Kei Nišikori je v polfinalu olimpijskih iger v Riu proti Murrayju osvojil le pet iger. Tudi tokrat je začel zelo slabo, pod streh pa je blestel. Foto: Reuters
Kei Nišikori je v polfinalu olimpijskih iger v Riu proti Murrayju osvojil le pet iger. Tudi tokrat je začel zelo slabo, pod streh pa je blestel. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray se je na začetku četrtega niza celo na turnirskega direktorja Wayna McEwena. Ni mu bilo jasno, zakaj niso odprli strehe, ko je zunaj nehalo deževati. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka, ki je v 3. krogu rešil zaključno žogo proti Britancu Danu Evansu, stopnjuje formo. Pred dvema letoma ga je v četrtfinalu Nišikori ugnal v petih nizih. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro je naredil osem dvojnih napak. Že ob koncu tretjega niza je bil popolnoma izčrpan. Foto: Reuters
Karolina Pliškova
Karolina Pliškova je v življenjski formi. V ponedeljek se bo prvič v karieri prebila med najboljših deset igralk sveta. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je pošteno garala za zmago. Foto: Reuters
Murray se je poslovil v četrtfinalu

26-letni Japonec, ki je pred dvema letoma izgubil finalni obračun v Flushing Meadowsu proti Marinu Čiliću, je blestel v zadnjih dveh nizih. Škot, ki je poleti zmagal v Wimbledonu in na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je kar devetkrat izgubil servis. Od sredine drugega niza je bil neprepoznaven, delal je številne napake. Ni uspel ponoviti sijajne igre iz obračuna osmine finala proti Grigorju Dimitrovu.
Odličen začetek Škota
Murray je začel odlično, povedel je s 6:1 in 3:2, prevladoval je z osnovne črte. V šesti igri drugega niza je Japonec z brejkom izenačil na 3:3. Pri izidu 4:4 je začelo deževati in streho na stadionu Arthurja Asha so zaprli. Po sedmih minutah odmora je Nišikori precej bolje zaigral in uspel je izenačiti na 1:1 v nizih. Trener Michael Chang mu je v kratkem odmoru očitno dal prava navodila.
Murray jezen na sodnico, na igrišču pa vse bolj raztresen
V tretjem nizu se je Murray malce zbral, trikrat je odvzel servis Japoncu in znova je vse kazalo na zmago Škota. V tretji igri četrtega niza je imel Murray dve priložnosti za brejk. Pri 30/40 je bila točka prekinjena zaradi glasnega krika s tribun. Zmagovalec letošnjega Wimbledona je izgubil živce, saj je bil v dobrem položaju, nato pa je imeli Nišikori na voljo nov prvi servis. V četrti in šesti igri se je preveč ukvarjal s hrvaško sodnico Marijo Čičak in hitro je izgubil četrti niz.

Pod streho Nišikori blestel
Nišikori je nanizal kar sedem iger zapored, v odločilnem nizu je povedel z 2:0. V četrti igri je s predolgim forhendom izgubil servis in izid je bil izenačen (2:2). Murray je znova izgubil servis v peti igri. Pri vodstvu s 4:2 je imel Japonec na svoj servis prednost 40/0. Pri 40/30 je zgrešil dokaj enostaven volej pri mreži, nato pa je Škot dvakrat sijajno vrnil servis in izenačil na 4:4.

V enajsti igri je Nišikori mojstrsko skrajšal žogo in nato z volejem prišel do ključnega brejka in vodstva s 6:5. V 12. igri je zanesljivo zadržal začetni udarec za veliko zmago po treh urah in 57 minutah.

Statistika

Nišikori

Murray

Prvi servis (%)6055
Asi

1

8

Dvojne napake43
Neizsiljene napake

60

46

Winnerji4829
Osvojene točke142130
Osv. točke na mreži27/3914/25
Priložnosti za brejk9/138/15

"Tik preden je začelo deževati, sem ujel pravi ritem. Pod streho sem igral precej bolje. Na začetku dvoboja sem želel preveč, prehitro sem skušal priti do točk. Ko sem se umiril, je šlo vse veliko bolje. V odločilnem nizu nisem bil nervozen, čeprav seveda ni šlo vse po načrtih," je pojasnil Nišikori, ki je šele drugič v karieri premagal Murrayja v devetih medsebojnih obračunih.
Wawrinka strl utrujenega del Potra
Izjemno zanimiv je bil tudi nočni obračun med Stanom Wawrinko in Juanom Martinom del Potrom. Končal se je ob 1.20 po lokalnem času v New Yorku. Švicar se je oddolžil olimpijskemu podprvaku za grenak poraz v 2. krogu letošnjega Wimbledona. Gledalci so uživali v sijajnem tenisu dve uri, potem pa je se Argentincu zelo poznala utrujenost, Wawrinka je zmagal s 7:6, 4:6, 6:3 in 6:2 po treh urah in 15 minutah igre.
"DelPo" je začel odlično, hitro je povedel s 3:0. Wawrinka je nato precej bolje vračal močne servise, izenačil je na 4:4 in tudi dobil podaljšano igro prvega niza s 7:5, ko je Argentinec poslal forhend v mrežo in se takoj zatem prijel za glavo. V drugem nizu je del Potro sijajno serviral, z brejkom v sedmi igri pa je prišel do izenačenja na 1:1 v nizih. Številni argentinski navijači so bili vse bolj glasni.

Statistika

Del Potro

Wawrinka

Prvi servis (%)5857
Asi

3

10

Dvojne napake80
Neizsiljene napake

49

45

Winnerji2853
Osvojene točke114126
Osv. točke na mreži21/3121/31
Priložnosti za brejk2/64/10

Do izida 3:3 v tretjem nizu je bil obračun izenačen, potem pa je bil del Potro vse bolj utrujen, Wawrinka je nanizal kar sedem iger zapored in dvoboj je bil odločen. V četrtem nizu se je Argentinec večkrat držal za stegensko mišico, gibal se je vse slabše in Švicar je to unovčil. Dvoboj je zaključil z mojstrsko bekhend paralelo.
"Mentalno je bil to eden od mojih zahtevnejših dvobojev. Vsi vemo, kako igra Juan Martin, proti njemu moraš biti potrpežljiv. Želel sem čim dlje ostajati v igrah, diktirati ritem in ga držati na backhand strani. V večji meri mi je to uspelo," je bil zadovoljen "Stan the Man", ki se je na v New Yorku še tretjič v zadnjih štirih letih uvrstil med najboljše štiri.

Pliškova blesti na ameriški turneji
V polfinale se je uvrstila Karolina Pliškova, ki je na uvodnem obračunu dneva na stadionu Arthurja Asha po 57 minutah s 6:2 in 6:2 odpravila Ano Konjuh. Čehinja je zmagala že deset dvobojev zapored, najboljša je bila tudi na pripravljalnem turnirju v Cincinnatiju, kjer je v finalu ugnala drugo igralko sveta Angelique Kerber in ji preprečila prevzem prvega mesta na lestvici WTA.

"Res uživam na trdi podlagi. Prav neverjetno, da se mi je uspelo prvič prebiti v polfinale turnirja za grand slam. Vsak dan gledam nočne dvoboje in tudi danes bom gledala svojo naslednjo nasprotnico," je pojasnila Pliškova, ki ima za seboj sanjsko poletje.

Preveč neizsiljenih napak Konjuhove
18-letnica iz Dubrovnika je začela preveč nervozno, v prvi in tretji igri je izgubila servis. Pliškova je povedla s 4:0, v prvem nizu je na svoj servis oddala le eno točko. V drugem nizu je Hrvatica držala priključek do izida 2:2, nato pa je popustila. Naredila je kar 27 neizsiljenih napak.

Pred tremi leti je Konjuhova dobila mladinska turnirja v Melbournu in v New Yorku, postala je številka ena na svetu med mladinkami.
Serena oddala prvi niz na turnirju
Serena Williams se je po štirih gladkih zmagah morala pošteno potruditi proti Simoni Halep. Prva nosilka je premagala Romunko s 6:2, 4:6 in 6:3 po dveh urah in 14 minutah. Igralki sta navdušili z močnimi udarci z osnovne črte. Serena je začela udarno, po devetih minutah je povedla s 3:0. Halepova, ki je v uvodnem nizu kar trikrat izgubila servis, se je prebudila na začetku drugega niza. Z brejkom v tretji igri je prevzela pobudo in dobila tudi maratonsko deseto igro, ko je uniovčila peto zaključno žogo za izenačenje na 1:1 v nizih.
V prvi igri odločilnega servisa se je Serena rešila po zaostanku s 15/40, nato pa v četrti igrio odvzela servis Romunki in z zanesljivo pripeljala dvoboj do konca. Servirala je kar 18 asov, naredila pa štiri dvojne napake. Serena tako ostaja v igri za rekordni 23. naslov na turnirjih velike četverice.
V noči na petek polfinale deklet
Polfinale deklet bo na sporedu v četrtek zvečer po ameriškem času. Ob 1.00 po slovenskem času se bo Serena srečala s Pliškovo, sledil pa bo obračun Angelique Kerber in Caroline Wozniacki. Če bosta v finalu Američanka in Nemka, bo to neposreden obračun za prvo mesto na lestvici WTA.

NEW YORK, četrtfinale (M), tabela:
(18.162.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - TSONGA (FRA/9)
6:3, 6:2, b.b.
MONFILS (FRA/10) - POUILLE (FRA/24)
6:4, 6:3, 6:3
WAWRINKA (ŠVI/3) - DEL POTRO (ARG)
7:6 (5), 4:6, 6:3, 6:2
NIŠIKORI (JAP/6) - MURRAY (VB/2)
1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5


Četrtfinale (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - HALEP (ROM/5)
6:2, 4:6, 6:3
PLIŠKOVA (ČEŠ/10) - KONJUH (HRV)
6:2, 6:2
WOZNIACKI (DAN) - SEVASTOVA (LAT)
6:0, 6:2
KERBER (NEM/2) - VINCI (ITA/7)
7:5, 6:0

Murray se je poslovil v četrtfinalu