051 Kolesarska pomlad že prinesla sedem slovenskih zmag

"Z ostali soforumaši delamo zelo dobro skupnost, dobre komentarje in lahko rečem, da na MMC-forumu izveš res dobre informacije in se veliko lahko naučiš," je rokers poudaril, da kljub navalu navijačev in s tem povečanemu številu komentarjev ostajajo komentarji pod kolesarskimi novicami kakovostno branje ob spremljanju dirk.

Sorodna novica Uradno: Dirka po Italiji tudi po zaslugi Reje 23. maja v Brdih in Novi Gorici
"Rokers" in Roglič v Planici. Stojan Mervič je dolgoletni ljubitelj kolesarstva in pisec tehtnih komentarjev pod MMC-jevimi novicami, do pandemije pa je tudi 20 let vsako leto romal v Planico. Foto: Osebni arhiv

In kdo je uporabnik "rokers" v resnici? Stojan Mervič, ki na našem portalu že leta piše izvrstne kolesarske uvide pod omenjenim uporabniškim vzdevkom. "Zaljubljen sem v gorsko kolesarjenje. Na pedalih nabiram kilometre na širših gumah. V cestno kolesarstvo pa sem zaljubljen kot gledalec oz. kavčar, bi se reklo po forumaško. Prvi ljubezenski stik s tem športom je bil, ko so leta 1994 v Novi Gorici mimo Perle na letečem cilju prileteli Pantani, Bonča, Indurain, Berzin ... in to je bila ljubezen za večno," je pojasnil Goričan, ki se neizmerno veseli ponovnega obiska Dirke po Italiji v njegovem mestu ‒ čez natanko dva meseca se bo v nedeljo, 23. maja, krožilo po Brdih in nato šlo čez obe Gorici do cilja na italijanski strani zelene meje.

Vabljeni k poslušanju pogovora voditeljev Slavka Jeriča in Tonija Grudna s Stojanom Mervičem in k branju kratkega povzetka virtualnega omizja, ki je pretreslo zadnje marčne dirke in se zazrlo proti naslednjim izzivom zlasti obeh slovenskih šampionov Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča.

Najlepša dirka za
Najlepša dirka za "rokersa": Strade Bianche oziroma bele ceste Toskane, ki vsako leto postreže z izjemnimi prizori in napetim bojem najboljših kolesarjev, ki so še bolj kot navijači navdušeni zagovorniki, da je to pravi, četudi, novodobni šesti kolesarski spomenik. Foto: RCS Sport

Najbolj dolgočasna klasika, a najbolj nepredvidljiva
Prva tema je bil uvodni kolesarski spomenik sezone Milano–Sanremo, ki se je v soboto odvil že 112., prinesel pa nepričakovan razplet. "Sanremo je najbolj dolgočasna od vseh klasik. 280 km dolgočasnega pedaliranja, v zadnjih 15 km pred Poggiom pa se začne prava dirka. Čeprav je tako dolgočasna, je najbolj nepredvidljiva. Po navadi se res zgodi napad na vzponu Poggio, a kdo bo zmagal, je težko predvideti, tako imamo že zadnjih 14 let različne zmagovalce. Zdaj so bili res trije veliki favoriti, zaradi česar se je lahko pričakoval še bolj nenavaden razplet. Na koncu je šel Jasper Stuyven na vse ali nič in dobil vse," je Mervič podal svoje videnje epiloga najdaljše dirke sezone, ki jo je z odločnim napadom v zadnjih 3 km dobil Belgijec Jasper Stuyven.

Sorodna novica Stuyven osvojil 112. dirko od Milana do San Rema; Mohorič enajsti

Šprinter, slaba podpora Jumba, izguba mest ob vstopu na Poggio ...
Kaj se je zalomilo, da se ni nadaljevala prevlada favorizirane trojice Wout van Aert, Julian Alaphilippe in Mathieu van der Poel? Do La clasicissime je omenjena trojica 12-krat stala skupaj v štartni vrsti in skupaj so pobrali kar 10 zmag. "Caleb Ewan, ki je lahko premagal vse v šprintu. Jumbo Vismo s preslabo podporo branilcu zmage Woutu van Aertu. Slaba pozicija van der Poela (in Mohoriča) ob vstopu na zadnji klanec Poggio. Veter v hrbet in za zmagovalca Stuyvena ključna pomoč Sörena Kragh Andersona," sta Mervič in Gruden izluščila dejavnike, ki so zrežirali zmago kariere 28-letnika iz Leuvna, ki v prostem času pomaga v domači čokoladnici.

Matej Mohorič je v soboto ob vstopu na Poggio izgubil kar nekaj mest, nato je v prvem delu vzpona popravljal položaj in prišel na kolo Wouta van Aerta okoli 10. mesta, a ob Alaphilippovem napadu je aduta Bahraina odrezalo. Vodilno skupino je ujel šele na koncu spusta, ko je kasnejši zmagovalec Jasper Stuyven že začel zmagoviti juriš na Vii Roma. Foto: RCS Sport
Matej Mohorič je v soboto ob vstopu na Poggio izgubil kar nekaj mest, nato je v prvem delu vzpona popravljal položaj in prišel na kolo Wouta van Aerta okoli 10. mesta, a ob Alaphilippovem napadu je aduta Bahraina odrezalo. Vodilno skupino je ujel šele na koncu spusta, ko je kasnejši zmagovalec Jasper Stuyven že začel zmagoviti juriš na Vii Roma. Foto: RCS Sport

Med prvimi 16 kar 13 dirkalo na P‒N ali T‒A
S slovenskega zornega kota je bila pozornost usmerjena v Mateja Mohoriča, aduta Bahrain Victoriousa, ki je po 5. in 10. mestu šel po nov vrhunski izid, a tudi sam z 11. mestom ni bil zadovoljen. "Rokers" je že v analizi pod novico izpostavil, da v primerjavi s tekmeci kot eden redkih ni dirkal na tradicionalnih spomladanskih etapnih dirkah.

"Kot "kavčar" ne morem soditi, kaj je prav za Mateja in kaj ne. Samo kar vidim v prenosu in po izidih. Med prvimi 16, ki so skupaj prišli čez cilj, jih je bilo kar 13 na dirkah Pariz‒Nica ali pa Od Tirenskega od Jadranskega morja. Samo trije niso bili na nobeni spomladanski etapni dirki: Colbrelli in Mohorič (oba Bahrain Victorious) ter Pidcock. Ne smemo biti preveč požrešni. Enajsto mesto je zelo dober izid v takšni konkurenci, sploh kako je šel tokrat na Poggio."

Sorodna novica Spomeniki = templji, temelji in navdih kolesarstva

Najbolj privlačna Flandrija, najlepše pa so bele ceste
Rokers je sicer primarno navdušenec na Grand Touri oziroma tritedenskimi etapnimi dirkami, a izredno ceni enodnevne dirke, ki imajo drugačno naravno in je vsa taktika podrejena končni zmagi dneva. Kako osebno sam razvršča spomenike, kateri so mu najljubši?

"Najbolj privlačen spomenik je Flandrija, tako zaradi števila gledalcev kot zaradi tlakovanih cest in flamskih klančkov. Najbolj zanimiva za ljubitelja Grand Tourov pa Lombardija, ki jo zmagujejo po navadi najboljši kolesarji s tritedenskih dirk. Pariz‒Roubaix pa je "teksas". Vsak ima nekaj svojega posebnega. Najlepša pa mi je Strade Bianche, ki že neformalno velja za šesti spomenik."

Vabljeni k poslušanju

Pogačar in Roglič, Roglič in Pogačar

Največ časa in besed je spletno omizje posvetilo preteklima dirkama Od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je skupno zmagal Tadej Pogačar, in Pariz‒Nica, kjer je drama zadnjega dne preprečila, da bi tudi Primož Roglič zmagovito odprl sezono 2021.

Ko Pogačar povede, pobere skupno zmago

Desetkrat v vodstvu, deset končnih zmag:
Lunigiana 2016
VN Priessnitz spa 2018
Tour de l'Avenir 2018
Po Furlaniji Julijski Krajini 2018
Po Algarve 2019
Po Kaliforniji 2019
Po Valenciji 2020
Dirka po Franciji 2020
Dirka po Emiratih 2021
Od Tirenskega do Jadranskega morja 2021

Mladci imajo pogum, da napadejo
"Pri Pogačarju je najbolj zanimivo to, da ne izgleda kot robot in programiran. Deluje zelo impulzivno, kot da kdaj napada tudi brezglavo, a kljub temu ima vse pod kontrolo. Ko on kdaj napade, je mogoče na prvi pogled videti neumno. Zlasti tisti napad predzadnji dan Vuelte 2019, je tako sprva deloval, a na koncu mu je zneslo. Zna oceniti, koliko moči ima, koliko je sposoben,"
je Mervič podčrtal napadalno naravo mladega Gorenjca, ki je v meteorskem slogu osvojil kolesarski svet.

Ravno napadalnost je velika tekmovalna sprememba na največjih dirkah: "Pri tej novi generaciji je zanimivo ‒ ne samo Pogačar, temveč tudi Bernal, MvA, MvdP ‒ vsi imajo pogum, da napadejo. Starejše generacije Froome, Wiggins, Evans ... so napadali zelo kontrolirano, z vlakci, vsi napadi so bili šablonski, kot so bili narisani na začetku etape."

Preskočil šole, a takoj diplomiral in doktoriral prvič, drugič ...
A kakšen je potem kot kolesar starejši Zasavec? "Prav obratno. Dirkata na drugačen način. Pogačar deluje naiven, poskočen, nepredvidljiv. Roglič pa zna dirkati šablonsko, zna napasti, ko se to pričakuje, ne izgublja po nepotrebnem moči. Zanimivo, da se ravno kolesarju, ki dirka po učbenikih, zgodijo (pred)zadnji dan etapnih dirk takšne stvari," se je "rokers" vprašal, kako se ravno kolesarju, ki so ga v tujini do lanskega septembra zaradi svojega kontroliranega kolesarjenja redno opisovali kot robotskega kolesarja, zdaj doživlja takšne dramatične (pred)zadnje dneve.

Upam, da v slovenski javnosti, ki ga spremlja, Primož Roglič ne bo obveljal za tragičnega junaka. Roglič je junak, brez tragičnega. Kar je on osvojil in dosegel, je nekaj neverjetnega. Kako se je prelevil iz smučarskega skakalca v najboljšega kolesarja na svetu, to je junaštvo. Srčno upam, da ne bo ostal v srcih ljudi kot tisti, ki je izgubil Tour de France.

O naravi Rogličevega junaštva.

Marsikdo preštevilne Rogličeve padce pripisuje dejstvu, da se je na kolo resno usedel šele po koncu skakalne kariere pri 21 letih. "Ni preskočil samo kolesarske osnovne šole, ampak tudi srednjo šolo, a takoj diplomiral in zdaj dela že kakšen četrti ali peti doktorat. Tako hiter je in uspešen, a se mu dogajajo čudne stvari," je znano primerjavo o izpuščeni kolesarski osnovni šoli Mervič razširil v akademski spekter, da bi podal ustrezno težo Rogličevim dosežkom.

"To ni njuno nasprotje, temveč naše"

Kot dolgoletni pisec komentarjev pod kolesarskimi in tudi nogometnimi ter skakalnimi novicami je moral "rokers" odgovoriti tudi na vprašanje o očitni razdeljenosti slovenske navijaške javnosti ob fenomenu dveh sočasnih kolesarskih šampionov.

"To ni njuno nasprotje, temveč naše. Med Pogačarjem in Rogličem ni mogoče opaziti nič proti drugemu, samo medsebojno spoštovanje. Nasprotovanje je nastalo ravno pri nas na forumih, kar so nekateri mediji še podžigali. To se mi zdi neumno, ker imamo tako super super športnika, ki nam jih zavida ves svet. Italijani bi plačali s suhim zlatom prvega ali drugega," je Mervič razočaran, da novi kolesarski navdušenci ne zmorejo uživati v uspehih obeh Slovencev, temveč se ustvarja razkol, s katerim sama kolesarja nimata nič.

Niz 16 etapnih dirk z vsaj eno Rogličevo zmago

Že od Tirreno‒Adriatico 2018 dalje Primož Roglič na etapnih dirkah doseže vsaj eno zmago: etapno ali skupno! Tovrstni niz traja že skupno 16 etapnih dirk, kar kaže, kako konstanten dirkač je in zakaj velja za vladarja etapnih dirk, navkljub dvema ali trem izgubljenim rumenim majicam. Po vsakem padcu in "porazu" se vrne močnejši, boljši in bolj lačen novih zmag.

Logično, da se je Roglič zasmilil večini
"Tako sta dobra, da si več ne moremo želeti. Logično pa je, da se je Roglič zasmilil večini Slovencev tako na Giru 2019 kot Touru 2020. Vsakemu Slovencu, ki je to spremljal, se je utrnila kakšna solzica,"
je "rokers" skušal obrazložiti opazno dejstvo, da starejši Roglič uživa večinske simpatije slovenske navijaške javnosti.

"Rokers" z najbolj znanim kolesarskim navijačem ‒ hudičkom Didijem Senftom na Dirki po Italiji. Foto: Osebni arhiv

51:49 odstotkov za zmago na TdF v korist ...
Ob debati o dirki dveh morij in dogodkih na dirki proti soncu, se je ozrlo tudi proti poletni Dirki proti Franciji, kjer se pričakuje, da bodo bonifikacije igrale pomembno vlogo, zaradi česar se bo nenehno dirkalo na etapne uspehe. Proti koncu enournega pogovora se je nekaj reklo tudi o lestvici plač med kolesarji in kdo ima v očeh velikega slovenskega navijača trenutno 51 odstotkov možnosti in kdo 49 odstotkov možnosti, da v Parizu nosi rumeno majico.

Baskija bo prizorišče prvega merjenja moči v novi sezoni med najboljšima kolesarjema sveta. Prvič po dirki Liege‒Bastogne‒Liege bosta Pogačar in Roglič dirkala na isti dirki in prvič po Tour de Franceu 2020 na isti etapni dirki. Enkrat je slavil eden, drugič pa drugi Slovenec. Foto: ASO/Alex Broadway
Baskija bo prizorišče prvega merjenja moči v novi sezoni med najboljšima kolesarjema sveta. Prvič po dirki Liege‒Bastogne‒Liege bosta Pogačar in Roglič dirkala na isti dirki in prvič po Tour de Franceu 2020 na isti etapni dirki. Enkrat je slavil eden, drugič pa drugi Slovenec. Foto: ASO/Alex Broadway

Rokers: Ne vidim, kdo bi ju lahko ogrozil
A do poletja je še daleč, april prinaša kar nekaj dirkanja, kjer bosta največja slovenska šampiona drug ob drugem na istih dirkah. Kot prva bo na sporedu Dirka po Baskiji ‒ tradicionalno hribovsko-gorska etapna dirka, ki se bo začela na velikonočni ponedeljek, 5. aprila, po šestih etapah pa končala v soboto, 10. aprila. Teden, ko bo pozornost usmerjena v Baskijo:

"Trasa je narisana za oba, tako za Rogliča kot Pogačarja. Kratki klanci, eksplozivni. Etape niso predolge. Že uvodni kronometer je super za njiju. Če bo vse normalno, bomo tam videli njun dvoboj. V tem trenutku ne vidim, kdo bi ju lahko ogrozil," napoveduje rokers nove slovenske kolesarske uspehe že v kratkem. Seveda če bo najprej Roglič zacelil rane iz Nice.

Slovenija prehitela Francijo na lestvici reprezentanc

Na danes osveženi UCI-lestvici ni prišlo do dramatičnih sprememb. Razlika med vodilnim Rogličem in Pogačarjem se je sicer spustila pod tisoč točk - na 997 točk. V posebni razvrstitvi enodnevnih dirk je Mathieu van der Poel prehitel Wouta van Aerta. A najbolj zanimiva sprememba se je zgodila na reprezentančni lestvici - Slovenija je znova prva pred Francijo!