Novak Đoković je tretjič dvignil prestižni pokal v New Yorku. V finalu je igral že osmič. Foto: Reuters
Novak Đoković je tretjič dvignil prestižni pokal v New Yorku. V finalu je igral že osmič. Foto: Reuters
Del Potro je poskušal na vse načine, a Đoković ostaja zares neugoden zanj. Dobil je le štiri izmed 19 medsebojnih dvobojev. Foto: Reuters
Đoković je po poškodbi komolca znova v šampionski formi. Foto: Reuters
Glasni navijači so del Potra spodbujali dva tedna. Foto: Reuters
CoCo Vandeweghe in Ashleigh Barty sta se veselili zmage med ženskimi dvojicami. Foto: Reuters
Đoković po poškodbi verjel, da se bo vrnil na vrh
Đoković tretjič kralj New Yorka

31-letni Beograjčan je bil na igriščih Flushing Meadowsa najboljši že leta 2011 in 2015. V uvodnih dveh obračunih je izgubil niz proti Martonu Fucsovicsu in Tennysu Sandgrenu. Vročina v uvodnih dneh turnirja ga je zdelala. V zadnjih petih dvobojih ni oddal niti niza več. Gladko je odpravil Richarda Gasqueta, Joaa Souso, Johna Millmana, Keija Nišikorija in tudi del Potro je bil nemočen. Do konca leta ne bo branil nobenih točk na lestvici ATP in lahko se zgodi, da konča leto na prvem mestu.
Po operaciji komolca na začetku leta je pravo formo ujel julija, ko je četrtič osvojil Wimbledon, nato pa je dopolnil zlati masters z zmago nad Rogerjem Federerjem v Cincinnatiju. V New Yorku je kar petkrat izgubil finalni obračun in to ga loči od vodilnih na večni lestvici grand slamov. Federer ima 20 prestižnih lovorik, Rafael Nadal, ki je po poškodbi kolena izpadel v polfinalu, pa 17.
Đoković unovčil edino priložnost za brejk
Velikan iz Tandila je finale pod zaprto streho na stadionu Arthurja Asha začel odločno. Prvo igro na svoj servis je dobil brez izgubljene točke, forhend je deloval brezhibno. V tretji igri je dobil uvodni dve točki, vendar se je Đoković rešil po 0/30 in povedel z 2:1. Odločilna je bila osma igra, ko je del Potro zapravil prednost 40/0. Srb je začel prevladovati v dolgih izmenjavah, po 37 minutah igre si je priigral edino priložnost za brejk in jo po zgrešenem forhendu Argentinca tudi unovčil. V deveti igri je zaključil uvodni niz po 43 minutah.
Preporod "DelPa" sredi drugega niza
Zalet je "Nole" prenesel v drugi niz, ko si je že v prvi igri priigral dve priložnosti za brejk, vendar se je del Potru še uspelo rešiti. V tretji igri nato ni bilo več rešitve. Đoković sploh ni več delal neizsiljenih napak, odlično je vračal servise in si priigral vodstvo s 3:1. Zdelo se je že, da je del Potro v izgubljenem položaju. V šesti igri drugega niza je Đoković prvič malce popustil. Po vodstvu s 30/15 je naredil dve napaki. Tretjemu igralcu sveta ni uspelo unovčiti prve priložnosti za odvzem servisa, zgrešil je forhend paralelo. Đoković je nato naredil dve neizsiljeni napaki s forhendom in argentinski navijači so se razveselili izenačenja na 3:3.
"Nole" dobil maratonsko osmo igro in tudi "tie-break"
Sedmo igro je del Potro dobil brez oddane točke. Izjemno napeta je bila osma igra, ki je trajala kar 20 minut! Đoković je rešil tri priložnosti za brejk in izenačil na 4:4, tenisača sta odigrala 22 točk. Odločala je podaljšana igra, kjer je "DelPo" povedel s 3:1, nato pa osvojil le še točko. Pri izidu 4:4 je dva forhenda zapored poslal v stranski avt in Đoković je po dveh urah in 17 minutah povedel z 2:0 v nizih.
Srb ni dovolil preobrata
V četrti igri tretjega niza je del Potro izgubil začetni udarec in vse je kazalo, da je v popolnoma izgubljenem položaju. Vrnil se je že v peti igri in na krilih glasnih navijačev celo izenačil na 3:3. V osmi igri je znova naredil preveč napak, Đoković pa v ključnih trenutkih ni poklonil nobene točke. V deveti igri je končal obračun s "smashem". Padel je na tla in se nato objel s prijateljem pri mreži. Moški finale je bil vsekakor odigran v zelo športnem vzdušju, organizatorji so bili srečni po škandalu v ženskem finalu.
Na trenutke kar nogometno vzdušje
"Na začetku leta sem imel operacijo komolca in takrat sem se zavedal, kaj vse je moral prestati del Potro. Ko stvari ne gredo po načrtih, potrebuješ ob sebi ekipo in podporo družine. Veliko je bilo argentinskih in srbskih navijačev. Imel sem občutek, da smo na nogometni tekmi. Upal sem, da bo Sampras prišel na finale. Bil je moj idol in upam, da se kmalu vidiva," je razmišljal Đoković. Pokal mu je predal legendarni John McEnroe.
Del Potro se je vrnil na veliko sceno
29-letni del Potro je leta 2009 spisal neverjetno zgodbo v New Yorku. V polfinalu je prepustil Nadalu le šest iger, nato pa je v epskem finalu ugnal Federerja v petih nizih. Vse do danes je čakal na nov nastop v finalu grand slama. Imel je skupno kar štiri operacije na obeh zapestjih, zato je kljub porazu lahko zelo zadovoljen.
"Vesel sem, da sem znova zaigral v finalu. Vesel sem za Novaka, sva dolgoletna prijatelja. Zaslužil si je ta naslov. Nikoli se nisem predal, ko sem prestal vse operacije zapestja. Po devetih letih sem se vrnil v finalu svojega najljubšega turnirja. Ponosen sem na ta dosežek," je poudaril del Potro, ki je potočil nekaj solz in tudi v govoru na podelitvi pokalov je imel cmok v grlu.

NEW YORK, finale (M)
(20.456.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/6) - DEL POTRO (ARG/3)
6:3, 7:6 (4), 6:3

Statistika

Del Potro

Đoković

Prvi servis (%)6463
Asi

6

1

Dvojne napake12
Neizsiljene napake

47

38

Winnerji3131
Osvojene točke96110
Osv. točke na mreži12/1727/36
Priložnosti za brejk2/64/7



Zmagovalci Odprtega prvenstva ZDA v zadnjih 20 letih:
1998 Patrick Rafter
1999 Andre Agassi
2000 Marat Safin
2001 Lleyton Hewitt
2002 Pete Sampras
2003 Andy Roddick
2004 Roger Federer
2005 Roger Federer
2006 Roger Federer
2007 Roger Federer
2008 Roger Federer
2009 Juan Martin del Potro
2010 Rafael Nadal
2011 Novak Đoković
2012 Andy Murray
2013 Rafael Nadal
2014 Marin Čilić
2015 Novak Đoković
2016 Stan Wawrinka
2017 Rafael Nadal
2018 Novak Đoković



Dvojice (Ž), finale:
BARTY/VANDEWEGHE (AVS/ZDA/13) - BABOS/MLADENOVIC (MAD/FRA/2)
3:6, 7:6 (2), 7:6 (6)





Đoković po poškodbi verjel, da se bo vrnil na vrh
Đoković tretjič kralj New Yorka