K2 Foto:
K2 Foto:
Tomaž Rotar

Letošnja poletna sezona osvajanja najvišjih vrhov Karakoruma v Pakistanu se je začela z obilico sneženja in nič ni kazalo, da bi lahko sledila rekordna sezona vzponov na K2.

A ta konec tedna se je na "divjo goro" povzpelo kar 62 plezalcev, kar je tudi rekordno število v enem letu, število pa se lahko še poveča, saj poletna sezona traja še avgusta.

V primerjavi z najvišjo goro na svetu Mount Everest, na katero se je letos povzpelo že 700 plezalcev, je K2 tehnično veliko nevarnejši vrh s tehnično izjemno zahtevnimi ovirami, kot so Dimnik, Črna piramida in nekaj sto metrov pod vrhom še Steklenični vrat, nad katerim se razteza strah vzbujajoč ogromen ledeni serak.

V nasprotju z Everestom in Himalajo so vremenske razmere v Karakorumu veliko bolj nestanovitne in nepredvidljive, zaradi česar v nekaterih letih nismo bili priča nobenemu vzponu na K2.

Med tistimi, ki so ta konec tedna stali na vrhu, je tudi 46-letni zobozdravnik Tomaž Rotar iz Lesc, ki je plezal skupaj z britanskim alpinistom Jakom Meyerjem. Z Rotarjem sta na vrh stopila v soboto, 21. julija, ob 8. uri zjutraj po krajevnem času, je na svojem blogu zapisal 34-letni britanski plezalec.

Če je Meyer postal deseti Britanec, ki je osvojil K2, pa je Rotar postal četrti Slovenec na vrhu kralja Karakoruma. To je pred njim leta 1993 uspelo Zvonku Požgaju in Vikiju Grošlju ter leta 2006 zamejskemu Slovencu Romanu Benetu. Maja lani je Rotar kot osemnajsti Slovenec stal na Everestu.

Z več kot 60 vzponi na K2 je letošnje leto preseglo do zdaj rekordno leto 2014, ko je po poročanju ameriškega alpinista Alana Arnetta na vrhu stalo 51 ljudi. Kot navaja Arnette, je bilo od prvega vzpona leta 1954 do danes 432 vzponov, ki jih je opravilo 417 posameznikov.

Žal je letošnjo rekordno bero ta konec tedna zasenčila smrt 41-letnega japonskega plezalca Kojire Vataneba, ki je bil del japonske odprave in je padel pri sestopu v Stekleničnem vratu nekje na višini 8300 metrov.

Smučanje za zgodovino
V nedeljo je zgodovinski podvig uspel 30-letnemu poljskemu alpinistu Andrzeju Bargielu, ki je kot prvi Zemljan smučal z vrha K2. Z vrha se je odpravil ob 11.30 in smučal prek grebena po Ambruzzijevi smeri, nato prečkal varianto Česna in Messnerja, preden je končal po varianti Kukuczka-Piotrowski in v bazni tabor prispel 19.30.

Bargiel je že lani poskušal smučati s K2, a so ga ustavile težke razmere z veliko nevarnostjo snežnih plazov in padajočega kamenja s skal. Pred tem je leta 2013 smučal z vrha Šišapangme (14. najvišji vrh – 8027 metrov) in leta 2015 z vrha Broad Peaka (12. najvišji vrh – 8051 metrov).

Česen in Stražar čakata pod Latokom
V Karakorumu je tudi slovensko-britanska alpinistična odprava Choktoi 2018, v kateri so Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone, ki ima za glavni cilj vzpon po novi smeri na 7145 metrov visoki Latok I.

V Pakistan so odpotovali 6. junija, vrnitev pa je predvidena za 19. avgust. V nedeljo so sporočili, da so se vrnili z aklimatizacijskega vzpona na Baintha Kabato (6290 metrov) in se počutijo dobro, navaja Planinska zveza Slovenije.

Podvig Andrzeja Bargiela je njegov brat dokumentiral z brezpilotnim letalnikom.