Ljubno ob Savinji bo gostilo najboljše smučarske skakalke na svetu. Foto: BoBo
Ljubno ob Savinji bo gostilo najboljše smučarske skakalke na svetu. Foto: BoBo

Prvi vrhunec sezone nestrpno pričakujejo tudi slovenske skakalke; pred domačimi navijači bo nastopila uveljavljena šesterica na čelu z najboljšo to zimo, Niko Križnar.

Nika Križnar je glavni slovenski adut na Ljubnem. Foto: EPA
Nika Križnar je glavni slovenski adut na Ljubnem. Foto: EPA

Manjkali bosta le Iraschko-Stolzeva in Ema Klinec
Na Ljubnem je vse pripravljeno za skakalni praznik, ki bo letos ponudil kar tri tekme – novost je sobotna ekipna preizkušnja, v petek in nedeljo pa se bodo skakalke merile na posamičnih tekmah. Predsednik organizacijskega odbora Rajko Pintar je na današnji novinarski konferenci povedal, da pod Rajhkovko pričakujejo 62 tekmovalk, vse s svetovnega vrha z izjemo obolele Avstrijke Daniele Iraschko-Stolz in poškodovane slovenske junakinje Eme Klinec, iz rekordnih 18 držav, na ekipni tekmi pa bo nastopilo devet reprezentanc.

Res me veseli, da bomo letos lahko znova pozdravili ves svetovni vrh, ki bo samo še nadgrajen. Z veseljem povem, da smo letos presegli rekord po številu držav. Vse dobre stvari v življenju so tri, zato smo se mi letos potrudili, da dobimo še tretjo tekmo v koledarju svetovnega pokala.

Rajko Pintar, predsednik organizacijskega odbora

"Vse dobre stvari v življenju so tri"
"Res me veseli, da bomo letos lahko znova pozdravili ves svetovni vrh, ki bo samo še nadgrajen. Z veseljem povem, da smo letos presegli rekord po številu držav. Vse dobre stvari v življenju so tri, zato smo se mi letos potrudili, da dobimo še tretjo tekmo v koledarju svetovnega pokala,"
je dejal Pintar in za ljubenski trojček napovedal, da so organizatorji nared.

"Mi smo pripravljeni, tekma bi se lahko začela že danes. Pričakujemo veliko število gledalcev, zanimanja je veliko, tudi vstopnice se dobro prodajajo," je še dejal.

V pričakovanju sončnega konca tedna
Prirediteljem gre na roko tudi vreme, saj pričakujejo sončni konec tedna, ki naj bi po njihovih ocenah privabil od štiri do pet tisoč gledalcev na dan. "Na Ljubnem imamo radi ženske smučarske skoke. Mislim, da bomo res uživali v lepih treh dnevih tekmovanj. Zahvala gre vsem, ki so sodelovali v pripravah, da je ljubenska skakalnica res lepo pripravljena. Dobrodošli na Ljubnem, ki je mala Planica z najboljšim vzdušjem na svetu," je bližnje tekme pozdravil mecen ženskih smučarskih skokov, Jože Mermal.

Križnarjeva se je prebila v ospredje
Tekmo z veseljem pričakujejo v slovenskem taboru, kjer se je po decembrski poškodbi najboljše skakalke Eme Klinec, ki je na začetku sezone v svetovnem pokalu dvakrat stala na odru za zmagovalke, v ospredje prebila Križnarjeva. Selektor Zoran Zupančič je že po zadnjih tekmah napovedal, da bodo Slovenijo ob Križnarjevi na domačih tekmah zastopale še Urša Bogataj, Špela Rogelj, Maja Vtič, Katra Komar in Jerneja Brecl.

Na Ljubnem ob Savinji se bodo skakalke pomerile tudi na ekipni tekmi. Foto: Matija Mastnak
Na Ljubnem ob Savinji se bodo skakalke pomerile tudi na ekipni tekmi. Foto: Matija Mastnak

Na sporedu tudi ekipna tekma
Križnarjeva se je od Slovenk to zimo nekajkrat najbolj približala stopničkam svetovnega pokala, ki za zdaj zanjo ostajajo še želja, novo priložnost za odličja pa so v slovenskem taboru dobili tudi z ekipno tekmo, ki bo lepa generalka za novost Mednarodne smučarske zveze (FIS) na bližnjem svetovnem prvenstvu v Seefeldu, saj je na koledar SP-ja v nordijskem smučanju prvič uvrstila tudi ekipno tekmo skakalk, ki bo 26. februarja.

Nastope lepo stopnjujejo
"Seveda je pred domačo tekmo nekaj nervoze. To je določena napetost tudi zame, ki bom prvič v tej vlogi na domači tekmi. A v tekmovalnem ritmu smo že od novega leta in nastope lepo stopnjujemo. V zadnjem obdobju smo dosegli nekaj lepih uvrstitev med deseterico. Morda smo že malo nestrpni v lovu za stopničkami, a moramo ostati mirni, da bomo dosegli tisto, na kar težko čakamo," je dejal Zupančič.

Glavne favoritinje: Lundby, Takanaši, Althaus
"Moji skoki so kar lepi, konstantni. Mogoče mi manjka še malo pri tehniki, sami postavitvi smuči v zraku, a se trudim odpraviti to. Morda bi potrebovala še malo sreče z vetrom in potem bo prišlo tudi tisto pravo mesto, rezultat," je dejala 18-letna Križnarjeva in za glavne favoritinje ljubenskih tekem izpostavila najboljše tri v svetovnem pokalu, olimpijsko zmagovalko Norvežanko Maren Lundby, Japonko Saro Takanaši in Nemko Katharino Althaus. "A upam, da sem tudi sama ena izmed favoritinj za odličja," je v smehu dejala Križnarjeva.

Vse tri tekme na Ljubnem se bodo s prvo serijo začele ob 14. uri, prenos bo na TV SLO 2/MMC.

Smučarski skoki (Ž), Ljubno ob Savinji

Ema Klinec okreva po hudi poškodbi

Četrtek, ob 12.00:
Uradni trening
Ob 14.00:
Kvalifikacije

Petek ob 12.45:
Poskusna serija
Ob 14.00:
Prva Tekma

Sobota ob 12.45:
Poskusna serija
Ob 14.00:
Ekipna tekma

Nedelja ob 12.45:
Kvalifikacije
Ob 14.00:
Druga tekma