22-letna Tamara Zidanšek iz Slovenskih Konjic je druga najvišje uvrščena slovenska igralka na svetovni teniški lestvici. Trenutno je na 75. mestu, lani pa je bila 22. junija že 56. V profesionalni karieri je zaslužila 902.109 dolarjev. Foto: Reuters
22-letna Tamara Zidanšek iz Slovenskih Konjic je druga najvišje uvrščena slovenska igralka na svetovni teniški lestvici. Trenutno je na 75. mestu, lani pa je bila 22. junija že 56. V profesionalni karieri je zaslužila 902.109 dolarjev. Foto: Reuters
Sorodna novica Tamara Zidanšek v drugem nizu pošteno namučila Sereno Williams

S članico ptujskega teniškega kluba smo se včeraj pogovarjali po uspešnih predstavah na Odprtem prvenstvu Avstralije in pred dvobojema Slovenije v Pokalu Fed s Turčijo in Poljsko.

Ponedeljek je, pravkar so objavili sveži teniški lestvici. Ste že pogledali, na katerem mestu ste?
Nisem (smeh), tega niti ne spremljam tako zagreto.

Lani poleti ste bili 59., trenutno ste 75. Kakšne so želje za bližnjo prihodnost?
Prvi cilj je bil, da pridem med najboljših sto, kar sem uresničila. Seveda si zdaj želim med 50.

Še letos?
Vedno želiš do cilja čim prej.

Si Ashley Barty zasluži, da je številka ena?
Zelo. Zna igrati tenis, predvsem taktično je zelo dobra. Zelo mi je všeč, ko nekdo taktično izigra nasprotnika, ne da zgolj nabija žogice. Meni je bila sicer nekdaj zelo všeč Justine Henin, ki ima podoben slog igre kot Bartyjeva.

V izmenjavah se da igrati z njo, ima pa močen servis in zato te lahko že s servisom odseka.

Tamara Zidanšek o Sereni Williams

V Melbournu ste izpadli v 2. krogu, toda kar dobro ste se upirali Sereni Williams ...
Zadovoljna sem z razpletom, zadovoljna, kako sem odigrala. Zelo fino je bilo igrati s Sereno. Vsak ima željo, da na velikem stadionu igra z igralko, ki sodi med največje v zgodovini.

Po dvoboju je Serena izjavila, da ste se dobro borili in da ji niste kar tako pustili zmagati. Je vam dejala še kaj posebnega ko sta si segli v roko?
Ne, nič posebnega, zgolj na kratko, da je bila dobra borba. Tistih njenih izjav sicer nisem slišala, ker sem šla že z igrišča. Povedala je, da se je morala kar potruditi, sicer bi bila noč še dolga. Kot sem rekla, sem s svojo igro zadovoljna, morda bi se lahko v drugem nizu kaj obrnilo drugače.

Kako ste občutili njeno moč? Je bilo težko vračati žoge?
Ne, ker igra tudi pametno in ne mlati po vsaki žogi na polno. V izmenjavah se da igrati z njo, ima pa močen servis in zato te lahko že s servisom odseka.

Je bilo pred dvobojem veliko napetosti?
Vsaka igralka ima pred vsako tekmo nekaj treme. Pomembno je, da se znaš s tem spopasti in vse obrniti sebi v prid.

Hercogova in Zidanškova osvojili po pet iger

Na turnirjih za grand slam ste v glavnem žrebu že kar domači, tokrat ste med elito nastopili šestič zapored. Spet ste se prebili v 2. krog, spet vas je po dobri predstavi ustavila močna nasprotnica, lani Naomi Osaka, letos Serena Williams. Je Odprto prvenstvo Avstralije vaš najljubši turnir?
Ko sem lani v 1. krogu Odprtega prvenstva Avstralije zmagala, je bila to moja prva zmaga na grand slamih in mi je zelo ostalo v spominu. Med mladinkami v Melbournu nisem bila nikoli, zdaj pa lahko že rečem, da mi je Avstralija všeč in najbolj pri srcu, zraven pa seveda Wimbledon, kjer sem lani tudi prišla do 2. kroga. Vsekakor je nekaj posebnega igrati na turnirjih za grand slam, moraš se sicer malo navaditi na vse dogajanje, ki spremlja takšne spektakle, ampak ‒ ko se navadiš, vidiš, da ni noben bavbav.

Tamaro Zidanšek so pred dnevi izbrali tudi za najboljšo športnico Ptuja v lanskem letu, njen trener iz Teniškega kluba Terme Ptuj Zoran Krajnc pa je postal trener leta. Foto: www.alesfevzer.com
Tamaro Zidanšek so pred dnevi izbrali tudi za najboljšo športnico Ptuja v lanskem letu, njen trener iz Teniškega kluba Terme Ptuj Zoran Krajnc pa je postal trener leta. Foto: www.alesfevzer.com

Avstralija se je januarja borila s požari, v kvalifikacijah so imeli tudi v Melbournu veliko težav ... Kako je bilo, ko ste vi prišli na prizorišče?
Ko so potekale kvalifikacije, smo bili še v Hobartu, vem pa, da je bilo zaradi dima precej hudo. Ko smo prišli v Melbourne, se je vse nekako umirilo in ni vplivalo na dogajanje. Tudi vročini smo se izognili, šele na koncu turnirja so zaradi vročine zapirali streho, prej ne.

Telesno veljate za dobro pripravljeno!
Tenis postaja vse bolj atletski šport, kondicijska pripravljenost je vse pomembnejša in tudi sama vedno bolj stremim k temu.

Je s kolenom vse v redu, imate še težave?
To me spremlja že nekaj časa, k sreči pa vemo, kaj je treba narediti. Trenutno je vse v redu.

Kaj pravite na zmagovalko Melbourna Sofio Kenin? Ste ji privoščili?
Sem, poznamo se še iz mladinskih let. Dobrodošlo je, da se na vrhu menjujejo igralke.

Ključno je, da smo na Ptuju delali počasi, sistematično. Trenerji niso stremeli k temu, da bi bila jutri najboljša, ampak da bi uspela na dolgi rok. Imeli smo vedno raznovrstne treninge. Še zdaj, ko se vrnem na Ptuj, treniramo v skupini in to mi je zelo všeč.

O sistematičnem delu v njenem klubu

Ima zanimivo zgodbo, v ZDA se je kmalu po rojstvu preselila v iskanju boljšega življenja, zdaj pa že dobiva milijonske nagrade ...
Vsa čast. Vredno občudovanja, ko nekdo vzame življenje v svoje roke in mu potem uspe.

Kaj pa vi, si po uspešnem turnirju kupite kaj posebnega, morda kakšno uro ali kaj podobnega?
Morda res, ure imam rada (smeh), ampak ne pretiravam. Nikoli nisem imela želje po kakšnem obilju ali da bi kupovala drage izdelke.

V otroških kategorijah niti niste prav izstopali. Kako vam je potem uspelo tako napredovati in priti med najboljših sto na svetu?
Ključno je, da smo na Ptuju delali počasi, sistematično. Trenerji niso stremeli k temu, da bi bila jutri najboljša, ampak da bi uspela na dolgi rok. Imeli smo vedno raznovrstne treninge. Še zdaj, ko se vrnem na Ptuj, treniramo v skupini in to mi je zelo všeč.

Trenirate pa tudi v Mariboru, kajne?
Ja, tam predvsem na trdi podlagi. Zadnji dve leti precej več treniramo na "hardu". Moja najljubša podlaga je sicer pesek, kjer sem tudi najbolj konkurenčna in lahko iztržim največ.

Nekajkrat ste že poudarili, da si zelo želite osvojiti svoj prvi WTA-turnir ...
Seveda, lani sem bila že kar nekajkrat blizu. Mislim, da bi lahko to uresničila že letos, vse je mogoče.

Kaj je treba še popraviti pri vaši igri? Servis?
Gotovo. Zadnje čase veliko pozornosti posvečam servisu in "returnu". Predvsem moram igrati agresivno. Današnji tenis se igra vedno bližje črti in poskušaš čim hitreje osvojiti točko, s čim manj udarci.

V vaši karieri igra veliko vlogo trener Zoran Krajnc. Najbrž mu popolnoma zaupate, da vas lahko popelje med 50 najboljših?
Vsekakor. Od začetka je prav Zoran tisti, ki gleda na vse dolgoroče. Z njim sem prišla zelo visoko in z njim lahko pridem še višje ...

Ta teden ste s slovensko reprezentanco v Luksemburgu, kjer se boste v Pokalu Fed borile za eno izmed dveh mest, ki vodita v kvalifikacije za svetovno skupino. Nasprotnice bodo Turkinje in Poljakinje. Koga bo težje premagati?
Poljakinje. Igrale bodo Magda Linette in Iga Swiatek, ki sta med 50 na svetu, in Magdalena Frech.

Sorodna novica Slovenke s pomlajeno ekipo, a visokimi ambicijami

Z Magdo Linette ste že igrali in jo premagali ...
Dvakrat sem zmagala, enkrat izgubila. V Pokalu Fed odloča moštveni duh, vse je mogoče. Tekmovanje je specifično, gre bolj za skupinski šport. Zelo se veselim, punce smo zelo motivirane in dobro pripravljene.

Katere postaje imate v načrtu do začetka peščene sezone?
Dubaj, Mehika in Indian Wells.

Teniški igralci ogromno potujete. Kje v tujini se najbolje počutite?
Verjetno kar v Avstraliji. Ljudje so prijazni, hrana dobra, tam tudi dobro igram, verjetno prav zato, ker se tako dobro počutim. Podobno je tudi na Japonskem.