Foto: EPA
Foto: EPA

Nova pravila predvidevajo, da se bodo osebe, ki se opredeljujejo kot nebinarne, lahko v prihodnje same odločale, ali bodo nastopile v moških ali ženskih izbranih vrstah tako na amaterski kot tudi poklicni ravni, je pri tem zapisal DFB.

"To pravilo prav tako velja tudi za transspolne osebe, ki se lahko po novem odločijo še naprej nastopati v obstoječih ekipah ali pa zamenjati spolno kategorijo," so še pojasnili na zvezi.

Z novim pravilom se zveza želi prilagoditi možnosti, ki jo imajo Nemci od leta 2018, da na svojih dokumentih pod spolom kot tretjo možnost navedejo "nedoločeno". To klubom in regionalnim zvezam povzroča preglavice pri registraciji nogometašev in nogometašic.

DFB je pri odločitvi o spremembi pravila navedel primer berlinske nogometne lige, ki je že leta 2019 uvedla podobno pravilo, ne da bi ogrozila integriteto tekmovanj. "Navsezadnje se ljudje ponašajo z različnimi lastnostmi in fizičnimi predispozicijami, ki pa do ekipnega uspeha lahko pripeljejo le kolektivno in neodvisno od spola," je zapisal DFB.

Zveza je pri tem izpostavila, da zdravila, ki jih transspolne osebe jemljejo pri spremembi spola, ne smejo vplivati na njihove športne zmogljivosti, saj bi bila sicer lahko označena za doping.

Odločitev o novem pravilu je DFB sprejel po tem, ko je Svetovna plavalna zveza (Fina) prejšnji teden napovedala vzpostavitev odprte kategorije, ki bo omogočala tekmovanje transspolnim osebam.