Tadej Pogačar je predzadnji dan lanske Dirke po Franciji na izjemen način strl tekmece (na čelu z do tedaj vodilnim Primožem Rogličem) v vožnji na čas, zadnji dan pa je v rumeni majici paradiral po ulicah Pariza in se vpisal na seznam junakov Toura. Foto: AP
Tadej Pogačar je predzadnji dan lanske Dirke po Franciji na izjemen način strl tekmece (na čelu z do tedaj vodilnim Primožem Rogličem) v vožnji na čas, zadnji dan pa je v rumeni majici paradiral po ulicah Pariza in se vpisal na seznam junakov Toura. Foto: AP

Zgodba Tadeja Pogačarja in njegova izjemna zmaga na lanski Dirki po Franciji je še zelo sveža in je ni treba obnavljati, od prvega odmevnega uspeha slovenskega ekipnega športa pa je 1. februarja minilo že 17 let. Slovenci so se na domačem prvenstvu prebili do finala, v katerem so bili v Tivoliju od varovancev Toneta Tislja boljši Nemci. V ekipi so bili tedaj Ognjen Backović, Branko Bedeković, Boštjan Ficko, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Beno Lapajne, Zoran Lubej, Aleš Pajović, Dušan Podpečan, Roman Pungartnik, Ivan Simonović, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec in Uroš Zorman.

Izbranci selektorja Toneta Tislja so na domačem EP-ju 2004 osvojili srebrno medaljo. Foto: BoBo
Izbranci selektorja Toneta Tislja so na domačem EP-ju 2004 osvojili srebrno medaljo. Foto: BoBo

Rokometašem končno priznali izjemen dosežek
"V delovanju tega odbora, v katerem sem zadnjih deset let, so se pojavili tudi zaostanki iz preteklih let in uspehi, ki so bili iz takšnih ali drugačnih razlogov prezrti. V izjemnih primerih tako popravljamo "krivice" iz preteklih let, kar v izjemnih primerih omogoča tudi pravilnik. Želimo delovati v dobro slovenskega športa, zato smo se tako odločili in vesel sem, ker je ta generacija rokometašev dobila najbolj cenjeno priznanje v Sloveniji na področju športa, strinjalo se je tudi vseh devet članov odbora," nam je pojasnil predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, nekdanji vrhunski alpinist Viki Grošelj. Podpredsednica odbora je nekdanja alpska smučarka Mateja Svet.

Predsednik RZS-ja Bobinac: Počaščeni smo
"Na Rokometni zvezi Slovenije smo počaščeni, da je slovenski rokomet v zelo kratkem obdobju, po priznanju za Športno ekipo leta 2020, prejel novo laskavo priznanje. Dejstvo je, da v naši deželi mrgoli uspešnih športnih ekip in posameznikov, zato je konkurenca precejšnja. To priznanje nam je še toliko bolj pri srcu, saj je v preteklih letih Predsedstvo RZS moško izbrano vrsto iz leta 2004 za prejemnico Bloudkove nagrade predlagalo že večkrat. Ta reprezentanca je osvojila prvo slovensko medaljo v kolektivnih športih na največjih tekmovanjih, obenem pa dokončno postavila temelje slovenskega rokometa na mednarodnem prizorišču, zato si je Bloudkovo nagrado preprosto zaslužila. Iskrene čestitke vsem tedanjim reprezentantom in članom strokovnega štaba, obenem pa velika zahvala številnim rokometnim delavcem in sredinam, ki omogočate, da so in bodo tudi naslednji rodovi lahko sledili sanjam,"
pa je dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac.

Za življenjsko delo nagrada Marjeti Kovač in Polonci Sladič
Za življenjsko delo sta cenjeno nagrado dobili Marjeta Kovač in Polonca Sladič. Polonca Sladič se je strelstvu zapisala pred več kot 40 leti, po končani tekmovalni karieri se je z enako strastjo in odgovornostjo posvetila trenerskemu in organizacijskemu delu v strelstvu in športu invalidov. Največ sledi je pustila na področju parastrelstva, saj so v zadnjih 25 letih parastrelci pod njenim trenerskim vodstvom osvojili 32 medalj na uradnih tekmovanjih, od tega kar sedem paraolimpijskih. Marjeta Kovač, redna profesorica na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, je več kot 45 let predana športu v najširšem pomenu besede, kot trenerka številnim generacijam športne gimnastike in akrobatike, mednarodna sodnica, kot članica strokovnih in znanstvenih združenj doma in v tujini ter avtorica in soavtorica več kot 1300 strokovnih in znanstvenih gradiv. Kot ena najboljših mednarodnih sodnic za žensko športno gimnastiko je trikrat sodila olimpijske igre, 11 svetovnih, 11 evropskih prvenstev in več kot 150 mednarodnih tekmovanj.

Kdo so dobitniki plaket?
Na virtualni podelitvi Bloudkovih nagrad so s filmsko upodobitvijo podelili še 12 plaket. Prejeli so jih alpinistična naveza Luka Stražar in Aleš Česen, potapljačica na vdih Alenka Artnik, nekdanji košarkar in nato trener ter športni delavec Miran Jerman, novinarja Primož Kališnik in Tonček Gider, Janko Rožman za uspešno, pestro in kakovostno šolsko ter rekreativno športno dejavnost, mlada biatlonca Alex Cisar in Lovro Planko, ki je tudi smučarski tekač, zdravnica in tudi sama odlična športnica Nada Rotovnik Kozjek, poklicni pilot Slavko Avi Šorn, nekdanji judoist, pozneje trener in športni delavec Vlado Čuš ter trener in selektor slovenske reprezentance v namiznem tenisu za slepe Gregor Habjan.

Največ predlogov v zadnjih letih
Na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj je prispelo kar 88 vlog za 71 nominirancev. Za nagrade je bilo podanih 46 predlogov, za plakete pa 27. To je največ v zadnjih letih in skoraj dvakrat več kot na primer leta 2014, je pojasnil Grošelj, dvakratni dobitnik Bloudkove nagrade, prvič 1975 (član ekipe na Makalu) in leta 1979 (Everest). Vrednost Bloudkove nagrade znaša 9000 evrov, vrednost Bloudkove plakete pa 3000 evrov. Letošnja podelitev je bila že 56. po vrsti, saj nagrade podeljujejo od leta 1965.