Tast Bogdan. Foto: Urban Praprotnik
Tast Bogdan. Foto: Urban Praprotnik

Z vnukom igra košarko in šah. Njegov urnik upokojenca je več kot posnemanja vreden. Vreden je v bistvu zavidanja. Hkrati sem seveda tudi hvaležen, da ga imajo njegovi vnuki. Moj oče žal ni imel te sreče, da bi doživel vsaj petdeset let, kaj šele da bi dočakal moje otroke.

Visoka starost nam žal ni dana vsem. Kdor pa ima srečo, da jo doživi, lahko to srečo toliko bolj užije, če se na njo tudi pripravlja. Večina sedemdesetletnikov ne more tako zelo polno uživati svojih dni. Mnogi so zaradi različnih bolezenskih omejitev precej manj gibalno svobodni, radoživi. V Sloveniji je skoraj 60 odstotkov ljudi, ki so starejši od 65 let in so žrtve ene od kroničnih bolezenskih omejitev. Pričakovana življenjska doba je približno 80 let, a povprečen Slovenec svojih zadnjih 20 let preživi s kronično boleznijo. Vzroki za te bolezni so številni, raznoliki in bolj ali manj v rokah naše izbire ali usode.

Vzporedno z leti staranja se dogajajo naravni procesi šibenja mišic in kosti, tanjšanja hrustanca, postopno pešanja srca in ožilja. Vse to seveda vpliva tudi na manjšanje gibalnih zmožnosti od upadanja moči, hitrosti, vzdržljivosti, gibljivosti in spretnosti. Če nimamo prav posebne bolezni, smo za hitrejše ali počasnejše upadanje gibalnih zmožnosti odgovorni prav mi z našim vsakodnevnim ravnanjem.

Ko mineta otroška in mladostna zagnanost za športno dokazovanje in ko nam na rahlo začne nagajati EMŠO, je pravi čas, da se začnemo pripravljati na zadnja leta. Z zdravim življenjskim slogom bomo pričakovano življenjsko dobo nekoliko pomaknili. Morda pa je še veliko pomembnejša razlika v tem, kakšno kakovost življenja nam bo telesno zdravje omogočalo v zadnjih letih.

Urban Praprotnik je tekaški trener. Foto: MMC RTV SLO
Urban Praprotnik je tekaški trener. Foto: MMC RTV SLO

Na dolgoživost se je izjemno pametno dobro pripraviti

Tako kot na tehnični pregled redno vozimo svoj avto, bi bilo dobro, da bi preverjali tudi svoje gibalne sposobnosti. Ko vemo, kje smo, in predvsem, da se zavedamo hitrosti sprememb, takrat lahko bolje, bolj motivirano, ciljno usmerjamo tudi vsakodnevna dejanja.

Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani so v ta namen razvili testiranje gibalnih sposobnosti odraslih, imenovan SLOfit odrasli, ki postavlja prav ta izziv. Testiranje ni namenjeno tekmovanju z drugimi, niti tekmovanju s samim seboj, ampak predvsem temu, da se bolje spoznamo, da vidimo, česa smo sposobni, in predvsem, da smo spodbujeni k še boljši negi in uporabi lastnega telesa.

Dolgoživosti nam ne more nihče zagotavljati. Pa vendar, če bomo imeli srečo, da jo doživimo, se je na njo izjemno pametno dobro pripraviti. Nepripravljene nas lahko sreča visoke starosti hudo tepe. Zagrabimo priložnost današnjega dne, naredimo nekaj dobrega zase, in to nadaljujmo iz dneva v dan. Uživajmo v gibanju, da bomo lahko uživali gibanje.

Tako kot uživa v gibanju Bogdan in imamo korist od tega vsi. Pred leti se je na primer jezil nad smetmi. Potem se je pa odločil, da se neha jeziti, in jih je raje začel pobirati. Tako združuje jutranji tek s čistim okoljem. Posnel ga je celo župan Pirana. Kratek filmček lahko pogledate tu.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.