Tom Lajevec v pogovoru z Robijem Kranjcem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tom Lajevec v pogovoru z Robijem Kranjcem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrej Stare, Tom Lajevec in Marko Rožman
V družbi kolegov, ki jih je cenil oziroma jih še: levo Andrej Stare, desno Marko Rožman. Foto: Osebni arhiv Andreja Stareta
Lajovec v Mostecu pridobival izkušnje za prenose skokov

73-letni Lajevec je legenda malih ekranov. Slovenci ga najbolj poznamo po komentiranju smučarskih skokov in tenisa. V svojem zvezku, kjer ima vse svoje prenose, je na zadnji strani Odprto prvenstvo ZDA 2003, na prvi pa prenos namiznega tenisa: "Vedeli so, da sem se ukvarjal s tem športom in igral tudi z Dragutinom Šurbkom. Mito Trefalt me je povabil, da sem v Titogradu spremljal dvoboj namiznoteniške lige."

Spomin na vaterpolski finale 1988
Komentiral je vseh 15 zmag Primoža Peterke v svetovnem pokalu in ga "pospremil" do dveh velikih kristalnih globusov. Med vrhunce svoje kariere šteje tudi finale vaterpolskega olimpijskega turnirja, ko sta se v Seulu za zlato udarili reprezentanci Jugoslavije in ZDA: "Bilo je šest podaljškov, Jugoslavija, takrat svetovna velesila, je zmagala za en gol. Vsi smo stoje komentirali in se drli kot jesiharji. V Sloveniji je bila tekma ravno v nedeljo v času kosila. Prekrasno."

Po tekmi vsaj na eno pivo
Zdravje mu kar dobro služi, niti slabši vid ga ne ovira preveč: "Pred leti sem 'izgubil' levo oko. Čez noč sem se navadil šofirati z enim. Pa preveč sladkorja imam. Predpisali so mi več gibanja in tudi zmernost pri prehrani. Ne smem pojesti in popiti vsega, kar bi rad. Včasih smo radi spili ne enega, ampak šest piv. Prenehal sem tudi kaditi." Je kdaj vinjen sedel za mikrofon? "Nikdar, tega si nisem smel privoščiti, ker se mi je hitro poznalo. Sem bil pa naslednji dan kdaj pošteno utrujen."

V nedeljo je bila oddaja Slikovitih 55 posvečena športnim reporterjem na TV Slovenija. Vabljeni k ogledu, v njej je veliko nepozabnih trenutkov slovenskega športa. Nastopila je tudi zasedba Stari mački, v kateri igra Tom Lajevec. Posnetek od 44:28 naprej.


Kdor ne obvlada dvojine, naj gre v Beograd

Upokojenska leta so pestra. Rad hodi v hribe, ukvarja se tudi z glasbo, saj je član zasedbe Stari mački, pri katerih igra pozavno in tudi poje. "Vedno več veselja imam s tem. Osnova je diksilend, pa Louis Armstrong. Ko na odru doživiš aplavz, postaneš prava skupina". Seveda še naprej spremlja šport. Na TV Slovenija je zanj najboljši komentator Andrej Stare, o nekaterih pa nima najboljšega mnenja. "Danes lahko kar vsak pride in kraka v mikrofon. To se mi zdi katastrofalno. Treba bi bilo komu naviti ušesa, zlasti tistim, ki ne obvladajo dvojine. Takšni naj gredo raje delat v Beograd."

Nepozabni nasveti Marka Rožmana
Lajevec je imel ob prihodu na TV Slovenija odličnega učitelja v Marku Rožmanu. "Spomnim se, kako nas je učil. Rekel je, da se je treba držati nekaterih pravil: govorite raje manj kot več, ne govorite tistega, kar gledalec vidi na zaslonu, saj ne delamo za slepe, naučite se pravil športa, ki ga pokrivate ... In kaj vidim danes? Gledam košarko in mi komentator govori, da je zadel prvi prosti met in zgrešil drugega. Saj to vendar vidim na zaslonu."

Lajovec v Mostecu pridobival izkušnje za prenose skokov