Philipp je v Torinu še drugič postal olimpijski prvak. Foto: EPA
Philipp je v Torinu še drugič postal olimpijski prvak. Foto: EPA
Janus: Peter Prevc ima dinamit v nogah
Sanjski konec tedna za Petra Prevca
Brata Prevc skupaj na vrhu Engelberga
Zadnji trije skoki v Engelbergu

Dvojna zmaga bratov Prevc v Engelbergu še vedno močno odmeva med bralci Športnega SOS-a, ki tokrat koplje po zgodovini bratskih uspehov v zimskih športih.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


660. Po zgodovinski zmagi bratov Prevc v Engelbergu se vprašanje pravzaprav ponuja samo po sebi: zanimajo me vse bratske dvojne (ali morebitne trojne?) zmage športnikov v svetovnih pokalih v zimskih športih.

Luka Guštin, Rok Trdan

Dva dneva pred pred zgodovinsko zmago bratov Prevc smo na portalu Športni SOS poročali, da brata še nikoli nista stala na stopničkah iste posamične tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih. Se je pa to že nekajkrat zgodilo v drugih zimskih športih.

Alpsko smučanje
Nesporna kralja bratskih zmag sta alpska smučarja Phil in Steve Mahre, saj sta se na kar 13 tekmah za svetovni pokal hkrati uvrstila na zmagovalni oder, pri tem sta petkrat slavila dvojno zmago (trikrat je na najvišji stopnički stal Steve, dvakrat pa Phil).

Švicarja Heini in Christian Heimmi pa je drugi preostali bratski smučarski par z dvojno zmago. To jima je uspelo 2. januarja 1977 v Ebnat Kappelu. Veleslalom je z več kot dvema sekundama naskoka dobil Heini. Dva meseca pozneje sta še drugič in zadnjič skupaj stala na odru. Od bratov je bil spet hitrejši Heini, ki pa je moral premoč priznati Ingemarju Stenmarku.

Na tekmah svetovnega pokala sta se dvojne zmage veselila še dva para sorodnikov. Francoz Jean Noel Augert je 6. januarja 1969 v Adelbodnu dobil veleslalom, drugo mesto pa je zasedel njegov stric Jean Pierre Augert. Dobre štiri leta pozneje pa sta prvi mesti zasedla še bratranca. Roland Thöni je 18. marca 1972 v Pra Loupu dobil slalom, drugi pa je bil njegov sicer uspešnejši sorodnik Gustav Thöni.

Deskanje na snegu
Najuspešnejši deskarski par sta Švicarja Philipp in Simon Schoch, ki sta na devetih tekmah za svetovni pokal v paralelnih disciplinah skupaj stala na zmagovalnem odru. Dvojne zmage sta se veselila štirikrat, trikrat je na srednji stal Philipp.

Prva dvojna deskarska zmaga se je sicer zgodila 22. januarja 2000, ko je Šved Fredrik Sterner dobil tekmo v snežnem kanalu, njegov brat Magnus pa je bil drugi. Za edino preostalo dvojno zmago pa sta poskrbela Francoza Xavier in Paul Henri de le Rue, ki sta 6. marca 2005 osvojila prvi mesti v deskarskem krosu, na višji stopnički je stal Xavier.

Nordijska kombinacija
V tem športu sta za edini dvojni zmagi poskrbela japonska dvojčka Kendži in Cugiharu Ogivara, ki jima je to uspelo dvakrat v letu 1995. Obakrat je bil boljši Kendži. Poznamo še dva para bratov, ki sta bila hkrati na odru, a nista bila prvi in drugi. Leta 1984 je to v Oslu uspelo Norvežanoma Espenu (1. mesto) in Geiru Andersonu (3.), leta 2013 pa Japoncema Akitu (2.) in Jošitu Vatabeju (3.).

Smučanje prostega sloga
V tem športu prednačijo kanadski bratje Laroche, ki so tekmovali v skokih. Yves in Alain Laroche sta tako svoje starše dvakrat razveselila z dvojno zmago, hkrati pa sta na odru stala še kombinaciji bratov Alain - Dominique in Yves - Dominique, a nikoli kot prvo- in drugouvrščeni. Po enkrat sta bila skupaj na stopničkah še Američana Jonny in Rick Moseley ter Rusa Andrej in Sergej Volkov.

Smučarski teki
Edini šport, ki (še) ni postregel z dvojno bratsko zmago, je smučarski tek. Dvakrat je bil ta scenarij sicer blizu uresničitvi. Šved Mathias Fredriksson je 10. decembra 1998 v Milanu dobil šprint, njegov brat Tobias je bil tretji. Enak razplet se je pripetil 25. januarja 2004, ko je Norvežan Anders Aukland dobil maraton na 70 kilometrov v klasičnem koraku, njegov brat Jörgen pa je bil tretji.

661. Kaj pa na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah? Imamo kakšen tak par bratov?
Luka Guštin

Tu je elita še precej bolj redka, saj na prvem in drugem mestu hkrati najdemo le prej omenjena brata Mahre in Schoch.

Opomba: V oklepaju pri državi je navedeno mesto, ki ga je reprezentanca osvojila.

Janus: Peter Prevc ima dinamit v nogah
Sanjski konec tedna za Petra Prevca
Brata Prevc skupaj na vrhu Engelberga
Zadnji trije skoki v Engelbergu