Mimo vinogradov in oljk po Toskani, pri čemer se tretjina prevozi po makedamu. Dirka, kjer se dogaja od štarta do cilja in predstavlja idealni uvod v nadaljevanje svetovne serije. Foto: EPA
Mimo vinogradov in oljk po Toskani, pri čemer se tretjina prevozi po makedamu. Dirka, kjer se dogaja od štarta do cilja in predstavlja idealni uvod v nadaljevanje svetovne serije. Foto: EPA
Sorodna novica Svetovna serija 2020

Z dirko Strade Bianche in s kar šestimi Slovenci na štartni listi se bo na vročih belih makadamskih cestah Toskane v soboto oz. s 1. avgustom po pandemijski prekinitvi nadaljevala kolesarska sezona v elitni svetovni seriji. Popolnoma spremenjen koledar World Toura je postavljen na glavo in zgoščen tako, da bi v letu 2020 vseeno dobili zmagovalcev vseh ključnih dirk: petih enodnevnih spomenikov in treh tritedenskih dirk.

V zadnjih tednih odpadle še štiri enodnevne dirke
A predsednik UCI-ja David Lappartient se zaveda, da bo čudež, če se bo izvedel celoten predvideni koledar do 10. novembra. Ne nazadnje so od junijske predstavitve novega sporeda že odpovedali enodnevne dirke v Hamburgu, Londonu (slednjo tudi za 2021) in VN Quebeca ter VN Montreala. Zdaj je največje vprašanje nad svetovnim prvenstvom v Švici, četudi ga gosti Martigny-Aigle, kjer domuje UCI.

SP 2020 resno ogrožen in brez plana B
"Še vedno je SP na urniku, a ne obstaja noben rezervni načrt, če se stvari v Švici poslabšajo. Poznamo tveganja, ki obstajajo. Prav vsaka dirka je ogrožena, tudi Dirka po Franciji,"
je realist župan mesta Sarzeau v Bretanji. Protokol UCI-ja za dirkanje v času pandemije je kompleksen, obsežen in strog.

Triptih dvoboja Ineos - Jumbo oz. Bernal - Roglič

Večina glavnih pretedentov za Tour 2020 je na višinskih pripravah v Franciji in bo v tej državi ostala kar vse do cilja v Parizu, saj se želijo ogniti morebitnim zapletom in različnim ukrepom zaradi prehajanja državnih meja.

Zmagovalec šestih od zadnjih sedmih francoskih pentelj britanska ekipa Ineos, ki se bo sicer na Touru imenovala Ineos Grenadier, začenja na Dirki po Okcitaniji tako z Eganom Bernalom kot Chrisom Froomom (1.-4. avgust).

Zatem sledi Tour de l'Ain (7.-9. avgust) in prvo soočenje z Jumbom Vismo in trojico Primož Roglič, Steven Kruijswijk in Tom Dumoulin. Da bo razmerje moči uravnoteženo, bo tam za Ineos tudi Geraint Thomas. Drugi del trilogije sledi na Kriteriju Dauphine (12.-16. avgust), a na koncu bo štel le izkupiček na 107. Dirki po Franciji (29. avgust -20. september).

Sibiu in Burgos orjeta pokoronsko ledino
Vpliv protokolov in pandemije se že vidijo na etapni Dirki po Burgosu, ki ravnokar poteka na severu Španije, kjer so se dirkanju zaradi stika z okuženimi že morali odpovedati štirje kolesarji. Vsi so sicer bili negativni, dirkanje se nadaljuje, a vseskozi visi senca, kaj pa če ... Nenehno testiranje, prihodi, odhodi, stiki z vsega sveta, ob tem pa še državni ukrepi. Tako so udeleženci etapne dirke Sibiu v Romuniji ostali brez možnosti nastopa v soboto, saj morajo v Italiji najprej v 14-dnevno karanteno.

F1 ima 20 dirkačev, mi imamo 2000 kolesarjev in kolesark
"To so pravila, ne priporočila. Kolesarstvo ni kot formula ena, ki ima samo 20 dirkačev. Mi imamo 2000 moških in žensk z vsega sveta in potrebne so stroge odločitve. Tukaj ni izbire, pravila morajo biti spoštovana,"
je Lappartient za Gazzetto dello Sport poudaril, da pravila in kazni, navedeni v 15-stranskem pandemijskem priročniku UCI-ja, niso samo črke na papirju.

Prekinjeni Emirati in skrajšana dirka proti soncu
Za kolesarske navdušence, zlasti slovenske, se je pandemija covida-19 med udarne novice prebila konec februarja, ko se je nenadoma, ravno po zmagi Tadeja Pogačarja na 5. etapi ustavila Dirka po Emiratih. Evropa, tudi Slovenija, se je v naslednjih dneh začela ustavljati, nekako so Francozi še izvedli najprestižnejšo spomladansko etapno dirko Pariz–Nica, na kateri pa iz preventivnih razlogov sezone ni odprl vodilni kolesar UCI-lestvice Primož Roglič.

V osmih poletnih dneh od pomladi do jeseni
Zdaj se kolesarska sezona nadaljuje tam, kjer se je prekinila – pred izvedbo novodobnega spomenika, ki v nasprotju s peterico stoletnikov ni niti še polnoleten. Strade Bianche, nato pa se bomo v osmih dneh vrhunca poletja sprehodili od pomladi do jeseni: 8. avgusta sledi Milano–Sanremo (spomladanska klasika), letos zaradi upora županov obalnih letoviških mest s spremenjeno traso, in 15. avgusta Po Lombardiji (klasika padajočega listja), s katero se običajno konec oktobra konča evropska sezona.

Glede na Lappartientova svarila in marčno izkušnjo se še ni vredno posvečati dirkam čez mesec dni, četudi je to Tour de France 2020, kjer gresta najboljša Slovenca po rumeno majico, saj lahko mehurček hitro poči. Kolesarska temperatura do štarta v Nici, 29. avgusta, se bo pač dvigala od dirke do dirke, ki se bodo res izvedle.

"Strade bianche" se je kot dirka elite rodila iz netekmovalnega dogodka kolesarskih starodobnikov. V pokrajini Chianti so leta 1997 organizirali dan za ljubitelje starih koles - L'Eroica. Desetletje pozneje so dodali še pravo dirko, ki je ekspresno zrasla v eno najbolj atraktivnih kolesarskih tekmovanj v letu. Pogoji za sodelovanje na rekreativni L'Eroici: kolesa izpred leta 1987, železni okvir, menjalna ročica pritrjena na spodnji cevi, zunanja napeljava kablov, pedala s košaricami in kolesa z najmanj 32 naperami. Foto: EPA

Spomenik fenomena dirkanja po makadamu
Strade Bianche oz. Bele ceste so elitna dirka, ki je povezana z sodobnim kolesarskim fenomenom. Ne, to niso električna kolesa, temveč selitev h koreninam – vožnja po makadamu, in to v jedru italijanskega ter svetovnega kolesarstva – Toskani z njeno očarljivo pokrajino.

Trasa moške dirke Strade Bianche okoli Siene, ki je zdaj tretje leto nespremenjena, potem ko sta izvedbi 2018 in 2019 postregli z izjemnim dirkanjem. Foto: EPA
Trasa moške dirke Strade Bianche okoli Siene, ki je zdaj tretje leto nespremenjena, potem ko sta izvedbi 2018 in 2019 postregli z izjemnim dirkanjem. Foto: EPA

Kolesarje čaka 184 km v in okoli Siene, kjer se začne dirka in konča v osupljivi srednjeveški kulici trga Piazza del Campo, kjer pa letos ne bo mrgolelo gledalcev. Glavna posebnost spektakla. Glavna posebnost dirke, ki se je rodila komajda leta 2007 kot spremljevalka takrat ob desetletnici odbite rekreativne L'Eroice. Prvič se je res še dirkalo jeseni, a nato je organizator Gira podjetje RCS Sport hitro ugotovil, da si spektakularna dirka z izjemnim potencialom zasluži spomladanski termin, ko je vse v znamenju klasik.

Najbolj južna severnjaška klasika, kot se glasi uradno geslo dirke, je leta 2013 pridobilo še zdajšnje in hitro ikonično ime, in je v 12 letih prinesla takšne dirke in razplete ter zmagovalce (Fabian Cancellara je slavil kar trikrat, Michal Kwiatkowski dvakrat, lani pa Julian Alaphilippe), da so sami kolesarji začeli razglašati Strade Bianche za šesti spomenik.

Kdo lahko ustavi van Vleuten?

Prejšnji teden se je nadaljevala že svetovna serija za ženske s serijo treh enodnevnih dirk v Španiji oz. Baskiji in soseščini. Prav vse dirke pa je osvojila ista tekmovalka - svetovna prvakinja Annemiek van Vleuten. 37-letna Nizozemka je enako strla tekmice z jurišem na zahteven vzpon tako na Nafarroaki kot Navarri kot v Durangu.

Sobota prinaša 136 km dolgo žensko različico Strade Bianche z osmimi odseki makadama, kjer bo van Vleutnova znova prva favoritinja. Med 23 ekipami nastopa tudi slovensko-italijanska ekipa Ale BTC Ljubljana, ki pa še ni potrdila nastopajoče zasedbe, prvi adut za visoko uvrstitev pa bo Španka Mavi Garcia, ki je bila druga na klasiki Nafarroaka.

Sorodna novica UCI-lestvica

63 km makadama na 11 odsekih
Glavna posebnost trase je 11 makadamskih odsekov v skupni dolžini 63 km. Prvi pride na vrsto že po le 17 km, najdaljši makadam (Lucignano d'Asso) pa je dolg 11,9 km. Dirka se razredči na posamezne skupine običajno na dobri polovici na 7. odseku makadama San Martino in Grania (9,5 km) in zlasti osmem odseku Monte Sante Maria (11,5 km), kjer gre večinoma navkreber, pri čemer ne manjka strmih klančin.

Če ne odloči makadam, je tukaj vzpon v sami Sieni
Odločilni napadi so prihranjeni za zadnji, 11., odsek Lo Tolfe (1,1 km z nakloni vse do 18 odstotkov) le 12 km pred ciljem. Za konec sama Siena prinaša zaključno rampo za odločitev mož na moža: ostri tehnični zavoji in via Santa Caterina z do 16-odstotnim naklonom le 500 m pred ciljem. Tam je lani Alaphilippe zlomil Jakoba Fuglsanga.

25. oktober oz. super nedelja

Na novem sporedu izstopa nedelja, 25. oktobra, ko se bodo v istem dnevu zgodile tri prestižne dirke. V Milanu se bo s kronometrom končala Dirka po Italiji, na mitskem Tourmaletu se bo končala kraljeva etapa Dirke po Španiji, na velodromu v Roubaixu pa bo z granitno kocko nagrajen zmagovalec najpomembnejše enodnevne dirke sezone Pariz - Roubaix.

Velika letošnja neznanka: prva dirka po skoraj 5-mesečnem prisilnem premoru, tako da je prava tekmovalna forma popolna neznanka.

Ključni zunanji dejavnik: Namesto pomladi je tukaj italijanski Ferragosto in napovedana maksimalna temperatura 37 stopinj, v katerem bo peklensko požirati prah belih cest.

Največja hiba: najkrajši televizijski prenos elitnih dirk – v dolžini le ene ure in četrt.

Izhodišče: van der Poel proti van Aertu
Ker pa gre za novi začetek svetovne serije, je tudi štartna lista na novodobnem spomeniku zastrašujoča. Na vrhu stavniških napovedi je kar debitant na dirki Mathieu van der Poel (Fenix Alpecin), družbo mu dela njegov ciklokrosistični tekmec Wout Van Aert (Jumbo Visma), tretji v zadnjih dveh izvedbah po dveh herojskih predstavah.

Dirka za kolesarje, ki zabavajo
Za Nizozemcem in Belgijcem prihaja branilec lanske zmage Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep) in Michal Kwiatkowski (Ineos), ki lovi Cancelarro. Lani drugi Jakob Fuglsang (Astana) zaokrožuje najožji krog favoritov, katerim za ovratnik diha še vsaj 15 kolesarjev, kot so Peter Sagan, veliki zmagovalec deževne izvedbe 2018 Tiesj Benoot (Sunweb), zmagovalec iz 2015 Zdenek Štybar, veteran Philippe Gilbert (Lotto Soudal), kopica specialistov za severnjaške klasike ... Od pretedentov za tritedenske dirke štarta tudi Vincenzo Nibali, ki pa je v karieri osvojil že kar nekaj spomenikov.

Tadej Pogačar in Matej Mohorič sta izpostavljena izmed šesterice Slovencev, ki bodo v soboto nastopili na Strade Bianche. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Pogačar in Matej Mohorič sta izpostavljena izmed šesterice Slovencev, ki bodo v soboto nastopili na Strade Bianche. Foto: www.alesfevzer.com

Pogačar ob Polančevi pomoči prvič v Sieni
Na štartu sobotnega spektakla je tudi kar 6 Slovencev, in to v le dveh ekipah, kar pomeni, da sta tudi dva slovenska kolesarja omenjena med kandidati za vrh. Tadej Pogačar debitira, ob sebi bo imel pri UAE Team Emirates svojega glavnega pomočnika Jana Polanca. Zanimivo bo videti, kako se bo Pogi znašel v vročini, ki velja za njegovo največjo hibo.

Mohorič predlani v dežju in blatu že 11.
Bahrain McLaren
v Sieni dokazuje, da gre tudi za slovensko ekipo, saj kar 4 od 7 kolesarjev predstavljajo Slovenci: Matej Mohorič, Grega Bole, Jan Tratnik in Domen Novak. Adut je Mohorič, ki je bil leta 2018 že 11. na Strade Bianche, ko je deževalo, makadam se je pretvoril v blato, temperatura pa je bila le 7 stopinj Celzija. Mohorič je med premorom prevozil veliko makadama in želi pustiti pečat tako v Toskani kot teden dni pozneje v Sanremu, kjer je bil lani peti.

In če sam šef UCI-ja pravi, da je ogrožena prav vsaka dirka na čelu z velikim in edinim Tourom, potem velja uživati v vrhunskem cestnem kolesarstvu, vsaj dokler še lahko. Zlasti, če se začenja z makadamom. Za dobro mero pa se s 1. avgustom tudi uradno odpira kolesarska tržnica.

Na dirki po Burgosu je v četrtek zablestel čudežni Remco Evenpoel, ki se je na ciljni vzpon Picon Blanco otresel vseh in suvereno zmagal pred Georgeem Bennettom, Mikelom Lando, Estebanom Chavesom ... Petek prinaša ravninsko etapo, v soboto pa zadnja, 5., etapa prinaša še en ciljni vzpon na Lagunas de Neila, kjer bo mladega Belgijca skušal ugnati Novozelandec iz Jumbo Visme. Foto: EPA
Na dirki po Burgosu je v četrtek zablestel čudežni Remco Evenpoel, ki se je na ciljni vzpon Picon Blanco otresel vseh in suvereno zmagal pred Georgeem Bennettom, Mikelom Lando, Estebanom Chavesom ... Petek prinaša ravninsko etapo, v soboto pa zadnja, 5., etapa prinaša še en ciljni vzpon na Lagunas de Neila, kjer bo mladega Belgijca skušal ugnati Novozelandec iz Jumbo Visme. Foto: EPA