Ali Marija Šarapova že desetletje trpi zaradi ishemije ali zaradi kronične angine ali je kronična srčna bolnica? Malo verjetno, bolj verjetno si je z zdravilom izboljševala telesne zmogljivosti, ki je bilo sicer pod nadzorom Wade, a še vedno dovoljeno za uporabo pri športnikih do 31. decembra 2015. Foto: EPA
Ali Marija Šarapova že desetletje trpi zaradi ishemije ali zaradi kronične angine ali je kronična srčna bolnica? Malo verjetno, bolj verjetno si je z zdravilom izboljševala telesne zmogljivosti, ki je bilo sicer pod nadzorom Wade, a še vedno dovoljeno za uporabo pri športnikih do 31. decembra 2015. Foto: EPA
Meldonium - proizvodnja zdravila Mildronate
Zdravilo Mildronate je paradni konj latvijske farmacevtske družbe Grindeks, ki ga v tujino izvozi v letni vrednosti 65 milijonov evrov. Dovoljenja za prodajo v ZDA in večini evropskih držav sicer še nimajo, a si Latvijci prizadevajo za odprtje novih trgov, pri čemer jim lahko športne dopinške afere prej koristijo kot škodijo. Foto: EPA

Raziskave so poudarile zmanjšanje ravni laktata in sečnine v krvi, izboljšanje vzdržljivostnih lastnosti in aerobnih sposobnosti športnikov, izboljšano delovanje srca, možnost povečane fizične obremenitve pri treningu, pospešitev regeneracije, zmanjšanje utrujenosti po največjem naporu.

Kako meldonium pomaga športniku.
Meldonium - proizvodnja zdravila Mildronate
Meldonium proizvajajo v 250- in 500-miligramskih tabletah ali injekcijskih ampulah. Po uporabi pri ruskih judoistih sodeč, športniki jemljejo od pol do enega grama v dveh dnevnih odmerkih med zaključnimi pripravami na tekmovanja. Foto: EPA
Ruski kolesar Edvard Vorganov (meldonium)
Prvi primer zaradi pozitivnega dopinškega testa zaradi meldoniuma pripada Edvardu Vorganovu iz ruskega moštva Katjuša. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je ruskega kolesarja suspendirala 5. februarja. Štiri dni zatem je bil suspenz izrečen v primeru ukrajinske biatlonke Olge Abramove, ki ji je nato sledil še rojak biatlonec Artem Tiščenko. Foto: EPA
Švedska atletinja Abeba Aregawi (meldonium)
9. februarja je švedska atletska zveza zaradi zlorabe poživil suspendirala srednjeprogašico Abebo Aregawi. Seznam ujetih z latvijskim zdravilom v urinu pa se zdaj skoraj dnevno podaljšuje, saj se iz laboratorijev vračajo izidi vzorcev, vzetih v prvih dveh mesecih leta. Foto: EPA
Marija Šarapova
Dopinški primer ruske superzvezdnice je prelomen še iz drugega zornega kota. Marija Šarapova je že zadnjih enajst let najbolje plačana športnica na svetu! V letu 2015 je s turnirskimi nagradami in pokroviteljskimi pogodbami zaslužila kar 26 milijonov evrov, njeno vrednost pa ocenjujejo na 200 milijonov evrov. Foto: Reuters
Šarapovi po škandalu grozi konec kariere
Šarapova padla na dopinškem testu

Ruska superzvezdnica (in ženska teniška zveza WTA?) je prehitela uradno objavo testa za doping in je v Los Angelesu v ponedeljek presenetljivo priznala, da je padla na testiranju med OP-jem Avstralije v Melbournu. O zlorabi prepovedanih poživil in veliki črni piki v sicer skrbno negovani javni podobi Sibirke se govori, ker se je njeno zdravilo, ki ga jemlje že desetletje, s 1. januarjem 2016 znašlo na seznamu. Zdravilo se imenuje meldonium, ki se prodaja po svetu pod oznako Mildronate, v državi proizvajalki, Latviji, pa kot Mildronats.

Zakaj ji je bilo predpisano zdravilo?
Hiter pogled na lastnosti zdravila pravi, da naj bi torej Marija Šarapova že desetletje bolehala za ishemijo (pomanjkljiva oskrba s krvjo v določenem tkivu ali organu, zaradi stisnjenosti ali zapore v arteriji). Z meldoniumom zdravniki zlasti v Latviji, Rusiji in preostali vzhodni Evropi uspešno zdravijo angino, saj z njim preprečujejo srčne zaplete, prav tako ga predpisujejo kroničnim srčnim bolnikom, saj zdravilo dokazano izboljšuje vzdržljivost in kakovost življenja.

Kot injekcijska raztopina se je začela uporabljati tudi kot preventiva pri sladkorni bolezni, saj naj bi učinkoval podobno kot inzulin. Ravno na to se oklepa izgovor Marije Šarapove, ker naj bi imeli sladkorno bolezen v družini. A nenavadno je, da bi kot dolgoletna prebivalka ZDA, kjer živi od 7. leta, redno uporabljala v Rusiji predpisano zdravilo, ki za nameček v ZDA ni odobreno.

Športniki jemljejo zdravilo za izboljšanje dosežkov
In v izboljšanju vzdržljivosti in stimulativnega učinka na krvni obtok se skriva vzrok, zakaj se je Svetovna protidopinška agencija (Wada) po letih nadzora 16. septembra lani odločila, da s prelomom leta premesti meldonium na seznam prepovedanih sredstev in poživil. Slava in razširjenost zdravila med športniki sta prepričala Wado, ki je po testiranjih dobila "dokaze, da športniki uporabljajo meldonium za izboljšanje dosežkov".

V Rusiji izvedli raziskavo pri judoistih
Wada je pred prepovedjo preverila razpoložljivo strokovno literaturo, pri čemer so našli uradno rusko študijo o vplivu meldoniuma na izboljšanje predstav judoistov. Med intezivnim treningom od 10 do 14 dni pred velikim tekmovanjem so tako judoisti dvakrat dnevno prejemali odmerek od 500 do 1.000 miligramov zdravila. Raziskave so poudarile zmanjšanje ravni laktata in sečnine v krvi, izboljšanje vzdržljivostnih lastnosti in aerobnih sposobnosti športnikov, izboljšano delovanje srca, možnost povečane fizične obremenitve pri treningu, pospešitev regeneracije, zmanjšanje utrujenosti po največjem naporu.

Med naključnimi vzorci 2,2 odstotka pozitivnih
V sklopu dveh dopinških testiranj so nato pri Wadi izbrali skupno 8.320 naključnih vzorcev z vsega sveta, pri čemer so meldonium našli v 182 vzorcih urina oz. 2,2 odstotka! Skoraj dve tretjini vzorcev sta izhajali iz športov, kjer je ključna moč (borilni športi, težkoatletske discipline), in tretjina iz vzdržljivostnih športov. Po spolu je bila razporeditev dokaj enakomerna: 96 moških in 86 žensk. Izstopalo pa je dejstvo, da je bilo tri četrt pozitivnih vzorcev vzetih med tekmovanji!

Izumitelj lani nominiran za evropsko nagrado
Zdravilo so že v 70. letih odkrili v laboratoriju pod vodstvom raziskovalca Ivarsa Kalvinša v tedanji Sovjetski zvezi. Z razpadom komunistične velikanke in s prihodom kapitalizma leta 1991 je Kalvinš pograbil priložnost in začel za novoustanovljeno farmacevtsko družbo Grindeks proizvajati zdravilo Mildronate. Zdaj je to paradni konj latvijske farmacije in celotnega gospodarstva: leta 2013 so tako izvozili za 65 milijonov evrov omenjenega zdravila, kar je predstavljalo 0,7 odstotka celotnega latvijskega izvoza. Podjetje Grindesk polovico prihodkov ustvari z Mildornatom in zaposluje več kot tisoč ljudi. Izumitelj Ivars Kalvinš je bil lani v okviru priznanih evropskih nagrad za izumitelje nominiran celo za življenjsko delo!

Pri dopingu v športu je že stara zgodba, da se dobra in uporabna zdravila za najzahtevnejše bolezni zlorabljajo za izboljšanje dosežkov, pri čemer je bil meldonium očitno zelo razširjen, vsaj če sodimo po vse daljšem seznamu grešnikov, ki so jih ujeli v samo dveh mesecih, odkar je prepovedan.

Od tenisačice in umetnostne drsalke ...
Samo nekaj ur pred priznanjem Šarapove so v Rusiji potrdili, da je zaradi meldoniuma na dopinškem testu padla tudi umetnostna drsalka Jekaterina Bobrova. Konec januarja je na EP-ju v Bratislavi skupaj s partnerjem Dmitrijem Solovjevom osvojila bron med plesnimi pari, a nato so jo ujeli z zdaj prepovedanim zdravilom v krvi in urinu.

... prek atletov, biatloncev in kolesarja ...
Z meldoniumom v telesu so že ujeli dva vrhunska atleta: etiopska Švedinja Abebe Aregawi je bila leta 2013 svetovna prvakinja v teku na 1.500 m, Etiopijec Endeshaw Negesse je lanski zmagovalec prestižnega maratona v Tokiu. Sočasno je etiopska atletska zveza potrdila, da zaradi zlorabe dopinga preiskujejo pet vrhunskih tekačev.

Podrobnejši pogled razkrije še kopico primerov, pretežno iz držav nekdanje Sovjetske zveze. Na dopinškem testu je padel nekdanji ruski kolesarski prvak Edvard Vorganov, ki je bil 19. na zadnji Dirki po Franciji in je kot "zastavonoša" odkolesaril vidno vlogo pri 2. mestu Joaquima Rodrigueza na zadnji Dirki po Španiji. Uporabnika meldoniuma so odkrili tudi v biatlonu, oba v ukrajinskem taboru: Olga Abramova pri ženskah in Artem Tiščenko pri moških.

... do hitrostnih drsalcev
Seznam ujetih z zdaj že razvpitim latvijskim zdravilom se po pričakovanjih hitro podaljšuje. Danes, v torek, je največji ruski športni portal R-Sport objavil, da sta na testiranju padla dva ruska hitrostna drsalca: zlati olimpijec iz Sočija na kratke proge Semjon Elistratov in petkratni svetovni prvak Pavel Kuližnikov.

Vplivni ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki je tudi osebni prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina in vodi organizacijo SP-ja v nogometu 2018, je v odzivu na primer Šarapova prišel danes v javnost z izjavo: "Ni v moji pristojnosti, da javno oznanjam in razkrivam, a prihajajo še novi primeri." Mutko je potrdil, da v Rusiji obstajajo še novi dodatni grešniki, ki so padli na dopinških testih ravno zaradi meldoniuma. Ob tem je minister poudaril, da je ruska protidopinška agencija vse od jeseni jasno in večkrat opozorila športne zveze in športnike, da se pri športnikih priljubljeno zdravilo seli med prepovedana sredstva.

Koga vse so še ujeli do primera Šarapova?
Glede na vzorce odkritih primerov in dejstvo, da se številni izidi testov še čakajo, se lahko v prihodnjih dneh seznam uporabnikov latvijskega zdravila še izdatno podaljša. A po drugi strani odmevnost priznanja Marije Šarapove tudi pomeni, da športniki, ki bodo zlorabljali zdravilo za ishemijo, ne bodo mogli več imeti izgovora, da so med pregledom elektronske pošte od Wade in nacionalnih protidopinških agencij pozabili klikniti na povezavo z najnovejšimi prepovedanimi substancami.

Marija Šarapova že izgublja milijone
Dan po priznanju, da je padla na dopinškem testu, je ruska superzvezdnica začela izgubljati pokrovitelje. Sodelovanje so že preklicali ameriški proizvajalec športne opreme Nike, švicarski proizvajalec prestižnih ur Tag Heuer in nemški proizvajalec avtomobilov Porsche. "Kljukica" je za zdaj samo suspendirala 63 milijonov evrov vredno 8-letno pogodbo, medtem ko so švicarski urarji dokončno odpovedali pokroviteljstvo. Nemci so vse načrtovane promocije prestavili in zamrznili sodelovanje do preklica.
Šarapova je le v preteklem letu z donosnimi sponzorskimi pogodbami o trženju svojega imena in priimka in podobe zaslužila več kot 20,8 milijona evrov. Leta 2014 je, denimo, z nagradami ob turnirskih zmagah in drugih uspehih na igriščih zaslužila več kot šest milijonov evrov.

Raziskave so poudarile zmanjšanje ravni laktata in sečnine v krvi, izboljšanje vzdržljivostnih lastnosti in aerobnih sposobnosti športnikov, izboljšano delovanje srca, možnost povečane fizične obremenitve pri treningu, pospešitev regeneracije, zmanjšanje utrujenosti po največjem naporu.

Kako meldonium pomaga športniku.
Šarapovi po škandalu grozi konec kariere
Šarapova padla na dopinškem testu