Foto:
Foto:
Dadas je vlagatelje oškodoval za visoke zneske.
Sadar naj bi si neupravičeno pridobil skoraj 5 milijard tolarjev.

Že pred časom naj bi Sadarja prijeli v Laredu v Texasu, ker mu je poteklo dovoljenje za bivanje v ZDA. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je o tem obvestilo slovensko veleposlaništvo v Washingtonu. Po posredovanju veleposlaništva se je ameriško ministrstvo povezalo z Interpolom in ugotovilo, da se sumljivi poslovnež iz Slovenije že od leta 2001 nahaja na Interpolovi tiralici.

Po poročanju dopisnika TV Slovenija iz Washingtona Mateja Šurca domovinsko ministrstvo najprej ni vedelo, da gre za iskano osebo, ki je na seznamu mednarodne policije. Primer "Sadar" naj bi se že nekaj časa vlekel po ameriških sodiščih in menda so bile ameriške oblasti celo pripravljene, da Sadarja izženejo v Paragvaj, je še poročala TV Slovenija.

Sadar naj bi bil trenutno v ameriškem zaporu v Teksasu, predstavniki ministrstev za pravosodje pa naj bi se v prihodnjih dneh dogovorili o postopku izročitve.

Grozila mu je večletna zaporna kazen
Davorinu Sadarju so očitali več kaznivih dejanj, povezanih z nedovoljenimi finančnimi špekulacijami in zlorabo položaja odgovorne osebe. Vlagatelje naj bi oškodoval za 4,8 milijarde tolarjev. V priporu je bil 20 mesecev. Nato je vrhovno sodišče pripor zamenjalo s hišnim priporom, mariborsko okrožno sodišče pa je ta pripor pozneje odpravilo.

Začela se je sodna obravnava, Sadarju pa je grozila večletna zaporna kazen, ki se ji je izognil tako, da je avgusta 2000 skupaj z družino pobegnil. Marca leta 2001 se je Sadarjeva žena skupaj z otrokoma vrnila v domovino, za Davorinom Sadarjem pa se je izgubila vsaka sled. Sadarjeva žena Danila je bila junija 2002 obsojena na dveletno zaporno kazen.