Foto:
Foto:
Zlatko Zahovič si je v 70. minuti po tem prekršku prislužil drugi rumeni karton in predčasno pot v slačilnico.
Slavje Cimerotiča po petem golu za reprezentanco

Za Slovenijo sta zadela Goran Šukalo v 3. in Sebastjan Cimerotič v 76. minuti, končni izid pa je postavil Miklos Feher v 90. V 70. minuti je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Zlatko Zahovič.

Slovenci so srečanje v hudi vročini začeli poletno. Šukalo si je v osmem nastopu za reprezentanco priigral lepo darilo za 22. rojstni dan, ki ga bo praznoval v nedeljo - prvi gol v majici z državnim grbom. Po predložku Zahoviča z desne strani in udarcu Aleksandra Knavsa z glavo je zadel z levo roko! Koprčanu so se leto dni po uresničitvi prvih sanj, ko je v Trstu proti Italiji prvič oblekel slovenski dres, uresničile druge. "Zelo sem si želel tega zadetka in ni važno, kako sem ga dosegel," je priznal ob polčasu, ko je bilo dokončno konec ugibanj o tem, ali je on pravi strelec.

V nadaljevanju prvega dela igre so bili Madžari nevarnejši, kljub temu da bi v enem izmed protinapadov lahko Ermin Šiljak bolje odreagiral, ne pa se prekucnil na žogi. V 29. minuti je po lepi akciji nevarno streljal Pal Dardai, a se je prvič izkazal Marko Simeunovič in žogo odbil v kot. V 38. minuti so naši severovzhodni sosedi še enkrat izigrali slovensko obrambo. Zsolt Löw je z leve strani žogo poslal v sredino kazenskega prostora, po lepem strelu Imreja Szabicsa z voleja pa je bil Simeunovič še enkrat na mestu in se izkazal z obrambo z nogo. V 41. minuti se je Slovencem ponudila priložnost za povišanje vodstva. Mile Ačimovič je odlično izvedel prosti strel s približno 25 metrov z leve strani, Gabor Kiraly pa je odlično posredoval in žogo tik ob svoji desni vratnici poslal v kot.

Na začetku drugega polčasa je slovenski selektor Bojan Prašnikar v igro poslal štiri nove igralce, med drugim tudi povratnika v reprezentanco Sebastjana Cimerotiča in debitanta Adema Kapiča. Pri gostih je Zoltan Vegh v vratih zamenjal rahlo poškodovanega Kiralyja.

Cime je prvič poskušal v 51. minuti, njegov strel pa je končal mimo gola. Dve minuti kasneje se je dvakrat v priložnosti znašel Miran Pavlin. Prvič se je po predložku Zahoviča in njegovem strelu z glavo izkazal Vegh, drugič pa je bil Pavlinov strel nenatančen. V naslednji minuti je po napaki slovenske obrambe pred Simeunoviča neoviran prišel Szabics, mariborski čuvaj mreže pa je bil znova nepremagljiv. Medtem je s slovenske klopi prišla slaba novica, da si je med ogrevanjem zadnjo stegensko mišico poškodoval Mladen Rudonja.

V 70. minuti so gostitelji ostali brez Zahoviča, le dve minuti zatem pa bi kaj lahko povišali vodstvo. Cimerotič je na levi strani kazenskega prostora lepo našel Nastjo Čeha, slednji pa iz bližine ni streljal dovolj natančno. Štiri minute kasneje sta akterja zamenjala vlogi. Čeh je imenitno podal v globino, Cime pa s približno desetih metrov z desne strani ni okleval in s prve premagal nemočnega Vegha. Lep povratek prulskega driblerja v izbrano vrsto torej!

Po drugem zadetku Slovenije so Madžari vse sile usmerili v napad, plod take igre pa je bilo še nekaj priložnosti (Tamas Juhar z glavo čez gol, Miklos Feher iz bližine - Simeunovič spet brani) in častni zadetek, pri katerem slovenski vratar po kotu in strelu Feherja z glavo gola ni mogel preprečiti.

Prašnikar je igro svojih varovancev ocenil kot boljšo od tiste proti Izraelu v Antalyi. "Nekateri igralci so pokazali zelo dobro predstavo, drugi nekoliko slabšo, treba pa je upoštevati tudi vročino," je dejal in priznal, da izbrano vrsto pred septembrskima dvobojema čaka še veliko dela. Pred nadaljevanjem kvalifikacij ni bil zaskrbljen niti madžarski selektor Imre Gellei.

Zmaga je lep obet pred naslednjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo proti Izraelu 6. septembra v Ljubljani, ki pa ne bo nič kaj lahek preizkus za slovenske nogometaše. Tudi Izraelci so bili namreč uspešni na prijateljski tekmi. V Moskvi so z 2:1 (0:0) premagali Ruse.

Slovenija: Simeunovič, Cipot (od 46. Vugdalič), Karič (od 84. Cesar), Knavs, Šukalo (od 46. Kapič), Čeh (od 86. Žlogar), Šiljak (od 46. Cimerotič), Zahovič, Šnofl, Ačimovič (od 90. Rakovič), Sešlar (od 46. Pavlin).

Madžarska: Kiraly (od 46. Vegh), C. Feher, Dragoner, Löw (od 79. Füzi), Juhar, Lipcsei, Szabics (od 80. M. Feher), Dardai (od 70. Farkas), Kenesei (od 57. Kovacs), Lisztes, Gera.

Rumeni kartoni: Zahovič, Pavlin; Lipcsei, Dardai.
Rdeči karton: Zahovič (70.).