Andy Murray je potrdil jesensko prevlado. Foto: Reuters
Andy Murray je potrdil jesensko prevlado. Foto: Reuters
Murray pol leta trdo delal za številko ena
Na vrhu lestvice bo prezimil Murray

Đokovićem s 6:3 in 6:4 potrdil primat in sezono prvič končal kot številka ena svetovnega tenisa.

Dvoboj ni postregel s kakovostno igro, Murray je ves čas dominiral, prevladoval in dokaj zlahka ugnal večnega tekmeca. Škot je s tem prvič dobil sklepni turnir sezone, prvič pa je sezono končal kot številka ena.

V prvem nizu odločil en sam brejk
Andy Murray je dobil uvodni niz s 6:3. Ves čas je bil boljši, saj si je priigral kar nekaj priložnosti za brejk, a je Đoković vse napade še nekako odbil, brez moči pa je bil v osmi igri, ko je Škotu uspel sploh edini brejk v tem nizu, kar je bilo odločilno.

Kazalo je na pravo blamažo
V drugem nizu je nekaj časa kazalo na popoln razpad Đokovićeve igre, saj se je hitro znašel v zaostanku dveh brejkov s 4:1. V zadnjih 15 minutah je le nekoliko dvignil raven igre, se s svojo edino priložnostjo za brejk približal na 4:3 in 5:4, a to je bilo premalo za preobrat. Na drugi strani si je Murray priigral kar 9 priložnosti za odvzem servisa, unovčil je tretjino.

Murray: Tega nisem pričakoval
"Poseben občutek je igrati proti Novaku, in to v tako pomembnem trenutku. Pomerila sva se že na grand slamih, olimpijskih igrah, a posebno vesel sem, da sva se pomerila na zaključku sezone za številko ena. Zdaj sem to jaz, to je nekaj, česar nisem nikoli pričakoval," je žarel zmagovalec.
"Murray je zasluženo številka ena na svetu. Tudi danes je bil boljši nasprotnik in zaslužil si je to zmago. Igral je boljši tenis, v odločilnih trenutkih nisem bil dovolj zbran. Šele proti koncu dvoboja sem zaigral bolje, a je že bilo prepozno. Za mano je sicer odlična sezona, to še posebej velja za prvih šest mesecev," je dejal 29-letni srbski teniški igralec.

Po vrnitvi Lendla Murrayjeve delnice zrasle
Do sredine leta je kazalo na novo dominantno leto Đokovića, ki je imel po slavju na Roland Garrosu več kot 8.000 točk prednosti pred Murrayjem, a slabše nadaljevanje sezone in druga pomlad Murrayja, za katero je bilo krivo novo sodelovanje z Ivanom Lendlom, je razmerje moči popolnoma izenačilo, na koncu pa prevesilo na stran Škota.

Finale:
MURRAY (VB/1) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
6:3, 6:4

Polfinale:
MURRAY (VB/1) - RAONIC (KAN/4)
5:7, 7:6 (5), 7:6 (9)
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - NIŠIKORI (JAP/5)
6:1, 6:1

Murray pol leta trdo delal za številko ena
Na vrhu lestvice bo prezimil Murray