Wout van Aert je dobil uvodno dejanje sezone na najvišji ravni. Foto: EPA
Wout van Aert je dobil uvodno dejanje sezone na najvišji ravni. Foto: EPA

25-letni van Aert, ki je bil v preteklih dveh letih na tej dirki tretji, je napadel 13 kilometrov pred koncem in ušel petim kolesarjem. Drugo mesto je zasedel Italijan Davide Formolo (UAE Team Emirates), tretje pa Nemec Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe).

Najboljši Slovenec je bil Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) na 13. mestu, zaostal je nekaj več kot 10 minut. Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) je končal na 19. mestu. Do cilja je prispelo 42 kolesarjev.

Glavna posebnost dirke Strade Bianche je 11 makadamskih odsekov v skupni dolžini 63 km. Na takšnih terenih se van Aert odlično znajde, saj je trikratni svetovni prvak v ciklokrosu (2016, 2017, 2018). Lani je zmagal na 10. etapi Dirke po Franciji.

Drugo mesto za ekipo Ale BTC Ljubljana

Na dirki deklet je zmagala Nizozemka Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott). Druga je bila Španka Mavi Garcia, ki je članica italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana, zaostala je 22 sekund. V ljubljanski ekipi je nastopila tudi slovenska reprezentantka Eugenia Bujak, ki je v cilj prišla na 14. mestu z zaostankom 6:02. 136-kilometrsko dirko je končalo 45 tekmovalk.

V to dirko sem se pred dvema letoma zaljubil. Po dveh zaporednih tretjih mestih sem bil prepričan, da jo lahko dobim, samozavest mi je pomagala. Nikoli sicer ni lahko zmagati, danes pa je bilo še težje kot po navadi. Razmere so bile težje, kot bi bile, če bi bila dirka v običajnem terminu. A to zmago dela še lepšo. Dokazuje, da sem na najvišji ravni. Pri 25 letih imeti zmago na tej dirki je res lep dosežek.

Wout van Aert

Prvi odpadel Van Avermaet
V peklenski vročini pri 36 stopinjah Celzija in na prašnih makadamskih odsekih je do prvega ključnega trenutka dirke prišlo, ko je 50 km pred ciljem napadel lani drugi Danec Jakob Fuglsang in za seboj pustil skupino kolesarjev, v kateri je bil od slovenskih kolesarjev Pogačar, ki ni več posegel v boj za visoka mesta.

Skupina se je razredčila na vsega šest kolesarjev, ki so sodelovali do zadnjih 22 kilometrov, ko so se začeli številni napadi na zadnjih makadamskih odsekih. Prvi je odpadel olimpijski prvak Greg Van Avermaet (CCC Team).

Van Aert je 12,5 km do konca uprizoril napad, na katerega ni mogel odgovoriti nihče, zasledovala pa sta ga Schachmann in Formolo, potem ko sta odpadla še na koncu četrti Alberto Bettiol (EF Pro Cycling) in peti Fuglsang.

Belgijec je v Sieno prišel z desetimi sekundami prednosti, jo do cilja še povečal in zanesljivo slavil na enajsti dirki v karieri.

Alaphilippe vpleten v padec
Od favoritov sta imela ogromno težav lanski zmagovalec Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) in Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki sta bila udeležena v padcu v drugi polovici dirke.

Izmed Slovencev so poleg Pogačarja in Mohoriča nastopili še Jan Polanc (UAE Team Emirates) in trije kolesarji Bahrain-McLarna Jan Tratnik, Grega Bole in Domen Novak. Vsi štirje so odstopili.

Van Aert: Danes je bil dolg dan trpljenja
Evenepoel obranil prednost; Bernal šesti na jugu Francije

Belgijec Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) je zmagovalec petetapne Dirke po Burgosu, potem ko je v zadnji gorski etapi odbil vse napade najbližjih zasledovalcev. V zaključku 158 km dolge etape je bil sicer najboljši Kolumbijec Ivan Ramiro Sosa (Ineos), drugi je bil Mikel Landa (Bahrain-McLaren), tretji pa Evenepoel. V skupnem seštevku je imel Evenepoel 30 sekund prednosti pred Lando, tretje mesto je zasedel Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step) z zaostankom minute in 12 sekund.

Na prvi etapi dirke La Route d'Occitanie na jugu Francije je v šprintu zmagal Francoz Bryan Coquard. Kolesar ekipe B&B Hotels je imel v zaključku več moči od Italijanov Elie Vivianija in Sonnyja Colbrellija. Lanski zmagovalec Toura Egan Bernal je bil šesti, Chris Froome pa je v cilj prišel v ozadju glavnine.

Siena-Siena, 184 km:                   
 1. W. VAN AERT       BEL     4:58:56  
 2. D. FORMOLO        ITA       +0:30  
 3. M. SCHACHMANN     NEM        0:32  
 4. A. BETTIOL        ITA        1:31  
 5. J. FUGLSANG       DAN        2:55  
 6. Z. ŠTYBAR         ČEŠ        3:59  
 7. B. BOOKWALTER     ZDA        4:25  
 8. G. VAN AVERMAET   BEL        4:27  
 9. M. GOGL           AVT        6:47  
10. D. ROSA           ITA        7:45  
...                                    
13. T. POGAČAR        SLO       10:03  
19. M. MOHORIČ        SLO       10:30  
                                       
Tratnik, Bole, Polanc in Novak so osta-
li brez uvrstitve.