Foto:
Foto:
Makedonski vojak na položaju pred vasjo Vaksince.

Če se makedonske varnostne sile ne umaknejo s položajev, ki so jih med iskanjem nekega albanskega skrajneža zasedle okoli albanskih vasi v občini Kumanovo na severu Makedonije, je organizacija ANA zagrozila, da bo morala ukrepati z lastnimi silami. Ultimat je glavni štab ilegalne organizacije ANA postavil v ponedeljek ob 16. uri.

Ljudska fronta za združenje Albancev, pod katero deluje tudi ANA, pa je odredila nujno mobilizacijo in razporeditev enot za 24 ur na položaje v obmejnih vaseh v makedonski občini Kumanovo.

Makedonska vlada se ne bo pogajala
Tiskovni predstavnik makedonske vlade Spaso Čolakovski pa je v zvezi z ultimatom dejal, da se vlada ne bo pogajala s kriminalci. Čolakovski je še razložil, da so na terenu mešane policijske sile z namenom odstraniti kriminalne in teroristične skupine, ki terorizirajo prebivalce vasi na območju Kumanova.

Po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta se na območju Kumanova nahajajo močne enote makedonske policije, od katerih jih je največ nameščenih okoli vasi Vaksince, kjer naj bi se skrivala skupina Avdila Jakupija - Čakala, odgovorna za ugrabitev dveh makedonskih policistov 30. avgusta, ki jih je izpustila še isti dan.

Prebivalci zapuščajo območje
S tega območja, predvsem iz vasi Vaksice in Lojane, pa je zaradi strahu pred morebitnimi spopadi zbežalo že več tisoč Albancev. Večina jih je zavetje poiskala pri sorodnikih v Kumanovu, srbski mediji pa poročajo, da jih je veliko prišlo tudi v Preševo na jugu Srbije, kjer so večinsko prebivalstvo Albanci.