Novak Đoković je v treh nizih ugnal Alexandra Zvereva, v polfinalu ga čaka Dominic Thiem. Foto: Reuters
Novak Đoković je v treh nizih ugnal Alexandra Zvereva, v polfinalu ga čaka Dominic Thiem. Foto: Reuters

V osrednjem obračunu dneva je Novak Đoković premagal Alexandra Zvereva s 7:5, 6:2 in 6:2. V prvem nizu je Zverevu v deveti igri uspel brejk, s čimer je končal niz 36 zaporednih iger, ko je Đoković na pariškem pesku dobival igre na svoj servis. Ko bi moral podvig potrditi, pa je Zverev klecnil pod pritiskom. Še več, Đoković je dobil šest iger zapored in je bil suveren tudi v nadaljevanju, tako da je že po dveh urah in devetih minutah dokončal delo.

Zadnja točka dvoboja Đoković - Zverev

Zverev nevaren le v prvem nizu
Tako prvi kot drugi niz sta se končala z dvojno napako Zvereva, medtem ko je bil Đoković pri servisu precej bolj zanesljiv. Prvi niz je trajal 59 minut, drugi le 36. V tretjem nizu je imel Zverev še nekaj možnosti, da se vrne v igro, v šesti igri je imel dve priložnosti za odvzem servisa, toda Nole se je rešil in povedel s 5:2, s tem pa je bil preboj v polfinale Odprtega prvenstva Francije le še formalnost.

"Zaostajal sem, nato pa sem odigral štiri ali pet popolnih iger. Pomembno je, da ostaneš miren v odločilnih trenutkih," je poudaril Đoković, ki lovi nekoledarski grand slam po zmagah v Wimbledonu, New Yorku in Melbournu. Srb se je že devetič uvrstil v polfinale Roland Garrosa, pokal je dvignil leta 2016.

StatistikaĐokovićZverev
Prvi servis (%)6369
Asi110
Dvojne napake48
Neizsiljene napake1840
Winnerji2435
Osvojene točke9773
Priložnosti za brejk6/111/8
Točke na mreži13/1812/26
Dominic Thiem se je na svojem najljubšem turnirju že četrtič zapored prebil v polfinale. V finalu je igral lani, ko ni imel možnosti proti Nadalu. Foto: Reuters
Dominic Thiem se je na svojem najljubšem turnirju že četrtič zapored prebil v polfinale. V finalu je igral lani, ko ni imel možnosti proti Nadalu. Foto: Reuters

Lahko delo za Thiema
V drugem petkovem polfinalu (ob 12.50 bosta najprej igrala Nadal in Federer; prenos na TV SLO 2) bo prvi igralec sveta igral z Dominicom Thiemom. Letos sta se tekmeca na pesku že srečala v Madridu, Đoković je bil boljši v dveh nizih. Thiem, lanski finalist Pariza, danes proti Karenu Hačanovu, ki je v osmini finala izločil Juana Martina del Potra, ni imel težav in je zmagal s 6:2, 6:4 in 6:2. Tekmecu pa ni ponudil nobene priložnosti za brejk. Dosegel je 29 "winnerjev", Rus pa le 17 ob 37 neizsiljenih napakah.

"Ključen je bil nadzor nad točkami. Tudi jutri bom pripravljen, saj je to eno mojih najljubših igrišč na svetu," je dejal Thiem, ki je dvakrat v osmih obračunih ugnal Đokovića. Na pariškem pesku se je že četrtič zapored prebil v polfinale. Leta 2016 je proti Srbu osvojil le sedem iger, predlani pa ga je v četrtfinalu nadigral v treh nizih.

Amanda Anisimova, ki bo 18 let dopolnila 31. avgusta letos, se je v komaj drugem nastopu na velikem turnirju prebila že v polfinale grand slama! Foto: Reuters
Amanda Anisimova, ki bo 18 let dopolnila 31. avgusta letos, se je v komaj drugem nastopu na velikem turnirju prebila že v polfinale grand slama! Foto: Reuters

17-letnica premočna za branilko naslova
V ženski konkurenci je bila branilka pariškega naslova Simona Halep nemočna proti ameriški najstnici Amandi Anisimovi (6:2 in 6:4). Komaj 17-letna teniška igralka s Floride se bo v svojem prvem polfinalu na turnirju za grand slam pomerila z Avstralko Ashleigh Barty, ki je bila s 6:3 in 7:5 boljša od Američanke Madison Keys.

Po stopinjah Jennifer Capriati leta 1990
Halepova je vse do četrtfinala delovala, da lahko prva po Justine Henin (2005‒07) ubrani naslov najboljše tenisačice sveta na pesku. A Romunka je bila proti Američanki ruskih korenin brez pravih idej in je že po samo eni uri in 8 minutah podpisala predajo. Z brezhibno igro v prvem nizu in rutinirano predstavo v drugem nizu je Anisimova postala najmlajša ameriška polfinalistka Rolanda Garrosa po Jennifer Capriati leta 1990.

Slab dan Romunke
Halepova kot tretja igralka sveta in izrazita favoritinja je bila proti 51. igralki sveta podrejena v vseh prvinah, tudi pri ključnih žogicah je imela slabše živce. Romunka je izkoristila le eno od sedmih brejk priložnosti, medtem ko je Američanka od sedmih izkoristila kar štiri priložnosti za odvzem servisa.

"Noro! Kar ne morem verjeti. Že igranje proti Simoni je izjemno doživetje, kako pa se je vse skupaj končalo, je še bolj noro," je dejala Anisimova.

17-letna Anisimova šokirala branilko naslova Halepovo

Bartyjeva prvič v polfinalu grand slama
V prvem polfinalu velikega turnirja bo igrala tudi 8. nosilka Bartyjeva, ki je v prvem nizu nadigrala Keysovo, a ji je nato skoraj dopustila izenačenje. Ob serviranju za zmago pri 5:4 je namreč Avstralka izgubila servis, a Američanka ni izkoristila psihološkega trenutka in še drugič v sezoni ‒ prvič se je to zgodilo februarja na Pokalu Fed ‒ izgubila z Bartyjevo.

Oba ženska polfinalna obračuna bosta na sporedu v petek ob 11.00. Napovedan je dež, zato bodo organizatorji skušali vse štiri polfinalne obračune izpeljati zelo hitro.

Đoković nadigral razglašenega Zvereva

Roland Garros, četrtfinale (M), tabela
(20.060.000 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) – A. ZVEREV (NEM/5)
7:5, 6:2, 6:2

THIEM (AVT/4) - HAČANOV (RUS/10)
6:2, 6:4, 6:2

FEDERER (ŠVI/3) - WAWRINKA (ŠVI/24)
7:6 (4), 4:6, 7:6 (5), 6:4

NADAL (ŠPA/2) - NIŠIKORI (JAP/7)
6:1, 6:1, 6:3


Četrtfinale (Ž), tabela:
BARTY (AVS/8) - KEYS (ZDA/14)
6:3, 7:5

ANISIMOVA (ZDA) - HALEP (ROM/3)
6:2, 6:4

KONTA (VB/16) - STEPHENS (ZDA/7)
6:1, 6:4

VONDROUŠOVA (ČEŠ) - MARTIĆ (HRV/31)
7:6 (1), 7:5


Polfinale (M), petek:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - THIEM (AVT/4)
igrišče P. Chatrierja, drugi dvoboj

NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/3)
igrišče P. Chatrierja, ob 12.50


Polfinale (Ž), petek ob 11.00:
BARTY (AVS/8) - ANISIMOVA (ZDA)
igrišče Suzanne Lenglen

KONTA (VB/16) - VONDROUŠOVA (ČEŠ)
igrišče Simonne Mathieu

Najboljši štirje tenisači sveta v polfinalu Roland Garrosa