Foto:
Foto:
Neverjeten padec na newyorški borzi.

Po dveh zelo pozitivnih dneh so se delnice slovenskih podjetij v petek gibale v različnih smereh. Aerodrom je pridobil kar štiri odstotke, Merkur skoraj dva, medtem ko so se delnice Petrola in Mercatorja pocenile za tri četrtine odstotka, Dela pa za dobra dva odstotka.

Zaradi svežnjev je bilo z delnicami Kolinske, Petrola, Intereurope in Luke Koper za 200 ali več milijonov SIT prometa, pri čemer se je tečaj Petrola znižal na 64.400 SIT, Kolinske pa zvišal na 6.370 SIT.

V rednem trgovanju je bilo le z Mercatorjem za več kot 100 milijonov SIT prometa, tečaj pa se je znižal na 41.600 SIT. Enotni tečaj Merkurja je prvič doslej presegel vrednost 37.000 SIT, zadnji posli pa so se sklepali pri 37.500 SIT.

Krko po prometu redko najdemo tako nizko. Lastnika je zamenjalo manj kot tisoč delnic, enotni tečaj pa ostaja 81.500 SIT. Ob le štirih poslih je tečaj Aerodroma poskočil na 10.300 SIT.

Zaradi objave rezultatov poslovanja v prvih osmih letošnjih mesecih je Ljubljanska borza z delnicami Term Čatež ustavila trgovanje.

Z izjemo holdinga NFD (903 SIT) so se delnice investicijskih družb in holdingov nekoliko pocenile.

Slovenski borzni indeks je teden začel s precejšnjim padcem, nato pa se je pobral. Danes se je le simbolično znižal in je končal pri 4.835 točkah. Rahlo se je znižala tudi vrednost indeksov PIX (4.382 točk) in IPT (4.015 točk).

September premagal tradicijo
Dow Jones (10.080 točk) je v četrtek izgubil 0,6 odstotka, kar pa je v celoti posledica poloma Merckovih delnic, ki so ene od tridesetih v indeksu Dow Jones. Njihova vrednost je padla za neverjetnih 27 odstotkov, potem ko je podjetje iz prodaje vzelo eno od rizičnih zdravil. Delničarji Mercka so bili tako v enem dnevu ob skupno 20 milijard dolarjev papirnatega premoženja.

September, tradicionalno najslabši borzni mesec leta, je bil v ZDA letos vendarle boljši od povprečja. Dow Jones se je znižal za odstotek, Nasdaq (september je končal pri 1.896 točkah) pa se je na mesečni ravni zvišal za dobre tri odstotke.

Ker se redko zgodi, da po naravi zelo defenzivni delniški indeks FTSE 100 pridobi več kot odstotek, ne moremo mimo Londona. Na pozitivno petkovo dopoldne sta najbolj vplivali podjetji Man Group in British Airways. FTSE 100 je porasel na 4.620 točk, frankfurtski DAX 30 (Deutsche Telekom: +2 odstotka) pa na skoraj 3.950 točk. Podobno uspešno se je začelo tudi četrtkovo trgovanje, nato pa je zaradi slabega odprtja trga v ZDA Evropa končala v rdečem.

Evro je porasel in je vreden 1,24 dolarja. Zlato je doseglo ceno 420 dolarjev za unčo, ameriška nafta vrste light crude pa ostaja tik pod 50 dolarji za sod.