Alenka Čebašek je s Katjo Višnar osvojila deveto mesto na ekipnem šprintu. Foto: EPA

Druga je bila druga švedska ekipa, tretja prva norveška, četrte pa ZDA; vse omenjene so zaostale 1,11 sekunde, o razvrstitvi je odločal fotofiniš.

Dober začetek Čebaškove in Višnarjeve
Čebaškova in Višnarjeva, tretji v prvi kvalifikacijski skupini, sta dobro začeli finalni boj in bili z dobro sekundo zaostanka za vodilnimi v prvih predajah ves čas okrog petega mesta. Res pa je, da sta bili uvodni predaji zelo počasni. Za edini slovenski predstavnici na tekmi je bilo tako rekoč vsega konec na vrhu vzpona, ko je padla Rusinja Tatjana Alešina, takoj za njo pa je bila Čebaškova in se zaletela v Rusinjo. Ta se je na to odzvala zelo agresivno in še dodatno zaustavila Čebaškovo.

Ne smem biti preveč razočarana, to je šport in tako je. Rusinja je padla tik pred mano, bila sem takoj za njo, padla sem nanjo. Nemogoče se je bilo padcu izogniti, na to nisem mogla vplivati. Sama niti ne vem, kako je ona padla. Potem sem razmišljala, da sem ji morda zapeljala na smuči in jo je to vrglo iz ritma. Med tekmo se vse dogaja zelo hitro in stvari sploh ne registriraš.

Alenka Čebašek

Čebaškova: Stvari sploh ne registriraš
"Seveda sem si želela več kot te končne uvrstitve, danes sva bili s Katjo tega tudi sposobni, a spet se mi je pripetil padec, Rusinja je padla pred mano. Tam sva izgubili veliko časa, da sva se pobrali in šli naprej. Skupina ti uide in težko jo je ujeti. Sicer se nama je uspelo priključiti, a že s tem, ko sva jih lovili, sva porabili veliko energije ... Ne smem biti preveč razočarana, to je šport in tako je. Rusinja je padla tik pred mano, bila sem takoj za njo, padla sem nanjo. Nemogoče se je bilo padcu izogniti, na to nisem mogla vplivati. Sama niti ne vem, kako je ona padla. Potem sem razmišljala, da sem ji morda zapeljala na smuči in jo je to vrglo iz ritma. Med tekmo se vse dogaja zelo hitro in stvari sploh ne registriraš," je povedala Čebaškova.

Slovenki sta zato zaostali več kot 11 sekund za vodilno osmerico tekmovalk. Višnarjevi je predala dobrih 11 sekund za vodilnimi in sama nato predzadnjo predajo dobila osem sekund za najboljšimi. A se Čebaškova, ki je očitno v zelo dobri formi v zadnjem obdobju, ni predala in se je vodilnim priključila.

Prednost vodilnih vse bolj naraščala
Čebaškova je imela med predajo že vsega 1,74 sekunde zaostanka za tedaj vodilno Češko. A se je razlika ob sami predaji precej povečala, saj so obe švedski štafeti in najboljša norveška zelo pospešile in te tri ekipe so si ob predaji priborile nekaj prednosti pred prvimi zasledovalkami. Čebaškova je tako Višnarjevi predala 6,25 sekunde za Švedsko na prvem mestu, prednost pa je nato po silovitem ritmu, ki ga je narekovala vodilna trojica, vse bolj naraščala.

Fotofiniš določil mesta na stopničkah
Prvim trem so se v zaključku priključile ZDA in Švica, Američanki pa sta se celo vpletli v boj za drugo mesto. V poravnanem boju trojice ekip pa sta v boju s Skandinavkami potegnili krajši konec v fotofinišu in zasedli četrto mesto, Švicarki na petem mestu pa sta zaostali 2,2 sekunde. Druga Norveška ekipa je bila za zmagovalkami že 14,2 sekunde, sledili sta druga nemška zasedba, prva se ni prebila na tekmo, in Češka na osmem mestu. Rusinji sta bili na zadnjem mestu več kot 23 sekund za Slovenkama, ki sta v pokalu narodov končali sedmi.

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna v Otepääju v Estoniji s sprintoma in nedeljskima tekoma na razdaljah.

Svetovni pokal v smučarskih tekih, Dresden

Ekipni šprint (Ž):          
 1. ŠVEDSKA 1         24:02,45
  Nilsson/Dalqvist         
 2. ŠVEDSKA 2          +1,11
  Ingemarsdotter/Sundling      
 3. NORVEŠKA 1          1,11
  Eide/Caspesen Falla        
...                  
 9. SLOVENIJA          31,49
  Čebašek/Vidmar          
                   
Ekipni šprint (M):          
 1. NORVEŠKA 1        22:38,72
  Valnes/Björnestad Skar      
 2. NORVEŠKA 2          +0,75
  Golberg/Brandsdal         
 3. RUSIJA 1           0,80
  Malcev/Retivič