Rok Marguč bo iz La Moline prinesel kar dve medalji. Slovenska reprezentanca je pred odhodom v španske Pireneje napovedovala osvojitev vsaj ene medalje. Foto: Reuters
Rok Marguč bo iz La Moline prinesel kar dve medalji. Slovenska reprezentanca je pred odhodom v španske Pireneje napovedovala osvojitev vsaj ene medalje. Foto: Reuters
Benjamin Karl
Benjamin Karl je postal dvojni svetovni prvak v paralelnih deskarskih discplinah. Foto: Reuters
Simon Schoch, Benjamin Karl, Rok Marguč
Zmagovita trojica iz moškega paralelnega slaloma na SP-ju v deskanju. Foto: Reuters
Marguč odnesel še drugo kolajno

Marguč, v sredo srebrn v paralelnem veleslalomu, je v boju za 3. mesto premagal Andreasa Prommeggerja. V velikem finalu je bil Avstrijec Benjamin Karl boljši od švicarskega veterana Simona Schocha in se v La Molini okitil s še drugo zlato medaljo.

Schoch dvakrat malce hitrejši
Tako dvakratni svetovni prvak kot novi slovenski zimski junak sta bila edina, ki sta na SP-ju odpeljala po deset voženj. Marguč je v osmini finala prepričljivo premagal rojaka Izidorja Šušteršiča. Na naslednji stopnji je bil 24-letni Celjan hitrejši od Švicarja Kasparja Fleutscha, nato pa je sledil polfinalni obračun s starejšim izmed bratov Schoch. V prvo je bil Švicar hitrejši za 17 stotink, v drugo pa je skupno prednost povečal na 23 stotink.

Sedmo odličje za Slovenijo
V malem finalu je najboljši slovenski deskar v drugi vožnji ubranil visoko prednost iz prve in za 40 stotink prehitel Prommeggerja. Marguč je Sloveniji tako priboril sedmo kolajno na svetovnih prvenstvih, s svojo drugo pa se je Rok izenačil z Dejanom Koširjem in Rokom Flandrom, ki pa imata nekoliko žlahtnejši odličji.

"Lepše je za konec dneva zmagati"
Po drugi medalji na prvenstvu v španskih Pirenejih se je Rok Marguč v ciljni areni pogovarjal z novinarjem Radia Slovenije Urošem Volkom. "Res je lepši občutek, ko na koncu tekme zmagaš. Seveda je tudi velika razlika, ali si tretji ali četrti. Mogoče sem danes celo bolj vesel tega tretjega mesta kot drugega v veleslalomu. Mogoče šele zdaj vse prihaja za menoj," se je Marguč veselil slalomskega brona in dodal: "Tokrat ni nobenega grenkega priokusa, dejansko sem dosegel največ, kar sem lahko. Občutek je enkraten in res je čas, da se tudi nekoliko poveselim. Z dvema kolajnama sem drugi najuspešnejši tekmovalec prvenstva, kar je enkratno."

Razgovoril se je tudi o dvoboju z legendarnim Švicarjem v polfinalu: "Simon Schoch je danes že v kvalifikacijah pokazal, da bo zelo dober. Ko sem v polfinalu prišel na sam dvoboj, sem se ga zelo držal in upal, da bo naredil kakšno napako, vendar je ni. Simon tudi ni nastopil v veleslalomu in je bil zato bolj spočit in tukaj je mogoče tudi razlog za to njegovo prednost 23 stotink."

"Zdaj je čas za zabavo"
In kaj zdaj načrtujeta oče (trener) in sin Marguč? "Zdaj bomo zagotovo proslavili medalji. Z očetom se še sicer nisva povsem dogovorila. Definitivno si zdaj zaslužimo počitek in zabavo."

Kar štirje Slovenci med 'Top 16'
V izločilne boje paralelnega slaloma se je uvrstila še trojica Slovencev: Žan Košir je bil 10., Izidor Šušteršič 13. in Rok Flander 16. Košir je v osmini finala za 11 stotink izgubil proti Kanadčanu Matthewu Morisonu, čeprav je Slovenec dobil prvo vožnjo.

Dvojni zlom dlančnice zaustavil Flandra
Flander se je v 1. krogu pomeril s Schochom in prvo vožnjo izgubil za 64 stotink, v drugo pa ni mogel štartati, saj si je med vožnjo zlomil dlan. Zdravnik je po pregledu ugotovil dvojni zlom dlančnice. "V prvi vožnji osmine finala sem z levo roko zapel v vratca, rezultat nesrečnega dogodka pa je dvojni zlom dlančnice in potrebna bo operacija. Želeli so me operirati že v Španiji, vendar sem se odločil, da se vrnem v domovino in jutri me čaka kirurški poseg," je sporočil Flander.

Pri ženskah se Glorija Kotnik s 23. mestom ni uvrstila v izločilne boje, zlato pa je osvojila Norvežanka Hilde-Katrine Engeli.

Veliki finale:

Prvi tekmovalecDrugi tekmovalec Razlika1. vožnja
Benjamin Karl (AVT/2)Simon Schoch (ŠVI/1)+2,91-0,04

Za 3. mesto:

Prvi tekmovalecDrugi tekmovalec Razlika1. vožnja
Rok Marguč (SLO/4)A. PROMMEGGER (AVT/3)+0,40+1,03

Polfinale:

Prvi tekmovalecDrugi tekmovalec Razlika1. vožnja
Simon Schoch (ŠVI/1)Rok Marguč (SLO/4)+0,23+0,17
Benjamin Karl (AVT/2)A. PROMMEGGER (AVT/3)+0,28+0,01

Četrtfinale:

Prvi tekmovalecDrugi tekmovalec Razlika1. vožnja
Simon Schoch (ŠVI/1)Matthew Morison (KAN/9)+0,36+0,14
Rok Marguč (SLO/4)Kaspar Fluetsch (ŠVI/12)odstop+0,82
Andreas Prommegger (AVT/3)Roland Fischnaller (ITA/6)+0,06-0,28
Benjamin Karl (AVT/2)Manuel Veith (AVT/7)odstop+0,04

Osmina finala:

Prvi tekmovalecDrugi tekmovalec Razlika1. vožnja
Simon Schoch (ŠVI/1)Rok Flander (SLO/16)+4,36+0,64
Žan Košir (SLO/8)Matthew Morison (KAN/9)-0,11+0,26
Stanislav Detkov (RUS/5)Kaspar Fluetsch (ŠVI/12)-1,06-1,17
Rok Marguč (SLO/4)Izidor Šušteršič (SLO/13)+0,74+1,13
Andreas Prommegger (AVT/3)Aleksander Belkin (RUS/14)+0,53+0,61
Roland Fischnaller (ITA/6)Michael Lambert (KAN/11)

+0,11

+1,30
Manuel Veith (AVT/7)Aaron March (ITA/10)+0,40+0,32
Benjamin Karl (AVT/2)Roland Haldi (ŠVI/15)+0,50+0,59


Legenda:
+ (levi tekmovalec je bil hitrejši)
- (desni tekmovalec je bil hitrejši)
Razlika (končna razlika po dveh vožnjah)
1. vožnja (razlika po prvi vožnji)

Marguč odnesel še drugo kolajno