114 Pogačar pred zadnjim tednom Toura: Treba bo pritiskati do konca

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta tudi tokratno epizodo posvetila napetemu dogajanju na Touru. Kot je poudaril Gruden, nobenemu vodilnemu v teh primerih ni uspelo ohraniti majhne prednosti. Kako bo tokrat?

Vabljeni k poslušanju

Slovenski izzivalec Tadej Pogačar ima morda še največjo priložnost v vožnji na čas, ki bo na sporedu prav danes. Večina strokovnjakov meni, da kratka, 22 kilometrov dolga proga ne bo prinesla prav velikih razlik, sploh ker sta na dirki tako zelo izenačena.

Sorodna novica Pogačar se veseli kronometra: "Upam, da bom vzel nekaj sekund"

Ali je poškodba zapestja lahko sreča v nesreči?
Jerič sicer meni, da slovenski kolesar lahko pridobi celo do pol minute: "To se sliši morda res veliko, a Pogačarju trasa zelo ustreza, UAE je pri materialu za kronometer letos izrazito napredoval, za piko na i pa je bil Pogačar prisiljen, da prvi del priprav zaradi poškodbe zapestja opravi samo na kolesu za kronometer." Na drugi strani pa je Gruden opozoril, da je razlika v medsebojnih kronometrih 6:3 v Pogačarjevo korist, a na Tourih je "le" 2:2, od tega pa je Vingegaard dobil oba kronometra v zadnjem tednu.

Po Col de la Lozu sledi še divji spust in vzpon
Jonas Vingegaard
je večkrat sicer poudaril, da verjame, da se bo razlika na koncu merila v minutah, Gruden je tako prepričan, da pri Jumbu Vismi stavijo na napad na srednem vzponu na Col de la Loze: "Gre za kačji stezi prek visokogorskega smučišča. Pred tremi leti je bil tukaj izjemno močan Sepp Kuss, v slovenskem dvoboju je Miguel Angel Lopez pobral etapo, Primož Roglič pa je v zadnjih nekaj sto metrih pobegnil Pogačarju za 15 sekund in na videz odločil Tour. A letošnja izvedba prelaza Loze ima pomemben zaplet: po maratonskem 28-km vzponu z varljivim povprečjem 6 odstotkov, sledi 6-km spust po kolesarski stezi, ozki, tehnična zahtevnost ob velikih hitrostih je čisto drugi nivo kot na cesti, za piko na i pa pride cilj – strmo navzgor naravnost po letališki stezi na vrh altiporta Courchevel. Ob predstavitvi so narisali, da bodo šli po cesti na vrh letališča in sem se šalil, da bi lahko s steze šli na dno piste in nato gor in so res tako naredili."

Sorodna novica Vingegaard: "Še vedno verjamem v naš načrt"

Sobota za dvig Dančeve samozavesti
Pogačar je zaostanek 53 sekund v treh korakih stopil na le devet sekund, nato pa je na uvodu Alp izgubil sekundo. Razlika je sicer skoraj nična, a Jerič je to opisal: "Vingegaard je pridobil le eno sekundo, a s tem tudi ogromno samozavesti." Pri tem je imel v mislih uspešno ubranjeni napad v sobotni etapi, ko je najprej izbrisal petsekundni zaostanek, nato pa z veliko sreče dobil še sprint za tri (oziroma šest) bonus sekund. "Če bi Pogačar napadel kak kilometer pozneje, bi dobil ta bonus, če bi se sam pripeljal čez vrh, bi se lahko boril tudi za etapno zmago in s tem še večji bonus," je dodal.

Bo majhna razlika ostala vse do konca?
"Srčno upam, da na koncu v Parizu ne bo razlika teh osem sekund. Trenutno je Jonas pobral za 23 sekund bonifikacij, Tadej pa za 41 sekund, torej 18 sekund več odbitka za Slovenca," je dejal Gruden, ki ne odpisuje niti možnosti, da bi razlika vse do Pariza ostala izjemno majhna, s čimer bi lahko odločal tudi zadnji dan, ki je na Elizejskih poljanah tradicionalno namenjen paradi šampionov (in obračunu sprinterjev).

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− Razplet boja za tretje mesto.
− Profil torkovega kronometra.
− Analiza etap drugega tedna.
− Ali Pogačarju v sredo lahko kaj pomaga, ker je že prevozil Col de la Loze.
− Kdo je boljši pri psiholoških igricah? Koga poraz bolj zmede?
− Ali bi se Roglič na letošnji dirki lahko boril za zmago.
− Ali imata vodila kolesarja še kakšnega skritega asa v rokavu.
− Kdo je največje presenečenje in razočaranje dirke?
− Zanimivost o številki 114.