Juan Martin del Potro je v sijajni formi in ima priložnost, da v nedeljo osvoji drugi grand slam v karieri. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro je v sijajni formi in ima priložnost, da v nedeljo osvoji drugi grand slam v karieri. Foto: Reuters
Nadal je imel težave že v prvem nizu, v drugem pa je šepal po igrišču in komaj ga je dokončal. Foto: Reuters
Trener Carlos Moya je v drugem nizu le nemočno opazoval dogajanje na stadionu Arthurja Asha. Foto: EPA
Novak Đoković je poleti razred zase. Zmagal je v Wimbledonu in Cincinnatiju. V New Yorku bo v osmem finalu lovil tretjo lovoriko. Foto: Reuters
Nišikori je naredil kar 51 neizsiljenih napak. Japoncu ni uspelo ponoviti uspeha izpred štirih let, ko je igral v finalu OP ZDA. Foto: Reuters
Del Potro bo izzval Đokovića v finalu

Branilec naslova je prejšnji petek v 3. krogu po štirih urah in pol izločil Karena Hačanova, nato se je mučil z Nikolozom Basilašvilijem, v četrtfinalu pa je premagal Dominica Thiema po štirih urah in 47 minutah v podaljšani igri odločilnega niza. Precej bolj spočiti del Potro je bil previsoka ovira. Že v prvem nizu je "Rafa" potreboval pomoč fizioterapevta, v drugem nizu pa se je stanje desnega kolena močno poslabšalo in komaj se je še gibal po stadionu Arthurja Asha.
Že uvodna igra je nakazala, da Nadal kljub tridnevnemu odmoru ni popolnoma pripravljen. Del Potro mu je takoj odvzel servis, vendar se je Španec ekspresno vrnil in izenačil na 1:1. V deveti igri je Nadal znova oddal začetni udarec in del Potro je imel dve zaključni žogi za prvi niz. V ključnih trenutkih je naredil preveč neizsiljenih napak in Nadal je izenačil na 5:5. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Argentinec odigral brezhibno (7:3).
Nadal ni bil videti dobro na začetku drugega niza, fizioterapevt je znova prišel na igrišče in mu skušal zaščiti koleno. V četrti igri je del Potro unovčil tretjo priložnost za brejk. Pri vodstvu s 4:1 je Nadal sodniku Jamesu Keothavongu že sporočil, da se bo predal. Zadnji dve igri drugega niza je odigral praktično na eni nogi, šepal je po igrišču in po koncu drugega niza je le še čestital del Potru. V nedeljo bo Argentinec drugič v karieri zaigral v finalu turnirja za grand slam.

Statistika

Nadal

Del Potro

Prvi servis (%)7566
Asi

4

2

Dvojne napake10
Neizsiljene napake

19

19

Winnerji2629
Osvojene točke6274
Osv. točke na mreži13/1913/18
Priložnosti za brejk2/24/12



"DelPo" ni verjel, da bo še kdaj igral v finalu grand slama
"Nikoli ni lepo zmagati takega obračuna po predaji tekmeca. "Rafa" je res izjemen borec, želim mu hitro okrevanje. Ključen je bil prvi niz. Na srečo sem se razigral v podaljšani igri in zelo srečen sem, da sem znova v finalu. Nisem pričakoval, da bom na svojem najljubšem turnirju še kdaj zaigral v finalu. Zmagal sem leta 2009, ko sem bil še otrok," je poudaril del Potro, ki se je vrnil na veliko sceno po štirih operacijah zapestja. Šele šestič v 18 medsebojnih obračunih je ugnal Nadala.
Bolečino začutil sredi uvodnega niza
"Že v 3. krogu sem imel težave s kolenom. Upal sem, da bo nato vse bolje. Pri izidu 2:2 sem začutil veliko bolečino. Verjel sem, da lahko stisnem zobe, a tokrat res ni šlo. Moral sem sprejeti to težko odločitev. Bolečine so bile vse hujše. Na koncu sem komaj stal na igrišču, tretjega niza preprosto nisem mogel več odigrati," je bil razočaran Nadal, ki je na obeh letošnjih turnirjih za grand slam na trdi podlagi predal obračun zaradi poškodbe kolena. V četrtfinalu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu je januarja predal dvoboj proti Marinu Čiliću v odločilnem nizu.
Argentinec le dočakal zmago po treh grenkih porazih
Nadal je na poti do lanskega naslova v polfinalu ugnal del Potra. Argentinec je dobil prvi niz, nato pa je osvojil le še pet iger. Na letošnjem Roland Garrosu je Španec v treh nizih nadigral velikana iz Tandila. Najbolj napeto je bilo v Wimbledonu, ko je Argentinec zapravil vodstvo z 2:1 v nizih. Pred devetimi leti je "DelPo" na poti do naslova v polfinalu odpravil Nadala s 6:2, 6:2 in 6:2, v epskem finalu pa je nato premagal še Rogerja Federerja.
Nišikori znova nemočen proti Đokoviću
Đoković bo v nedeljo lovil tretjo zmago na igriščih Flushing Meadowsa, najboljši je bil že leta 2011 in 2015. Srb je vseskozi stopnjeval formo in bo tudi v finalu favorit. V uvodnih dveh obračunih je izgubil niz proti Martonu Fucsovicsu in Tennysu Sandgrenu, nato pa je gladko odpravil Richarda Gasqueta, Joaa Souso, Johna Millmana in tudi Nišikori je bil popolnoma nemočen.
"Nole" je začel udarno, že v drugi igri je unovčil četrto priložnost za brejk. Japonec je v uvodnem nizu dobil le štiri točke na servis Đokovića. V maratonski prvi igri drugega niza se mu je še uspelo rešiti, Đoković je zapravil pet priložnosti za odvzem servisa. V peti igri je nato unovčil preveč napak Nišikorija in prednost je zlahka zadržal za vodstvo z 2:0 v nizih. Tretji niz je bil le še formalnost, Japonec ni verjel v preobrat, v tretji in sedmi igri je izgubil servis. Đoković je zaključil obračun z izjemno bekhend paralelo po dveh urah in 22 minutah.

Statistika

Nišikori

Doković

Prvi servis (%)6164
Asi

2

3

Dvojne napake22
Neizsiljene napake

51

29

Winnerji2217
Osvojene točke75104
Osv. točke na mreži17/225/12
Priložnosti za brejk0/24/17

"V zadnjih obračunih nisem bil veliko na igrišču. Razmere so mi šle na roko, saj ni več tako vroče. Precej manj vlage je v zraku. Del Potro igra najboljši tenis v življenju. Ko se je vrnil po številnih operacijah, smo vsi vedeli, da bo hitro med najboljšimi na svetu," je poudaril Đoković, ki je kar petkrat izgubil finalni obračun v New Yorku.
Moški finalni obračun bo na sporedu v nedeljo ob 22.00.

M. Bryan in Sock slavila med moškimi dvojicami
Mike Bryan
in Jack Sock sta zmagovalca v konkurenci moških dvojic. V finalu sta premagala poljsko-brazilski par Lukasz Kubot-Marcelo Melo s 6:3 in 6:1. Bryan in Sock sta postala prva teniška igralca po 15 letih, ki sta v eni sezoni dobila US Open in Wimbledon med moškimi pari. Leta 2003 je to uspelo Švedu Jonasu Björkmanu in Avstralcu Toddu Woodbridgeu. Bryan je med dvojicami na turnirjih za grand slam osvojil 18. lovoriko.

NEW YORK, polfinale (M)
(20.456.000 am. dolarjev, trda podlaga)

DEL POTRO (ARG/3) - NADAL (ŠPA/1)
7:6 (3), 6:2, b. b.

ĐOKOVIĆ (SRB/6) - NIŠIKORI (JAP/21)
6:3, 6:4, 6:2


Dvojice (M), finale:
M. BRYAN/SOCK (ZDA/3) - KUBOT/MELO (POL/BRA/7)
6:3, 6:1

Del Potro bo izzval Đokovića v finalu