Novak Đoković je lani v finalu Melbourna nadigral Rafaela Nadala s 6:3, 6:2, 6:3 za rekordni sedmi naslov v Avstraliji. Foto: Reuters
Novak Đoković je lani v finalu Melbourna nadigral Rafaela Nadala s 6:3, 6:2, 6:3 za rekordni sedmi naslov v Avstraliji. Foto: Reuters

Odprto prvenstvo Avstralije, ki se bo začelo v ponedeljek, je trdnjava treh najboljših teniških igralcev po osvojenih grand slamih že vse od leta 2004 in prve zmage Rogerja Federerja. Od takrat jo je osvojil le Stan Wawrinka, ki je leta 2014 v finalu premagal Nadala. Vmes je Đoković zbral sedem naslovov, Federer šest in Nadal enega. Ko je Đoković leta 2008 dobil turnir v Melbournu, je bil tretji nosilec za Federerjem in Nadalom. 12 let pozneje je vodilna trojka ista, malce premešan je le vrstni red. Težko je verjeti, a v zadnjih 16 letih so Federer, Nadal in Đoković osvojili 54 od 64 turnirjev za grand slam.

Vrsto let se že napoveduje zadnje poglavje zgodovinske teniške trilogije, ki pa je noče in noče biti konec. Zaključek lanske in začetek letošnje sezone je na površje naplavil vsaj tri imena, ki so ob različnih priložnostih namučila in tudi obglavila troglavo pošast. Daniil Medvedjev je na zadnjem grand slamu v New Yorku klonil po epskih petih nizih proti Rafaelu Nadalu. Stefanos Cicipas je slavil zmago na zaključnem turnirju osmerice, potem ko je na poti odpravil Rogerja Federerja. Dominic Thiem je prišel v finale istega turnirja po zmagah nad Federerjem in Đokovićem.

Grand slamiMelbourneRoland GarrosWimbledonNew YorkSkupaj
Roger Federer618520
Rafael Nadal1122419
Novak Đoković715316

Uvod v leto 2020 je prinesel nekaj izjemnih dvobojev na novo ustanovljenem ATP-pokalu, ki se je izkazal kot zadetek v polno. Tudi tu je perspektivni mladi val, v katerega spadajo še Alexander Zverev, Nick Kyrgios in Alex de Minaur, pokazal, da so razlike vse manjše. Od 20. januarja do 2. februarja se v Melbournu obeta spektakel za teniške sladokusce. Poglejmo podrobneje, kako so favorite postavile stavnice in kakšne so njihove prednosti in slabosti.

Novak Đoković (kvota za končno zmago 2,25)
Konec prejšnje sezone se ni izšel po Srbovih željah. V New Yorku je izpadel v osmini finala, nato pa je v zaključku izgubil še dvoboj z Nadalom v boju za številko ena. Bil je glavni favorit zaključnega turnirja osmerice, a sta ga v skupini premagala tako Thiem kot Federer. Za nameček je moral sklonjene glave zapustiti igrišče še konec novembra v četrtfinalu Davisovega pokala po dramatičnem porazu proti Rusiji. Počitek za Noleta ni trajal dolgo. Že 21. decembra je bil na ekshibicijskem turnirju v Abu Dabiju, formo za Melbourne pa je dokončno pilil na ATP-pokalu. Tam je blestel, dobil je vseh šest posamičnih dvobojev. Izstopali sta zmagi nad Medvedjevom v treh izjemnih nizih in finalna proti Nadalu, ki je Srbiji tlakovala pot do končne zmage. Đoković je dokazal, da je prvi favorit za zmago v Melbournu in ubranitev lanskega naslova, ko je v finalu deklasiral Nadala.

Rafael Nadal (kvota 5)
Nadala je konec prejšnje sezone pestila poškodba kolena, vendar mu je ob koncu le uspelo priti do številke ena in osvojiti še Davisov pokal. Tudi on pravega počitka po koncu ni imel in tudi on si je za ogrevanje v sezono izbral ATP-pokal. V njem je doživel dva poraza, pričakovanega proti Đokoviću, ki ga na igriščih s trdo podlago ni premagal že nekaj let, in nepričakovanega proti Davidu Goffinu. Namučil ga je tudi Alex de Minaur. Nadal je Avstralijo osvojil le leta 2009, štirikrat je izgubil v finalu, dvakrat v zadnjih treh letih. Nadal je v finalu pokala ATP "zaradi nelagodja" preventivno izpustil odločilni dvoboj dvojic. Če bodo zdržala kolena, ga bo težko premagati, vendar dokler je v konkurenci Đoković, Španec ne more biti favorit.

Daniil Medvedjev (kvota 9)
23-letni Rus se je med teniško elito dokončno prebil na lanski ameriški turneji, na kateri je na štirih turnirjih zapored igral v finalu. Dobil je dva, v infarktnem finalu New Yorka pa je klonil proti Nadalu. Elitni status je potrdil z uspehom na turnirju serije masters v Šanghaju. Novo sezono je odprl s štirimi zmagami v ATP-pokalu in porazom proti Đokoviću v za zdaj najboljšem dvoboju leta 2020. Medvedjeva krasijo izjemen servis, dobro gibanje in izjemna zanesljivost z osnovne črte. Napak praktično ne dela in deluje, kot da bi si žogico lahko izmenjeval neskončno dolgo.

Roger Federer (kvota 10)
Medtem ko so se praktično vsi najboljši ogrevali na ATP-pokalu in drugih manjših turnirjih, se je 38-letni veteran odločil, da bo izpustil vse pripravljalne turnirje. V prejšnjih letih se je ogreval na Hopmanovnem pokalu, ki pa ga je "izbrisal" ATP-pokal. Njegova forma pred že 21. Melbournom tako ostaja neznanka. Švicar je osvojil turnir dvakrat v zadnjih treh letih, lani ga je v osmini finala v štirih nizih izločil Cicipas. Federer upa, da bo lahko v prvem tednu čim hitreje opravil delo in prihranil čim več moči za drugi teden. "Zadnja uspeha v Melbournu nista tako daleč, zato verjamem, da mi lahko spet uspe," je optimističen Federer, ki mu bo šla na roko malce hitrejša podlaga, zaradi česar bo njegov servis še nevarnejše orožje.

Stefanos Cicipas (kvota 11)
Še en skriti favorit turnirja je 21-letni Grk. Lani je prilezel do polfinala, letos pa si želi še več. Cicipas je navdušil na zaključnem turnirju osmerice novembra, ki ga je osvojil in na katerem je dokazal, da je lahko legitimni naslednik Federerja. Tudi on je igral na ATP-pokalu, kjer je v podaljšanih igrah izgubil proti Nicku Kyrgiosu in Denisu Shapovalovu, premagal pa je Alexandra Zvereva. Z igro, ki jo je prikazal v Londonu, bi bil nevaren vsem.

Dominic Thiem (kvota 17)
Mnogi ga še vedno vidijo kot specialista za peščena igrišča, a avstrijski up je že večkrat dokazal, da je izjemno nevaren tudi na trdi podlagi. Nazadnje je blestel v Londonu, kjer je premagal tako Federerja kot Đokovića in so ga le milimetri ločili od končne zmage. Visoke ambicije je 26-letnik podkrepil z najemom novega trenerja, rojaka Thomasa Mustra, ki bo pomagal zdajšnjemu Nicolasu Massuju. Thiem je močno popravil igro na bekhendu, ki je postal močnejši in predvsem zanesljivejši. Najdlje v Melbournu je Thiem prišel do osmine finala. Zdi se, da je tokrat njegov domet višji.

Bedene bo osmič naskakoval drugi krog
V širšem krogu favoritov so še Nick Kyrgios (kvota 23), ki je na ATP-pokalu premagal Cicipasa, in Alexander Zverev (kvota 29), ki lani ni upravičil pričakovanj in je slabo odprl tudi novo sezono.

Izmed Slovencev ima nastop na glavnem turnirju zagotovljen Aljaž Bedene, ki se v sedmih nastopih še ni prebil do drugega kroga. V kvalifikacijah sta izpadla Blaž Kavčič in Blaž Rola.

Teniški zvezdniki zbrali tri milijone evrov za pomoč prizadetim v požarih