pomeni malce večjo plovnost. Tisti, ki so boljši letalci, bi to lahko bolje izkoristili. Tisti pa, ki so bili prej slabši, so bili bolj hendikepirani ... prejšnje drese so bolj izkoriščali letalci. Do izraza še bolj prihaja odskok, v tem je Lanišek najboljši v naši vrsti. Zaradi eksplozivnosti je veliko pridobil tudi Manuel Fettner. Presenečen sem, da do izraza ni bolj prišla nemška šola. Granerud je bil pred leti na poti, da podre celo točkovni rekord Petra Prevca, na novoletni turneji sicer Norvežan ni zmagal niti enkrat, nato pa je nizal zmage. Javno je govoril, da potrebuje ogromno pomoči psihologov, da ima težave. Videti je, da so zdaj to prebrodili. Koliko časa bo to držalo in bo lahko mentalno deloval na tej ravni, kako trden bo v ključnih trenutkih, pa bo počakal še čas. Vsak je sestavil svoj mozaik. Odlično je, da so trije in ne prevladuje le en skakalec."

Sorodna novica Peter Prevc

Se bosta v formi priključila D. Prevc in Jelar?
Zelo izenačena je slovenska trojica Timi Zajc, Peter Prevc in Lovro Kos, ki si v svetovnem pokalu sledijo med 15. in 17. mestom. Na trenutke jim uspe izjemen skok, manjka pa jim več konstantnosti: "Tekmovalni naboj prinaša stres, redkokateri skakalec zna stres obračati v pozitivo, tak je Peter Prevc. Njegovo povprečje skokov je na treningih in kvalifikacijah nižje, kot je na tekmah. Pri Zajcu pa je prav nasprotno, tu gre razloge iskati v tekmovalni koncentraciji. Veliko se posvečajo temu, kako sproščeno nastopiti na tekmi. Kos je lani presenetil vse, ostaja na zelo lepi ravni, je zelo pomemben člen, ki smo ga pogrešali. Nekdo, ki bi konstantno skakal med 10. in 20. mestom, s prebliski forme pa lahko skoči tudi na zmagovalni oder. Taki skakalci so izjemno dragoceni za pokal narodov in samo večanje konkurence v ekipi," jih je primerjal komentator. Dodal je, da bi se tej skupini lahko kmalu približala Domen Prevc in Žiga Jelar, kar bi lahko le še povečalo konkurenco pri izboru za domače svetovno prvenstvo.

Slovenci Planico poznajo do obisti
Reberšak je vedno precej optimističen, a slovenski dosežek medalj iz Oberstdorfa bo težko ponoviti: "Zelo zahtevno vprašanje. Kaj bo prineslo domače prizorišče? Ko govorimo o smučarskih skokih, bo gotovo imela slovenska reprezentanca prednost, ker res do podrobnosti pozna ti skakalnici. Ogromno reprezentanc sicer tu trenira, a naši tu trenirajo iz tedna v teden, to se na koncu pozna. Poznajo razmere v vseh delih dneva, različne razmere, toplo in hladno vreme, znašli se bodo v vseh elementih. Skakalnica je nekoliko specifična, moderna, a vseeno brez izrazitega občutka za letenje, to ustreza Timiju Zajcu, morda bo on presenetil." Za celotno primerjavo z nemškim tekmovanjem pa bi bilo treba upoštevati še teke in ženske skoke.

Sorodna novica Urša Bogataj zaradi padca že končala sezono

Ženske: menjava pravil in šok prvotnega odhoda
Prav ženska reprezentanca je v primerjavi z lansko sezono naredila korak nazaj, Reberšak pravi, da je del vzroka sprememba pravil dresov: "To je dekleta pošteno zadelo. Morda so v ženski ekipi za odtenek podcenjevali meritve. Vprašanje, kako dobro so bila dekleta pripravljena na to. Druga stvar pa je šok, ki se je zgodil po koncu sezone, ko je Zoran Zupančič najprej odstopil. Zdi se mi, da je to čustveno izpraznilo zalogovnik. Dekleta so z njim rastla, bili so izjemno povezana ekipa. To so še vedno, pomemben člen je bila Špela Rogelj. Morda je bilo vloženo premalo truda, da je pred domačim prvenstvom niso skušali pregovoriti v podaljšanje za eno sezono. Bila je izkušena in pomembna za vzdušje kolektiva. Jerneja Brecl nam je prehitro 'ušla'. Tiste, ki pa so ostale, so najprej doživele šok odhoda, trener se je nato vrnil na način, ki morda ni bil vsem logičen in preprost. Potem se je vse malo zapletlo. Dekleta so imela odlično poletje, nato pa je zima prinesla preobrat, to je bilo izjemno dobrodošlo za mednarodno smučarsko zvezo."

Sorodna novica Prvi smučarski skoki že 5. novembra, prvič na letalnici tudi skakalke

Kaj bodo prinesli ženski poleti?
Ženski skoki vse bolj napredujejo, vse več je tekem za svetovni pokal, prihaja novoletna turneja, letos pa bo prvič na sporedu tekma v poletih (ki sicer ne bo štela za svetovni pokal). Pri tej novosti je urednik zelo previden: "Zoran Zupančič je v tej zimi rekel, da je izjemno zaskrbljen zaradi smeri, v katero gredo skoki. Do te izenačenosti so reprezentance prišle s spremembo pravil, na račun tega, da so se dresi nekoliko zmanjšali, s tem pa so se povečale hitrosti. Te so (kot pred tremi, štirimi sezonami) precej večje kot pri moških. Lani in predlani so se dekleta zelo približala fantom, kar je bil tudi eden od ciljev. Večje hitrosti pomenijo poškodbe pri doskokih. Hitrosti pri dekletih so izrazito višje, ti poleti pa bodo izjemen preizkus za tekmovalno žirijo, kako bodo poskušali najti primerno hitrost, da ne bo nobena od skakalk preveč ušla in se poškodovala zaradi predolgega skoka. Po drugi strani pa si ne želimo, da bi se vozile z vrha hriba kot zastavonoše. To je pri Vikersundu težko, tudi moški se v iztek peljejo s 100 metrov. Ta tekma bo podobna kot prva na velikih skakalnicah za dekleta, ko smo videli tri zelo lepe skoke, drugo pa je bila bolj antireklama. Vikersund je zelo zahtevna letalnica, morda je najvarnejša, a zahtevna za dolge polete. Varna je zato, ker je nizka parabola leta, lahko pa prinese popoln polom za mednarodno zvezo. Za dobro tekmo potrebuješ izenačeno konkurenco."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govor še o naslednjih temah:
− Kolikokrat je Reberšak silvestroval v Garmischu.
− Zakaj začetki sezon za Slovenijo niso tako optimalni.
− Kako striktni so kontrolorji letos pri merjenju dresov.
− Lanišek se mora naučiti biti šampion.
− Slovenija je zelo redko prvi del sezone izpeljala brez kadrovskih menjav.
− Podrobna analiza treh naslednjih postaj za svetovni pokal.
− Kako konkurenca znotraj ekipe lahko vpliva na sestavo ekipe na domačem SP-ju.
− Ali bo Anamarija Lampič nastopila v Planici.
− Zakaj bodo Nemci zelo verjetno 'prevzeli' termin silvestrske turneje in organizirali žensko različico novoletne turneje.
− Nov trend: vse več prizorišč naj bi v istih dneh gostilo tako moške kot ženske tekme.
− Kakšen privilegij ima Planica.
− Kako je komentirati tekmo, na kateri prva štiri mesta dosežejo Slovenci.
− Kaj bi lahko bila naslednja skakalna revolucija.
− Zanimivost o številki 97.