Primož Roglič ali Tadej Pogačar? Neverjetna dilema, ki tudi vpletena spravlja v občudovanje, kaj se dogaja na 107. Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Primož Roglič ali Tadej Pogačar? Neverjetna dilema, ki tudi vpletena spravlja v občudovanje, kaj se dogaja na 107. Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Sorodna novica Pogačar: Dobili smo izvide in vse je v redu. Zdaj je samo še kolo in Alpe.

Drugi prosti dan na Touru 2020 je bil dobrodošel tudi za najboljšega – Primoža Rogliča. Jumbo Visma je zadihala in se lotila priprav na tretji teden največje dirke na svetu, v katerega gresta Kisovčan in nizozemska ekipa iz najboljšega izhodišča. Najprej je dobra novica, da so vsi kolesarji Jumba Visme negativni, a uradno ekipa izvidov ne sme potrditi, prav tako se še čaka na izvide celotnega osebja.

"Zagotovo bo Slovenec v rumeni majici v Parizu, o tem sem prepričan," je v pogovoru, ki ga je medijem posredovala ekipa, napovedal Primož Roglič. In kako se bo pisal prvi Slovenec z zmago na Dirki po Franciji? "Bomo videli v nedeljo oziroma čez nekaj dni. Upam, da bom to jaz," je 30-letnik vnovič potrdil, da je Tadej Pogačar največji tekmec za končno zmagoslavje na Elizejskih poljanah v Parizu.


Kaj pričakuje v zadnjem tednu?
Čaka nas še kar nekaj zahtevnih dni. Tudi pravih alpskih klancev. Zagotovo je Col de la Loze eden ključnih, nato še sobotni kronometer. Treba bo nadzirati dirko in se postaviti v položaj, ki nam ustreza.

Kako zadovoljen je s prednostjo pred Pogačarjem?
To bomo videli v Parizu. Zame je bolje biti 40 sekund v prednosti kot 40 sekund v zaostanku. A je neverjetno, da sva dva Slovenca prvi in drugi na Touru. Že do zdaj ni bilo nobenega popuščanja. Vedno želiva zmagati. Tudi sam sem bil razočaran v nedeljo, ker nisem zmagal. Še vedno sva prijatelja, a na dirki si vsak želi biti prvi oz. dati svoj maksimum.

Razočaranje, ker ni bilo etapne zmage?
Da, prehitro sem potegnil, na 600, 500 metrih je bilo še prezgodaj, zaradi česar mi je na koncu proti Tadeju zmanjkalo za zadnjih 80 ali 50 metrov.

Sorodna novica Damoklejev meč nad veliko pentljo - koronavirus

Kakšno je počutje v ekipi pred odločilnimi dnevi?
Sem samozavesten, tudi celotna ekipa, ki jo imam za seboj. Bomo videli, izid na koncu bo povedal, koliko moči je ostalo. V tem trenutku je res vse dobro. Samo ostati moramo biti zbrani in še naprej tako delati. Z ekipo, kot jo imamo mi, moramo gledati predvsem nase in dirkati, kot nam ustreza. Zagotovo bodo pa tudi drugi želeli pokazati, kaj imajo v mislih.

Kaj bodo prelomne točke zadnjega tedna?
Vsak dan vidimo, da nekdo odstopi in odide domov. To je največja nevarnost, da bi se pripetila kakšna neumnost, česar si ne moremo privoščiti. Res moramo ostati zbrani in opraviti svoje delo.

Kaj pa v posameznih etapah?
Prihajajo klanci v Alpah, zlasti Col de la Loze z izredno strmimi klančinami, na koncu v soboto je seveda na sporedu še gorski kronometer.

Ali je Col de la Loze priložnost, da bi se otresli Pogačarja?
Bomo videli. Po resnici povedano, meni ni treba loviti bonifikacij in dodatne prednosti. A po drugi strani, če ekipa odlično opravi svoje delo in se ponudi priložnost za utrditev vodstva, jo moramo izkoristiti.

Sorodna novica ARD/Roglič

Ali obžalujete, da niste prejšnjo soboto v Pirenejih šli v lov na Tadeja?
Da in ne. Vedno se lahko sprašuješ potem, kaj če in tako naprej. Še vedno smo v najboljšem položaju z izredno močno ekipo.

V kakšnem odnosu ste z rojakom in prvim zasledovalcem?
Sva dobra prijatelja. Kot je znano, je med nama kar nekaj let razlike, a je izredno prijazen fant in neverjetno nadarjen kolesar.

Ali vas moti, na kakšen način se postavljajo vprašanja o uživanju poživil?
Da in ne. Po eni strani ni spoštljivo postavljati vprašanja s samo enim možnim odgovorom. A po drugi strani razumem ob vsej mogoči zgodovini rumene majice.

Kako je potekal drugi dan počitka v departmaju Isere?
Klasično z dopinško kontrolo zjutraj, zajtrkom in manjšim treningom, kosilom ter mediji. Nekaj počitka in masaža sta nam še ostala za popoldne. Seveda imam rad proste dneve. Za nami je kar nekaj težkih etap. Vsak počitek je dobrodošel. S fanti smo šli pogledati ciljni vzpon torkove, 16. etape na Villard de Lans. Prejšnji ponedeljek smo si vzeli res zelo na lahko, danes smo bolj pošteno pretegnili noge, da ne pademo ven iz tekmovalnega ritma.

Sorodna novica Razlike so še vedno majhne, a Slovenca delujeta nepremagljivo

Že velikokrat ste bili vodja ekipe na etapnih dirkah. Se ta vloga kaj razlikuje na Touru kot največji dirki na svetu?
Res sem zdaj odpeljal že veliko etapnih dirk v kapetanski vlogi in v vlogi vodilnega na dirki. Po eni strani se obveznosti s podelitvijo, intervjuji in kontrolami ne razlikujejo toliko. Vsega tega sem zdaj že vajen in sem se naučil, da kot vodilni na dirki vedno prideš zadnji v hotel. Tudi na Dirki po Franciji je tako.

Vaša žena in sin sta tudi v Franciji ob cestah Toura. Vam to pomaga?
Zagotovo. Onadva sta moje življenje. Izredno lepo ju je imeti v bližiini in čutiti to podporo. Vem, da se veliko žrtvujeta, ker me večino normalnega časa ni doma: ali sem na višinskih pripravah ali pa na dirkah. Spremljata me z avtodomom, zaradi česar jim v teh drugačnih časih ni najlažje, ko so prelazi zaprti. V nedeljo so bili v Culozu, na žalost ju nisem videl, sem pa zato Lorinega brata. V srcu jih vedno čutim.

Rogliču se vprašanja o dopingu ne zdijo spoštljiva