Gorenje je v lanski sezoni končalo domačo vladavino Celja Pivovarne Laško. V novi sezoni se obeta troboj za naslov prvaka med Gorenjem, Celjem Pivovarno Laško in Trimom Trebnje. Foto: www.alesfevzer.com
Gorenje je v lanski sezoni končalo domačo vladavino Celja Pivovarne Laško. V novi sezoni se obeta troboj za naslov prvaka med Gorenjem, Celjem Pivovarno Laško in Trimom Trebnje. Foto: www.alesfevzer.com

Tekmovalni sistem v primerjavi s preteklo sezono ostaja nespremenjen. V Ligi NLB bo nastopilo 14 ekip: Gorenje Velenje, Trimo Trebnje, Celje Pivovarna Laško, Jeruzalem Ormož, Koper, Riko Ribnica, Slovenj Gradec 2011, Urbanscape Loka, Maribor Branik, LL Grosist Slovan, Dobova, Ljubljana, SVIŠ Ivančna Gorica in Herz Šmartno.

Po koncu rednega dela bosta izpadli dve zadnjeuvrščeni ekipi, mesto med elito pa si bosta izborili dve najboljši ekipi iz 1. B SRL.

Uvod v novo sezono bo odmeven. Na Dolenjskem se bodo v petek udarili prvaki iz Velenja in drugouvrščeni Trebanjci.

Pari 1. kroga

Petek ob 18.00:
TRIMO TREBNJE - GORENJE VELENJE
Ob 19.00:
JERUZALEM ORMOŽ - URBANSCAPE LOKA
Sobota ob 18.30:
LL GROSIST SLOVAN - KOPER
Ob 19.00:
RIKO RIBNICA - HERZ ŠMARTNO
LJUBLJANA - SVIŠ IVANČNA GORICA
SLOVENJ GRADEC - DOBOVA
Ob 19.30:
CELJE PIV. LAŠKO - MARIBOR BRANIK

Velenjska zasedba je v pretekli sezoni izkoristila spodrsljaje Celja in v končnici sezone uprizorila prvovrstni preobrat ter četrtič osvojila naslov državnih prvakov po sezonah 2008/09, 2011/12 in 2012/13. Zasedba iz Šaleške doline, ki bo v tej sezoni nastopala tudi v skupinskem delu Evropske lige, je pred začetkom sezone previdna v napovedih. "Naša ekipa je še vedno mlada in neizkušena. Če ne bi bilo izkušenega Davida Miklavčiča, potem bi bila v povprečju stara okoli dvajset let. V tej sezoni gremo tekmo po tekmo," pravi primorski strokovnjak na klopi Velenjčanov Zoran Jovičić.

Strateg Trebanjcev Uroš Zorman je izrazil nezadovoljstvo, da njegove varovance že v uvodnem krogu čaka obračun s prvaki iz Velenja. "Po grenki evropski izkušnji s Holstebrojem, ko smo prikazali dva različna obraza, smo se povsem osredotočili na domače tekmece. V novi sezoni bo za nas najpomembnejša naslednja tekma, torej naš prvi cilj je obračun proti Velenjčanom," pred začetkom sezone pravi Zorman.

Izjave trenerjev pred začetkom sezone
Zoran Jovičić, Gorenje Velenje: "Pred nami je nova sezona, ekipa pa je v primerjavi s preteklo bolj ali manj nespremenjena. Priprave so minile brez pretresov, krajši čas smo bili tudi v Magdeburgu. Doslej so bile na sporedu le pripravljalne tekme, zdaj se začenja zares. Komaj čakamo na začetek prvenstva proti Trimu, ki je že imel dve resni preizkušnji v Evropski ligi. V tej sezoni gremo tekmo po tekmo. Naša ekipa je še vedno mlada in neizkušena, če ne bi bilo izkušenega Davida Miklavčiča, bi bil v povprečju stara okoli dvajset let. Vsem ekipam v Ligi NLB želim dobro sezono brez poškodb."

Uroš Zorman, Trimo Trebnje: "Že drugo leto je novinarska konferenca pred začetkom sezone prek spleta, kar pomeni, da še ne živimo v normalnih časih. Nisem najbolj zadovoljen, da domačo sezono odpiramo proti prvaku iz Velenja, a tako je. Evropska sezona je za nami, na njej smo prikazali dva različna obraza, zdaj se bomo povsem osredotočili na domače tekmece in že v uvodu se obeta pravi rokometni praznik. V novi sezoni je za nas najpomembnejša naslednja tekma, torej naš prvi cilj je obračun proti Velenjčanom."

Alem Toskić, Celje Pivovarna Laško: "Naša želja in cilj je, da v Celje vrnemo naslov državnega prvaka. Naredili bomo vse, da izpolnimo ta cilj. Sezona bo malce nenavadna, saj bomo igrali le na domačem prizorišču, potem ko smo v uvodnem krogu Evropske lige dobili daleč najmočnejšega tekmeca iz danskega Gudmeja in nato izpadli."

Uroš Rapotec, Koper: "V pretekli sezoni nismo osvojili četrtega mesta, tako da je po njej ostal malce grenak priokus. Večji del priprav smo opravili na Obali, kratek čas tudi v Mariboru. Imamo določene težave s poškodbami, do prve tekme se bomo 'skrpali" in se v najlepši mogoči luči skušali prestaviti že na prvi temi na Kodeljevem. Gremo tekmo po tekmo, želimo doseči čim več zmag."

Saša Prapotnik, Jeruzalem Ormož: "Večji del priprav smo opravili v Ormožu. Ekipa je doživela določene spremembe, v člansko ekipo smo vključili veliko mladih igralcev, nove sezone pa se zelo veselimo."

Jure Šterbucl, Urbanscape Loka: "Priprave so potekale brez pretresov, odigrali smo tudi zadostno številno tekem. Ekipa je mlada, imamo le enega novinca. Ekipa se dobro pozna, ob tem sem vesel, da za zdaj nismo imeli nobenih resnih težav s poškodbami."

Aleš Repina, LL Grosist Slovan: "Priprave smo izpeljali po načrtu. V pripravljalnih tekmah nismo blesteli, upam, da bomo to spremenili na tekmah za točke. Ekipo smo precej osvežili, okostje pa ostaja isto. Pričakujem, da bomo naredili korak v primerjavi s preteklo sezono. Računamo na sredino lestvice, kjer so razlike vedno manjše, res pa je tudi, da imamo v uvodu sezone zelo zahteven razpored."

Luka Žvižej, Maribor Branik: "Naša ekipa je kombinacija izkušenih in mladih igralcev. Naš cilj je uvrstitev na sredino lestvice, predvsem pa si želimo videti napredek naših igralcev."

Robert Beguš, Riko Ribnica: "Predvsem želimo izboljšati našo uvrstitev iz pretekle sezone. Ekip je poleti doživela precejšnje spremembe, zaradi velikega števila novih igralcev to terja nekoliko več časa za privajanje."

Ivan Vajdl, Slovenj Gradec: "Po koncu pretekle sezone sem bil presenečen, da sem postal novi trener, v vlogi pomočnika sem se dobro počutil. Priprave za novo sezono so potekale nemoteno. Ekipa je spremenjena, imamo nekaj novih igralcev, vsi pa komaj čakamo na začetek sezone."

Bojan Čotar, Ljubljana: "Vsem kolegom in klubom želim, da bi sezona minil brez pretresov. V preteklih sezonah smo vselej dosegali rezultatske presežke. Pred novo sezono je odšlo devet igralcev, novih je osem. Temu primerne so bile tudi pripravljalne tekme, ki so minile v sistemu toplo-hladno, upam, da bodo ligaške tople. Želimo ponoviti preteklo sezono, verjamem in upam, da nam bo uspelo."

Aleksander Polak, SVIŠ Ivančna Gorica: "Priprave so potekale podobno kot v zadnjih letih. Imeli nekaj manjših poškodb, k sreči pa ni bilo večjih. Na pripravljalnih tekmah smo veliko nihali, upam, da se bomo med sezono ustalili."

Damjan Radanović, Dobova: "Ekipo smo dodobra spremenili. Imamo veliko mladih in neizkušenih igralcev, zaradi tega smo pohiteli z delom in priprave začeli nekoliko prej. V tej sezoni bomo garali in se borili po najboljših močeh na sleherni tekmi."

Aleš Šmejc, Herz Šmartno: "Priprave so potekale podobno kot lani, več poudarka pa smo namenili telesni pripravljenosti, saj je Liga NLB po tej plati veliko bolj zahtevana kot druga. V pripravljalnem obdobju nismo blesteli, boljše predstave pričakujem na tekmah. Naš cilj je obstati v ligi."