Enzo Smrekar je kandidat, da postane eden od 17 članov predsedstva Mednarodne smučarske zveze. Foto: BoBo
Enzo Smrekar je kandidat, da postane eden od 17 članov predsedstva Mednarodne smučarske zveze. Foto: BoBo

Nov datum volilnega kongresa federacije FIS še ni določen. Kongres, ki bi moral biti maja v Pataji na Tajskem, je bil zaradi pandemije covida-19 prestavljen na september oziroma oktober v Zürichu.

Eden od podpredsednikov mednarodne zveze in dolgoletni član predsedstva FIS-a je bil letos umrli Slovenec Janez Kocijančič, ki je na mednarodni ravni stkal številne prijateljske in poslovne vezi. Njegovo mesto člana predsedstva FIS-a bi rad zasedel Smrekar, ki je vodilni predstavnik slovenske smučarske zveze že šesto leto.

Nič ni samoumevno
Kar pa kljub tradiciji, ki jo ima v zimskih športih naša država, ni samoumevno. "Glede na to, da se Slovenci v smučarskem športu z lahkoto uvrščamo med 'top 10' v vsaki od panog, izvolitev v 17-člansko predsedstvo FIS-a ne bi smelo predstavljati prevelikega izziva. Na žalost pa nič ni rutinsko in nikakršen položaj nam kot državi ne pripada. V to kandidaturo gremo s pozitivnim pristopom. V preteklih letih smo vložili veliko naporov v različne pobude, pogovore, spodbujeni smo tudi z uspešno kandidaturo za nordijski SP v Planici leta 2023," je povedal Smrekar.

Slovenija ima v FIS-u skupaj 42 predstavnikov v odborih in pododborih svetovne organizacije za različne športne panoge ter še dva predstavnika v Mednarodni biatlonski zvezi IBU.

Je pa zveza FIS opozorila na slovensko zvezo, da bo pri predlaganju kandidatov za mesta v odborih in pododborih treba upoštevati žensko kvoto. Delež, ki mu sledijo v FIS-u, znaša 30 odstotkov kandidatk. Na SZS-ju tako ta teden intenzivno iščejo 13 kandidatk, ki bodo slovenske zimske športe predstavljale na mednarodni sceni.

Poziv, naj se ženske dejavneje vključijo v športne organizacije
Smučarska zveza se je znašla v manjši zadregi, kako zapolniti mesta. Smrekar je zato prepričan, da jih v prihodnje čaka veliko dela, da se ne bi več znašli v podobnem položaju.

"Kvote so posledica tega, da je v celi vrsti institucij premalo predstavnic ženskega spola. Ko se kvote uvedejo, diskusije več ni. Tisto, kar je izziv, je, da se bo moralo delati z mladimi že prej, da ne bomo v položaju, ali sploh imamo dovolj kandidatk. Prepričan sem, da bomo tudi v športnih institucijah prisiljeni uporabljati prakse, ki jih na tem področju že uporablja gospodarstvo," je dejal Smrekar.

"Težava kvot se lahko vidi tudi v drugih športnih organizacijah, mislim, da smučarska zveza ni nobena izjema. Če je pravilo predpisano, se je treba potruditi, da kolegice, športnice, funkcionarke 'zmotiviramo', da se dejavneje vključijo. Preprosto," je sklenil Smrekar.