Foto:
Foto:

Veljati je začela velika požarna ogroženost naravnega okolja po vsej Sloveniji, ki jo je zaradi velike suše oziroma visokih temperatur razglasila uprava za zaščito in reševanje.

Tako je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprt ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepoved velja za gozdove, pasove drevja, drevorede in parke ter kmetijska obdelovalna in neobdelovalna zemljišča, kjer lahko ogenj ogroža gozd.

"Izjemoma, če je potreba, se dovoli kurjenje na posebnih zavarovanih območjih, ki ga izdajo na naših izpostavah uprave, nujno je treba organizirati gasilce oz. požarno stražo," je povedal Branko Dervodel z uprave za zaščito in reševanje.

Postren nadzor po vsej Sloveniji
Pristojne inšpekcijske službe bodo med razglašeno požarno ogroženostjo naravnega okolja izvajale poostren nadzor. Kršiteljem bo lahko na kraju izrečena kazen 10.000 tolarjev.

"Mi imamo 50 inšpektorjev, ker so zdaj dopusti, jih je 25 za celo Slovenijo. Če hočemo striktno pokriti teren, jih je daleč premalo," je povedal Bogo Zupančič z Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Dodal je še, da pričakujejo pomoč večjega števila policistov