Nika Križnar je osvojila tako poletno Veliko nagrado (2020) kot veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu (2021). Danes bo v Courchevelu gotovo v igri za novo zmago. Tekma se bo začela ob 18.00. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Križnar je osvojila tako poletno Veliko nagrado (2020) kot veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu (2021). Danes bo v Courchevelu gotovo v igri za novo zmago. Tekma se bo začela ob 18.00. Foto: www.alesfevzer.com

Ob vse večjem pritisku pokroviteljev (predvsem v nemško govorečih državah) in želji, da bi se skakalci na TV-ekranih in pred petičnimi gosti lahko pokazali tudi v poletnem času, se je rodila poletna serija tekmovanj. Pozneje so jo poimenovali tudi Velika nagrada (Grand Prix). Skoraj tri desetletja tako že spremljamo tekmovanja smučarskih skakalcev za Veliko nagrado. Predvsem v zimsko-športnih središčih v nemško govorečih državah so turistični delavci to hitro vzeli za eno od ponudb za goste v času, ko se denimo o kolesarstvu v poletnem obdobju v gorskem svetu še ni razmišljalo.

Tu bi kot eno od pionirskih prizorišč s skakalnico, ki je imela s plastiko pokrito doskočišče, lahko omenili Hinterzarten v Nemčiji. Blizu tega je bil Stams v Avstriji, kjer stoji tudi znamenita šola, ki avstrijskim skakalcem na smučeh omogoča, da si pridobijo vsaj nekaj izobrazbe. Seveda ob ubadanju z vrhunskim športom.

Malysz in Morgenstern po trikrat junaka poletja
Ni jih bilo malo, ki so tekmovanja za Veliko nagrado hitro želeli enačiti z zimskimi tekmami in tudi to serijo vključiti v seštevek svetovnega pokala. Ampak so bili preglasovani. Prav ali ne, lahko sodi vsak sam. Se je pa kar pogosto zgodilo, da je bil zmagovalec poletnega obdobja na koncu tudi zmagovalec zime. Omenimo le dva: Adama Malysza (zdajšnjega predsednika poljske smučarske zveze) in Thomasa Morgensterna. Oba sta zmagala po trikrat.

Slovenski zmagovalci: Damjan, Križnar, Bogataj
Med Slovenci je bil zmagovalec poletne sezone le Jernej Damjan (2014), pri ženskah pa je to uspelo Niki Križnar (2020) in Urši Bogataj (2021). Obe sta odlično vstopili tudi v letošnje poletje, saj sta v Wisli dobili po eno preizkušnjo, tako da sta po dveh tekmah na vrhu skupnega seštevka (Bogataj 180 točk, Križnar 160) in sta pred današnjo preizkušnjo glavni favoritinji.

Slovenska postava za Courchevel

Danes bodo barve Slovenije zastopale Nika Prevc, Katra Komar, Nika Križnar in Urša Bogataj, v nedeljo pa bodo na tekmi skakalcev tekmovali Žak Mogel, Jan Bombek, Bor Pavlovčič, Patrik Vitez in Tilen Bartol.

Sare Takanaši tudi danes ne bo
Ženske so sicer svoje poletno tekmovanje dobile takoj, ko se je pojavil ženski svetovni pokal. Prvih osem sezon je v svoj prid odločila Japonka Sara Takanaši, ki jo po vnovičnem neuspehu na olimpijskih igrah (v Pekingu lani spet ni osvojila naslova olimpijske prvakinje) za zdaj še ni bilo na poletnih tekmah te sezone. Tudi danes v Franciji je ne bo in očitno sodi med tiste, ki poletne velike nagrade ne jemlje resno.

Slovenski tabor razmišlja drugače - trener Zoran Zupančič se je odločil za najmočnejšo postavo, ki jo ima na voljo. Žirovec meni, da je ženskih tekem že tako ali tako premalo, da bi jih spuščali.

A-reprezentanca se bo pridružila v Rašnovu
V slovenski moški reprezentanci bo tudi tokrat v Courchevelu (moška tekma bo v nedeljo) nastopila B-garnitura, medtem ko se bodo najboljši na skakalnicah pojavili šele sredi septembra v Rašnovu v Romuniji.

Skupni vrstni red v točkovanju velike nagrade (2/6): Stoch in Kubacki po 180, Wolny 110, Geiger 100, Wellinger 70 ... 10. D. Prevc 52 točk.

Ženske (2/5): Bogataj 180, Križnar 160, Kramer 125, Pagnier 110, Freitag 86 točk ...